Comemorarea a 75 de ani de la Pogromul de la Iași
Publicat de Iuliana Bubuianu, 27 iunie 2016, 09:08
În urmă cu mai bine de șapte decenii, la Iași, unul dintre cele mai violente episoade declanșate în contextul celui de-al Doilea Război Mondial, avea să determine distrugerea fizică a unei părți semnificative din populația de origine evreiască a orașului.
În perioada 28 iunie-6 iulie 1941, pe străzile Iașului, în curtea Chesturii şi în „Trenurile Morții” Iași-Călărași și Iași-Podu Iloaiei peste 13.000 de evrei au fost asasinați din ordinul guvernului Ion Antonescu.
Marți, 28 iunie 2016, la Cimitirele Evreiești din Iași, Podu Iloaiei și Târgu Frumos, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” în colaborare cu administraţia locală organizează o serie de ceremonii în memoria celor care în urmă cu 75 de ani, au murit în timpul Pogromului de la Iași.
La ceremoniile oficiale a depunerii de coroane vor participa reprezentanți ai Președinției României, Guvernului României, Corpului Diplomatic, administraţiei locale, supraviețuitori ai Holocaustului, membrii ai Comunității Evreiești din Iași, reprezentanți ai societății civile.
În aceeași zi, la Palatul Culturii din Iași, Sala Voievozilor, în prezența consilierului prezidențial domnul Andrei Muraru, va avea loc ceremonia de decorare a domnilor: Marcel Fischel, Iancu Țucărman, Leonard Zăicescu, supraviețuitori ai Pogromului.
Miercuri, 29 iunie 2016, în memoria celor care au murit în timpul Pogrmului de la Iaşi din iunie 1941, dar și a celor care și-au riscat viața pentru a salva evrei vor fi inaugurate Piaţa „Evreilor Martiri ai Pogromului de la Iași” şi Piaţa „Drepți între Popoare”.
Viorica Agarici, președinta Crucii Roșii din Roman, Elisabeta Ștrul (Nicopoi), Dumitru Beceanu, Nona Pântea, Grigore Profir, Constantin Simionescu, Mircea Petru Sion sunt doar o parte dintre românii, care în timpul Pogromului de la Iaşi, au intervenit în mod curajos, salvând viețile unor evrei, astfel primind distincţia oferită de către Institutul Yad Vashem din Israel cu titlul de „Drept între Popoare”.
După ceremoniile de inaugurare, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Sala Senatului, se va desfășura masa rotundă „Pogromul de la Iași, între istorie și memorie”, invitaţii fiind istoricul Adrian Cioflâncă şi scriitorul ieşean Cătplin Mihuleac.
Pogramul comemorativ se va încheia cu un concert coral „In memoriam” organizat cu sprijinul Filarmonicii Moldova Iași, susținut de Corul academic „Gavriil Musicescu” în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași.
Ceremoniile se înscriu în seria de manifestări intitulată „75 de ani de la Pogromul din Iaşi”, organizat pe 28 şi 29 iunie 2016 de către Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Instituția Prefectului Iași, Consiliul Județean Iași, Complexul Muzeal Național Moldova, Institutul Francez Iași, Departamentul pentru Relații Interetnice, Federația Comunităților Evreiești din România, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași şi Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi.