Program la Teatrul Luceafărul de 1 Iunie
Publicat de Andreea Drilea, 29 mai 2023, 06:12 / actualizat: 29 mai 2023, 8:57
Adresându-se prin misiunea sa instituțională publicului tânăr, Teatrul pentru Copii și Tineret Luceafărul din Iași a imaginat și în acest an un program atrăgător pentru 1 Iunie.
Programul va debuta în aer liber, în curtea Casei Pogor, unde, de la ora 10, actorii Doina Iarcuczewicz și Viorel Vârlan vor întruchipa prin actorie și prin intermediul păpușilor toate personajele din cunoscuta poveste Punguța cu doi banide Ion Creangă. Spectacolul are, grație calităților lui artistice deosebite, o longevitate de invidiat, aflându-se în repertoriu de un număr considerabil de sezoane. Regia îi aparține regretatului regizor Constantin Brehnescu, care a slujit peste șapte decenii scenele Teatrului Luceafărul, iar scenografia este semnată de Axenti Marfa. Participarea la spectacol este liberă.
La sediu, de la ora 12, deschidem ușa către culisele artei teatrale printr-un atelier ”Hai să facem o păpușă!”. Colegii noștri de la compartimentul de producție specializați în sculptură și pictură, Constantin Butoi și Adrian Mârzac, vor lucra alături de participanții mai mici și mai mari păpuși realizate din materiale refolosibile. Toată lumea va pleca acasă cu câte o păpușică pe care a făcut-o singur sub îndrumarea coordonatorilor acestui atelier inedit.
De la orele 17.30, la sala mică a Teatrului, spectatorii sunt așteptați la o reprezentație a spectacolului Peștișorul de aur. A fost primul titlu înscris pe afișul Teatrului, în urmă cu 73 de ani, la înființarea oficială, intențiile instituției fiind ca el să se afle, în diverse versiuni, desigur, mereu pe afișul curent. Mizanscena de acum îi aparține tot lui Constantin Brehnescu, e, de fapt, un spectacol de autor, scenariul și scenografia aparținându-i în egală măsură. Distribuția îi aduce în fața privitorilor pe actorii Doina Iarcuczewicz și Liviu Smântânică.
Teatrologul Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul precizează: ″Ca de fiecare dată când gândim un program, ne așezăm în papucii spectatorilor potențiali, pentru a încerca să anticipăm ce anume le-ar plăcea să vadă. E vară, e cald, deci începem cu un spectacol în aer liber. Partea nevăzută a teatrului e mereu ispititoare, deci un workshop e binevenit. Încheiem Ziua Internațională a Copilului printr-o altă reprezentație, de interior, la ceas de seară. La mulți ani, tuturor celor care și-au păstrat copilul în suflet!″