Ascultă Radio România Iași Live

Vineri, 14 februarie, de la ora 19.00, violonistul Gabriel Croitoru şi dirijorul Radu Postăvaru, invitaţi ai Orchestrei Filarmonicii Moldova la Casa de Cultură a Studenţilor

Vineri, 14 februarie, de la ora 19.00, violonistul Gabriel Croitoru şi dirijorul Radu Postăvaru, invitaţi ai Orchestrei Filarmonicii Moldova la Casa de Cultură a Studenţilor

Publicat de dvlad, 11 februarie 2020, 18:22


Orchestra simfonică a Filarmonicii Moldova din Iaşi susţine vineri, 14 februarie, un concert simfonic dedicat operei compozitorului german Richard Strauss. O adevărată odisee spaţială a iubirii, pentru cei care o sărbătoresc în această zi specială (Fanfara iniţială a devenit celebră după folosirea ei în filmul lui Stanley Kubrick din 1968, „2001: A Space Odyssey”). Şi alegerea Concertului pentru vioară ne aminteşte de anii primelor iubiri, fiind creat de compozitor la doar 17 ani. În schimb, pentru interpretarea lui, a fost ales un solist pentru care publicul ieşean are o iubire veche şi stabilă, marele violonist Gabriel Croitoru, iar dirijorul concertului este dintre cei pe care îi vom aştepta mereu aici, acasă, cu toată dragostea, Radu Postăvaru. 

Dirijor: Radu Postăvau 

Solist: Gabriel Croitoru, vioară

Lucrări simfonice de Richard Strauss

Concertul pentru vioară și orchestră

Poemul simfonic Also Sprach Zarathustra, op.30

GABRIEL CROITORU este un violonist român de tale mondială, care are în palmares Marele Premiu şi Trofeul „Lira de Aur” de la Suceava în 1978, premiile I la Concursul Internaţional de Vioară Henryk Wieniawski din Lublin, Polonia -1979 şi la Concursul Internaţional de Vioară Pablo Sarasate din Spania -1991.

Printre celelalte premii se numără cele de la Concursurile Tibor Varga (premiul al II-lea, primul premiu nefiind acordat), Nicolo Paganini, Fritz Kreisler şi Premiul al II-lea la Concursul Zino Francescatti 1987, unde la fel, nu a fost acordat Premiul I, iar presa franceză a scris despre el: “un violonist excepţional cu o tehnică impecabilă”.

Gabriel a luat parte la cursuri de măiestrie cu Salvattore Accardo în 1982 şi Zino Francescatti în 1988.

Arta sa interpretativa a fost captată şi se regăseşte în numeroase înregistrări pentru fonoteca Societăţii Române de Radiodifuziune (în perioada 1987-2008) si pe 8 CD-uri: a înregistrat în 1988 cu Filarmonica din Nisa, sub bagheta lui Claude Bardon, Concertul nr. 1 de Paganini şi Concertul pentru vioară de Piotr Ilici Ceaikovski, în 1994, Orchestra Simfonică din Malaga (Spania), dirijată de Jacques Bodmer, l-a acompaniat în Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră de Sarasate, publicată pe 3 CD-uri, în 2005 a înregistrat Concertul pentru vioară şi orchestră de Simoni, acompaniat de Filarmonica din Târgu Mureş dirijată de Romeo Râmbu; tot în 2005 – CD „Romanian Feelings” cu Cvartetul „Transilvan”; în 2006 – CD cu Trio de Valentin Gheorghiu, alături de compozitor şi de violoncelistul Marin Cazacu şi un CD imprimat live din concertul susţinut alături de Corul de Cameră „Madrigal”.

Gabriel Croitoru are peste 1.000 de concerte ca solist cu orchestre din Europa şi Asia, inclusiv London Royal Philharmonic, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra, String Festival of Lucerne Chamber Orchestra şi multe altele.

Astfel, a avut ocazia sa colaboreze cu dirijorii: Leopold Hager, Odon Alonso, Arturo Tamayo, Emanuel Krivinne, Rudolf Baumgartner, Jean Leber, Michel Tabachnik, Paul Nadler, Hiroaki Masuda, Alan Tongue, Cem Mansur, Horia Andreescu, Ion Baciu, Ludovic Baci, Iosif Conta, Cristian Brâncusi, Paul Popescu, Ovidiu Balan, Romeo Râmbu, Gheorghe Costin, Vlad Conta, Petre Sbârcea, Dorin Frandes, Camil Marinescu, Modest Cichirdan, Alexandru Iosub, Emil Simon, Emanuel Elenescu, Valentin Doni, Ilarion Ionescu – Galaţi şi mulţi alţii.

A sustinut recitaluri în: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Ceha, China, Bulgaria, S.U.A., ţări din fosta URSS, Ungaria, România.

Talentul incontestabil al violonistului Gabriel Croitoru a fost dublat si de o pregatire profesionala de exceptie. Este absolvent al Liceul de Muzica „George Enescu” din capitală (1983), la clasa profesorului Mihai Constantinescu, si Licentiat al Univeristatii Nationale de Muzica Bucuresti (1987), la clasa Prof. Modest Iftinchi. În particular, a lucrat cu celebrul profesor Stefan Gheorghiu. Din anul 2006, a obtinut titlul de Doctor în muzica la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, avându-l ca îndrumator pe Prof. Univ. dr. Octavian Lazar Cosma, cu teza „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativa si fantezie componistica”.

De-a lungul anilor, datorita prestigiului câstigat în lumea muzicala, Gabriel Croitoru a fost invitat ca membru în juriu mai multor concursuri nationale si internationale.

Pe parcursul unei stagiuni, Gabriel Croitoru susţine aproximativ 50 de concerte.

În 1999, el a câştigat Concursul organizat de Ministerul Culturii în colaborare cu Fundaţia Ion Voicu, pentru dreptul de a utiliza vioara Stradivarius Elder Voicu, pe care marele violinist Ion Voicu a cântat ca solist al Filarmonicii din Bucureşti. Preşedintele juriului a fost Lordul Yehudi Menuhin. În 2008, a câştigat un alt Concurs organizat de Ministerul Culturii şi Muzeul Naţional George Enescu, pentru dreptul de a folosi vioara “Joseph Guarnerius” numită şi Catedrala, confecţionată la Cremona în 1730, care a aparţinut marelui George Enescu.

De-a lungul anilor, Gabriel a fost membru al unor numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de vioară. El este solist al Orchestrelor Radio, al Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti şi violina I în Cvartetul Transilvan al Filarmonicii din Cluj-Napoca.

RADU POSTĂVARU

Născut în anul 1967 la Iaşi, a studiat pianul la Liceul de muzică, iar din 1987 este student al Conservatorului „George Enescu” din Iaşi. Doi ani mai târziu se transferă la Bucureşti, unde urmează clasa de compoziţie-dirijat a Academiei de Muzică „Ciprian Porumbescu”.

Printre profesorii săi se numără personalităţi marcante ale vieţii muzicale româneşti ca Ion Baciu, Adriana Bera, Viorel Munteanu, Dan Constantinescu, Vasile Spătărelu, Horia Andreescu şi Ovidiu Bălan.

In anul 1984 urmează un curs de dirijat în Germania, cu prof. Olaf Koch de la Academia de Muzică din Berlin şi concertează la Leipzig şi Dresda cu Orchestra Filarmonicii din Halle.
Participă la diferite concursuri de compoziţie şi dirijat, unde obţine premii importante: la Cluj-Napoca, Braşov, Bucureşti, Craiova, Douai (Franţa). După trei ani în care este regizor muzical al Studioului de Radio Iaşi, în anul 1995 devine asistent universitar al Universităţii de Arte „George Enescu”, unde predă armonia şi citirea de partituri. In paralel se ocupă şi de formarea şi pregătirea orchestrei simfonice studenţeşti a Facultăţii de Interpretare Muzicală.

Din anul 1999 este profesor la „Ecole de Musique – Salmon” din Casablanca (Maroc), unde susţine concerte şi recitaluri de pian.
In anul 2001 devine doctorand al Universităţii de Arte „George Enescu”, unde a cercetat tema „Interpretarea dirijorală a poemelor simfonice din creaţia compozitorilor Franz Liszt şi Richard Strauss”.
Radu Postăvaru colaborează, atât ca dirijor cât şi ca pianist, cu toate orchestrele simfonice importante ale ţării, fiind invitat şi în străinatate.

