Ascultă Radio România Iași Live

Zilele Culturale ale municipiului Vaslui

Zilele Culturale ale municipiului Vaslui

Publicat de Iuliana Bubuianu, 12 august 2016, 11:59

Nu exista bucurie mai mare decat surasul copiilor nostri. Si vor avea motive suficiente de bucurie, pentru ca programul Zilelor Culturale ale municipiului Vaslui are surprize dintre cele mai frumoase, pregatite special pentru ei.

Inca de la deschiderea oficiala a acestor evenimente, duminica, 14 august 2016, incepand cu ora 10.00, in fata Primariei municipiului Vaslui, dam intalnire micutilor vasluieni cu personaje de poveste, personaje pe catalige, statui vii, papusi manuite cu dibacie de catre actori talentati, toate acestea fiind posibile multumita colaborarii cu artistii si actorii a doua structuri minunate: Teatrul de papusi GUGUTA al orasului Chisinau (Republica Moldova) si Trupa de animantie THE SKY din Iasi.

Ora 11.00 va aduce pe scena Parcului Copou, pe langa un spectacol de muzica si dans al artistilor Palatului Copiilor „Constantin Didilescu” Vaslui, TEATRU DE PAPUSI: piesa acestei zile va fi HAI LA DRUM CU PHANTARUM, actorii Teatrului GUGUTA oferind micutiilor vasluieni un spectacol interactiv, menit sa bucure deopotriva copii, parinti si bunici.

Luni, 15 august 2016, ora 11.00 vine in Copou cu noi surprize. Asociatia culturala „Domisong” ne va incanta cu muzica talentatilor sai elevi, iar Teatrul GUGUTA va avea, de aceasta data, doua piese de teatru: TANDALA SI PACALA, precum si SCOALA  LUI  HABARNAM.

Cei mai sarguinciosi copii vasluieni – participantii la proiectul Bibliotecii Judetene BIBLIOTECA DE VACANTA, vor fi premiati incepand cu ora 12.00, in Parcul Independentei, in cadrul expozitiei ARTA SI INDEMANARE, unde veti putea sa le admirati creatiile – rodul muncii lor din aceasta vara.

Vacanta copiilor nostri va fi astfel mai vesela si mai colorata, cu amintiri frumoase, demne de povestit la mijloc de septembrie.

Filmul Occident

Duminica, 14.08.2016, ora 18.00, CASA DE CULTURA

OCCIDENT este un film românesc  regizat de Cristian Mungiu. În rolurile principale interpretează actorii Alexandru Papadopol ca Luci, un băiat de 29 de ani, și Anca Androne ca Sorina, soția lui Luci. Filmul este o tragicomedie despre oameni care se mută în Occident.

Occident cuprinde trei istorii care, prin forţa destinului, un destin care a sădit ceva elemente comune acolo, ajung să se intersecteze şi, astfel, să se completeze reciproc. Completarea e realizată prinsub-naraţiuni care desenează între personaje un întreg sistem de interdependenţe. Dacă ar fi să reprezentăm heliocentric acest sistem, Luci este elementul în jurul căruia gravitează personajele. Luci are 29 de ani, trăieşte în Bucureşti şi vrea să îşi construiască o viaţă alături de Sorina. Doar că relaţia lor este deja tocită de neajunsurile cotidiene – lipsa unei locuinţe decente, lipsa unui orizont senin, dispute pe care le naşte această situaţie. Pe fondul acestor greutăţi, mirajul confortului material îşi face simţită prezenţa, iar bătrînul Occident oferă soluţii masculine care, în această sferă, accentuează ideea de compromis, pe care cei implicaţi în poveste o îmbrăţişează cu luciditate. Povestea Sorinei şi a lui Luci e cea care străbate scenariul de la un capăt la altul, fiind un fel de trunchi din care cresc celelalte ramuri cu sub-ramurile lor: povestea lui Nae Zigfrid (emigrant român, om de afaceri în Germania, trebuie să aducă în ţară lucrurile de suflet ale lui Nicu, mort în accident de maşină, şi să i le dea prietenului său Luci, pe care Nicu nu îl mai căutase de ani de zile, de la fuga din România; pentrua-l găsi pe Luci, Nae apelează la Vişoiu, colonel în poliţie, cunoscut de-al lui Nae din încercările sale nereuşite de a părăsi ţara) şi povestea Mihaelei (o fată părăsită la cununie de un tip cam beţiv şi terorizată de o mamă care nu doreşte ca fiica ei să rămînă de mirarea lumii, nemăritată adică; Mihaela este colegă de serviciu cu Luci şi este fiica lui Vişoiu).

