Proiecție-dezbatere „Iași, inima României (1916-1918)”
Publicat de Andreea Drilea, 16 ianuarie 2019, 08:51
La scurt timp după intrarea României în primul razboi mondial, în decembrie 1916, armata germană a invadat Bucureștiul și o mare parte a țării. În acele conditii, Casa Regală, Guvernul, Parlamentul și sute de mii de români din teritoriile ocupate s-au refugiat la Iași. Pentru 2 ani, Iașul avea să devină capitala României.
Coordonarea unor acțiuni de importanță istorică s-a făcut de la Iași. Aici s-a pregătit Marea Unire, de aici au fost conduse operațiunile armatei în fața invadatorilor.Deși nici o lege organică nu a proclamat, fie și temporar, orașul Iași ca fiind capitala României, în fapt, acesta a fost rolul esențial al orașului.
Filmul documentar “Iași, inima României (1916 – 1918) recompune povestea dezbracată de formalism a Iaşului în anii de război. Epidemiile, frigul, foametea, nenorocirile de tot felul au tranformat Iaşul într-un oraş al suferinţei. În doi ani, în capitala de război a României au murit 40.000 de oameni, mulţi dintre ei fiind îngropaţi în 6900 de gropi comune, descoperite în 1929.
Povestea Iaşului este prezentată prin ochii unei familii captive în drama războiului. Personajele, interpretate de actorii Ana Hegyi, Mihaela Leustean şi Sorin Cimbru sunt inspirate din corespondenţa de război care s-a păstrat până astăzi.
Filmul a fost realizat sub egida Societății de Studii Istorice din România (S.S.I.R.), fiind finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul Programului CENTENAR.
Echipa de realizare a filmului documentar – Alina Țiței (scenariu, regie), Andrei Lisacoschi, Ceciliu Tabără (imagine), Dana Ceia (editare video), Ramona Lazăr, Ionuț Lazăr (voice-over)
Proiecția va fi urmată de o dezbatere, la care sunt invitați dr. Dorin Dobrincu, conf. dr. Ovidiu Buruiană, dr. Aurica Ichim, dr. Cătălin Botoșineanu, dr. Mihai Chiper și conf. dr. Florea Ioncioaia.
Intrarea este libera.