Realizează înregistrări în studiourile muzicale şi în sălile de concert şi filme pentru televiziunile din Japonia, Franţa, Rusia şi România.
Actualmente este dirijorul permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti.

Ca invitat al Orchestrei Filarmonicii „Moldova” din oraşul său natal, Radu Postăvaru a avut întotdeauna parte de un public entuziast şi mândru de a-şi vedea copilul-minune de odinioară confirmând la un nivel excepţional calităţile necesare unei baghete dirijorale ferme, autoritare şi pline de căldură în acelaşi timp.

 

Miercurile literare la Accademia di Romania in Roma. Prezentarea volumului „Alla ricerca del suo spirito” de Adriana Ungureanu
Evenimente Radio Iaşi joi, 24 octombrie 2024, 16:00

Miercurile literare la Accademia di Romania in Roma. Prezentarea volumului „Alla ricerca del suo spirito” de Adriana Ungureanu

Apariția volumului este un omagiu adus Iuliei Hasdeu  la împlinirea a 155 de ani de la nașterea acesteia. Având la bază romanul biografic...

Miercurile literare la Accademia di Romania in Roma. Prezentarea volumului „Alla ricerca del suo spirito” de Adriana Ungureanu
Iași: Prezentare și discuție filosofică „Sun Tzu – Arta Războiului. Învățături morale pentru momentul actual”
Evenimente Radio Iaşi marți, 22 octombrie 2024, 15:53

Iași: Prezentare și discuție filosofică „Sun Tzu – Arta Războiului. Învățături morale pentru momentul actual”

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Asociația...

Iași: Prezentare și discuție filosofică „Sun Tzu – Arta Războiului. Învățături morale pentru momentul actual”
„Șezătoarea Iași” aniversează 10 ani de activitate cu o expoziție la Muzeul Etnografic al Moldovei
Evenimente Radio Iaşi marți, 22 octombrie 2024, 14:59

„Șezătoarea Iași” aniversează 10 ani de activitate cu o expoziție la Muzeul Etnografic al Moldovei

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași și Grupul „Șezătoarea Iași” organizează, în...

„Șezătoarea Iași” aniversează 10 ani de activitate cu o expoziție la Muzeul Etnografic al Moldovei
Conferința internațională „MediCult: Medierea culturală – implicații, oportunități, resurse” la cea de-a treia ediție
Evenimente Radio Iaşi marți, 22 octombrie 2024, 11:20

Conferința internațională „MediCult: Medierea culturală – implicații, oportunități, resurse” la cea de-a treia ediție

Complexul Muzeal Național „Moldova”, prin Secția Relaţii Publice, Marketing, Logistică, Proiecte și Programe organizează în perioada 23...

Conferința internațională „MediCult: Medierea culturală – implicații, oportunități, resurse” la cea de-a treia ediție
Evenimente Radio Iaşi luni, 21 octombrie 2024, 11:47

26 octombrie 2024: Deschiderea Galeriei de Artă Europeană a Muzeului de Artă Iași

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Artă invită publicul la Palatul Culturii, începând cu data de 26 octombrie 2024, să...

26 octombrie 2024: Deschiderea Galeriei de Artă Europeană a Muzeului de Artă Iași
Evenimente Radio Iaşi vineri, 18 octombrie 2024, 14:19

Autorii Nemira la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) 2024

Nemira aduce cinci invitați remarcabili la FILIT 2024: Ilja Leonard Pfeijffer, Mihaela Buruiană, Raluca Nag și Marian Coman (23-27 octombrie...

Autorii Nemira la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) 2024
Evenimente Radio Iaşi vineri, 18 octombrie 2024, 09:48

Turneul național al filmului despre George Enescu începe la Iași

Turneul național al filmului despre George Enescu începe la Iași Primul film artistic dedicat vieții și operei lui George Enescu, una dintre...

Turneul național al filmului despre George Enescu începe la Iași
Evenimente Radio Iaşi joi, 17 octombrie 2024, 12:47

Concert Extraordinar 3 Tenori ieșeni – O Seară de Magie Muzicală!

Vineri, 18 octombrie 2024, începând cu ora 19:00, cei 3 Tenori ieșeni, Andrei Apreotesei, Andrei Fermeșanu și Florin Guzgă vor susține un...

Concert Extraordinar 3 Tenori ieșeni – O Seară de Magie Muzicală!