Povestea lui Mungiu degajă o tristeţe înţeleaptă: e vorba de lumea în care trăim, cu naivitatea sa usturătoare (domnul binevoitor, sosit din Ţările de Jos, gata să înfieze copii), cu imaginea sa învechită despre societate (căsătoria cu orice preţ) şi, mai ales, cu pasiuni înăbuşite în relaţii convenţionale, alegeri care devin sfîşietoare prin limpezimea cu care sînt privite în natura lor (de convenţii) de către cei care trebuie treptat să se stingă. Cu împăcarea pe care o poate da înţelegerea acestor întîmplări şi cu un umor cumpătat, izvorît din uşoara detaşare pe care o aduce înţelegerea, Mungiu se întoarce asupra acestor fapte şi dă voie poveştilor să crească de la sine, din detalii. Pentru noi apare ceva interesant aici, la întîlnirea scenariului cu filmul.

Citind scenariul Occident şi urmărind în paralel filmul, grija autorului faţă de detaliile spuse spectatorului vine în prim-plan. Occident este un film pe care autorul său l-a curăţat de ceea ce putea încărca (inutil) vizionarea, lucruri încă prezente în scenariu. Prin această decantare, Cristian Mungiu lasă loc spectatorului să crească în istoria de pe ecran. Scopul acestei întreprinderi nu e atît acela de a trăi o dramă, cît acela de a înţelege că, uneori, greutăţile sociale înving iubirea şi atunci anumite decizii trebuie luate, chiar dacă rezultatul lor e discutabil. Totul într-o cinematografiere cît se poate de onestă în normele unui film de consum, unui film destinat marelui public.

Competitii sportive

14 august 2016

Ora 09.00Centrul Civic : Cupa PODUL INALT la educatie rutiera

Ora 09.30 Clubul Prietenia – Şah : Pionii Prieteniei (Categorii : 10, 14, 18 ani, baieti-fete, seniori-veterani)

Ora 10.00- Sala Polivalenta – Tenis de masa (Categorii : pana la 14 ani, 14-18 ani, peste 18 ani ; Competitie si Festivitate de premiere)

Ora 16.00 Parcul Independentei – Şah : Pionii Prieteniei(Categorii : 10, 14, 18 ani, baieti-fete, seniori-veterani)

– Finale si Festivitate de premiere

Ora 16.00- Sala Polivalenta – Handbal (CSM Bucuresti-HC Vaslui,  CSM Focsani – Dunarea Calarasi, Dobrogea Sud Constanta –  CSU Suceava)

Ora 17.00– Liceul «Emil Racoviţă »– Fotbal : Summer Cup(Categoria : Tineret, Semifinale)

Activităţi sportive demonstrative :

Ora 11.00 : Parcul Copou, teren sport –  arte martiale, Clubul sportiv « Liga de Est »

Ora 17.30 : Parcul Copou, teren sport –  arte martiale, Clubul  sportiv « Defender »

 

15 august 2016

Ora 09.00– Liceul «Emil Racoviţă »– Fotbal : Summer Cup (Categoria : Tineret)

Finalele si Festivitatea de premiere

 Ora 12.00- Sala Polivalenta – Handbal : Cupa municipiului Vaslui

Semifinale si Finala mare

 Ora 17.30  – Sala Polivalenta – Handbal : Cupa municipiului Vaslui

Festivitatea de premiere

Activitati sportive demonstrative :

Ora 10.30 : Parcul Copou, teren sport – automodele, Cercul de automodele al Palatului Copiilor

Ora 17.30 : Parcul Copou, teren sport –  arte martiale, Clubul sportiv « Karate Kensei »

CONCERTELE Zilelor Culturale ale munucipiului Vaslui

Seria concertelor  dedicate Zilelor Culturale ale municipiului Vaslui va debuta duminica, 14 august 2016, cand Parcul Copou va gazdui, incepand cu ora 18.30, „Concertul simfonic festiv” sustinut de Orchestra Asociatiei culturale MuzART, Dirijor Bogdan Chirosca, Solist – soprana Cristina Grigoras.

Centrul Civic al municipiului Vaslui isi asteapta, in haine de sarbatoare, iubitorii de muzica de buna calitate. Astfel, duminica, 14 august, de la ora 20.00, tinerii vor avea parte de un recital Nicole Cherry, a carei trupa (band live si dansatori) a garantat un spectacol de neuitat. Ora 20.45 il va aduce pe scena de la Vaslui pe Connect R, insotit de trupa sa. Inafara de repertoriilor lor proprii, cei doi artisti ne vor reaminti tuturor celor prezenti in Centrul Civic de proiectul lor comun: SE POARTA VARA.

Un eveniment cu totul inedit ca forma de exprimare va debuta incepand cu ora 21.45 – Concertul extraordinar pop-rock simfonic al DIOS ORCHESTRA vine cu un nou concept de spectacol: hituri internationale, muzica usoara, pop, rock, Rock’n Roll, toate reunite  in doua ore magnifice, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, avandu-i ca invitati speciali pe FRANCESCO NAPOLI, solista pop Ianna Novac si tenorul Vlad Mirita.

Luni, 15 august 2016, seria concertelor va avea ca punct de reper ora 13.00, cand la Biserica „Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul” Corul DIGNUS EST al Episcopiei Husilor va sustine un eveniment de muzica corala, menit sa imbrace in mod potrivit expozitia de icoane a pictorului vasluian Lucian Spiridon.

Parcul Copou isi propune sa adune iubitorii de muzica folk in aceeasi zi, de la ora 18.30, sub egida TE SALUT, ORAS ROMANTIC, cu participarea artistilor trupelor UNISON, OPEN si DIALOG.

Ora 20.00 va umple Centrul Civic de buna-dispozitie, corespunzator unei zile de mare sarbatoare crestina. Concertul Folcloric „Marie, draga Marie” isi propune sa va domoleasca dorul de traditii si de folclor autentic, imbinand in mod armonios, muzica si dansul popular, cu participarea solistelor Margareta Clipa si Maria Iliut, Ansamblului etno-folcloric «Plăieşii », coordonator Nicolae Gribincea  -Chisinau, Republica Moldova, Ansamblului  folcloric «Izvorasul » – Cahul, Republica Moldova, Ansamblului de dansuri « Hora Vasluiului », coregraf Virginel Solomon, in acompaniamentul Orchestra «Rapsodia Vasluiului », dirijor Cristian Nastasa.

HC VASLUI

 

Etichete:
”Colinde la lumina lumânării”, ediția a IV-a
Evenimente Radio Iaşi luni, 25 noiembrie 2024, 12:19

”Colinde la lumina lumânării”, ediția a IV-a

„𝐂𝐨𝐥𝐢𝐧𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐥𝐮𝐦𝐢𝐧𝐚 𝐥𝐮𝐦â𝐧ă𝐫𝐢𝐢”, ediția a IV-a. Va fi o seară de...

”Colinde la lumina lumânării”, ediția a IV-a
Premiile Naționale NEGRUZZI, Ediția a IX-a, la BCU Iași
Evenimente Radio Iaşi luni, 25 noiembrie 2024, 12:03

Premiile Naționale NEGRUZZI, Ediția a IX-a, la BCU Iași

Premiile Naționale NEGRUZZI marchează 200 de ani neîntrerupți de familie culturală, civică, europeană. Premiile Naționale NEGRUZZI–200...

Premiile Naționale NEGRUZZI, Ediția a IX-a, la BCU Iași
Filarmonica Moldova Iași, concert 30 noiembrie 2024
Evenimente Radio Iaşi luni, 25 noiembrie 2024, 11:03

Filarmonica Moldova Iași, concert 30 noiembrie 2024

CONCERT VOCAL-SIMFONIC Ca în fiecare an, Filarmonica MOLDOVA Iași vă lansează invitația, VINO LA PALAS SĂ APRINDEM LUMINILE DE CRĂCIUN!!! Vă...

Filarmonica Moldova Iași, concert 30 noiembrie 2024
Iași, 25-28 noiembrie, Concurs Internațional de Clarinet, ed. a 7-a, la Universitatea Națională de Arte George Enescu
Evenimente Radio Iaşi vineri, 22 noiembrie 2024, 18:29

Iași, 25-28 noiembrie, Concurs Internațional de Clarinet, ed. a 7-a, la Universitatea Națională de Arte George Enescu

    Vibrații sonore internaționale la Iași! Concursul Internațional de Clarinet, ajuns la ediția a VII-a, va deveni centru de interes...

Iași, 25-28 noiembrie, Concurs Internațional de Clarinet, ed. a 7-a, la Universitatea Națională de Arte George Enescu
Evenimente Radio Iaşi vineri, 22 noiembrie 2024, 15:12

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii: „Iași, oraș minunat”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași propune publicului expoziția în aer liber „Iași, oraș minunat” semnată de artistul fotograf...

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii: „Iași, oraș minunat”
Evenimente Radio Iaşi vineri, 22 noiembrie 2024, 09:45

Vibrații sonore internaționale la Iași!

Vibrații sonore internaționale la Iași! Concursul Internațional de Clarinet, ajuns la ediția a VII-a, va deveni centru de interes pentru...

Vibrații sonore internaționale la Iași!
Evenimente Radio Iaşi joi, 21 noiembrie 2024, 12:05

Concursul Vreau să povestesc, ediția a IV-a și-a ales câștigătorii

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova a organizat, în perioada 1 octombrie – 5 noiembrie 2024, Concursul Național de Scurte...

Concursul Vreau să povestesc, ediția a IV-a și-a ales câștigătorii
Evenimente Radio Iaşi miercuri, 20 noiembrie 2024, 17:31

(VIDEO LIVE) 22-24 Noiembrie 2024 – Festivalul Național de Interpretare Muzicală „Rampa de lansare”, ediția a IV-a

Festivalul – Concurs are ca scop promovarea creației și artei interpretative, descoperirea și promovarea copiilor și tinerilor talentați...

(VIDEO LIVE) 22-24 Noiembrie 2024 – Festivalul Național de Interpretare Muzicală „Rampa de lansare”, ediția a IV-a