Ascultă Radio România Iași Live

Cristian Brâncuşi – 65 de ani şi 45 de ani de carieră dirijorală, la Sala Radio

Cristian Brâncuşi – 65 de ani şi 45 de ani de carieră dirijorală, la Sala Radio

Publicat de gabrielarotaru, 17 octombrie 2016, 15:44

Cristian Brâncuşi, dirijor român a cărui carieră s-a legat timp de 33 de ani de Radio, de Orchestra de cameră a Radiodifuziunii şi de Sala Radio, aniversează 65 de ani şi respectiv 45 de ani de activitate dirijorală, printr-un concert susţinut miercuri, 19 octombrie, ora 19:00, la Sala Radio, alături de Orchestra de cameră şi Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Ţuţu.

Programul conţine lucrări mai rar cântate, precum C. M. von Weber: Andante şi Rondo ungarese în do minor, op. 35, Fr. Danzi: Concertino în Si bemol major pentru clarinet, fagot şi orchestră, avându-i ca solişti pe muzicienii de origine română stabiliţi la Boston Adrian Jojatu – fagot şi Emil Lancea – clarinet.

Partea a doua a serii va cuprinde o lucrare emblematică a repertoriului clasic vocal – simfonic, respectiv J. Haydn: Missa nr. 9 în Do major In Tempore Belli – Paukenmesse, Hob. XXII:9, solişti Cristina Oltean – soprană, Geanina Munteanu – alto, Tony Bardon – tenor şi Cristian Hodrea – bas.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Cristian Brâncuşi – „…Dirijor cu o puternică individualitate…”, „…fiecare gest surprinde esenţa muzicală într-un mod admirabil…”, “…Orchestra de Cameră condusă magistral de către dirijorul-compozitor Cristian Brâncuşi..”

Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti – secţiile dirijat de orchestră şi compoziţie, Cristian Brâncuşi a participat la cursuri de măiestrie interpretativă susţinute de Igor Markevitch (Weimar – 1975), Karl Österreicher (Viena – 1976-1977) şi Sergiu Celibidache (Germania – 1978-1982). Între anii 1977-1983 a activat ca dirijor permanent al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti, ulterior a îndeplinit aceeaşi funcţie la Orchestra de Studio a Radioteleviziunii Române. Din 1990 este dirijor al Orchestrei de Cameră Radio. În tot acest timp, a prezentat sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creaţia contemporană. Interesat în promovarea tinerilor artişti, Cristian Brâncuşi le-a oferit adesea şansa de a fi solişti în concertele sale, după cum a dirijat şi numeroase concerte alături de nume consacrate ale artei interpretative.

Muzician complex, este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al SIMC, autor a diverse lucrări camerale, simfonice şi vocal-simfonice. În 2003 i s-a acordat înaltul titlu de Doctor în muzică. Pasionat interpret al muzicii de avangardă, este deseori invitat să susţină concerte în manifestări de profil ca Săptamâna Internaţională a Muzicii Noi, Worldmusic Days etc. A realizat imprimări pentru radio, televiziune, muzică de film, înregistrări speciale pentru casele de discuri Electrecord şi AKSAK (Franţa). Apariţiile sale în turnee în Italia, Germania, Polonia, Rusia, Bosnia-Hertzegovina, Bulgaria, Ungaria, Filippine, SUA, Spania, Venezuela, Uruguay, Franţa, Serbia, Anglia au cucerit ovaţiile publicului şi aprecieri elogioase ale presei de specialitate. Un moment de succes al carierei sale îl reprezintă concertele susţinute cu Orchestra de Cameră Radio în turneele din Coreea de Sud, excelent primite de un public entuziast şi numeros.
O altă latură a activităţii sale este şi aceea de formare a tinerilor dirijori. Din anul 1992 este profesor la clasa de dirijat orchestră a Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, printre studenţii săi, alături de studenţi români, numărându-se tineri dirijori din Argentina, Norvegia, Elveţia, Grecia, Coreea de Sud şi SUA. A susţinut conferinţe, prelegeri, comunicări la simpozioane, emisiuni la radio şi televiziune, şi a condus masterate în ţară şi străinătate. În 2006 a publicat volumul Estetica muzicală în viziunea lui Dimitrie Cuclin.

Adrian Jojatu – absolvent al Academiei de muzică din Bucureşti în anul 1990, a studiat în ţară cu profesorii: Corneliu Săndulescu, Mihai Tanasila, Emilian Badea. Este câştigător al premiul I la 5 concursuri naţionale între 1982- 1986. Invitat în Italia, la cursurile internaţionale din Lanciano (1985-1991), studiază cu Ovidio Danzi şi Marco Costantini.

Debutează ca solist la vârsta de optsprezece ani pe scena Filarmonicilor din Bucureşti şi Ploieşti în concertul de W. A. Mozart sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, iar în 1990 devine membru al Orchestrei de Cameră Radio. În 1991 primeşte o bursa din partea Universităţii din Boston pentru programul de Master, unde îl are ca profesor pe Matthew Ruggiero, fost prim fagotist al orchestrei Boston Symphony.

În 1995 înfiinţează cvartetul Mozarteum cu care câştigă Aria Concerto Competition şi sunt invitaţi pe scena Orchestrei Boston Symphony cu lucrarea Sinfonia Concertantă de Mozart KV 297b., dirijată de Keith Lockhart. În acelaşi an lucrarea este interpretată de cvartetul Mozarteum şi la Bucureşti cu Orchestra Radioului dirijată de Ludovic Bács, seară în care Adrian prezintă şi concertul de fagot de Mozart KV 191.

În 1998 lansează primul CD în colaborare cu orchestra de cameră a Filarmonicii George Enescu, cu concertul de Mozart KV 191. În anul următor, la invitaţia orchestrei Radio, interpretează în premieră naţională Concertul pentru fagot de Jiri Pauer şi Concertino pentru clarinet şi fagot op. 47 de Franz Danzi, sub bagheta lui Ludovic Bács.

În anul 2000 este invitat şi participă la cursurile de Masterclass cu renumiţii: Dag Jensen, Gustavo Nunez şi Matthew Wilkie, care îi vor influenţa defintiv cariera muzicală. Între anii 2006-2009, devine membru al orchestrei de Stat din Mexico, ca prim fagotist.

În Boston, unde este stabilit, Adrian este un muzician activ, colaborând cu orchestre unanim apreciate: Boston Pops, Boston Philharmonic, Boston Lyric Opera, Boston Chamber Orchestra, Emanuel Music şi multe altele. Desfăşoară de asemenea o bogată activitate solistică, fiind invitat de orchestre atât din USA, cât şi din Italia, Mexic, Guatemala, România. De asemenea face parte din catedra de muzică a Academiei Wheaton College.

Emil Lancea – Clarinetistul deţine o Diplomă în Interpretare muzicală de la Boston University, College of Fine Arts şi un Certificat artistic de la Conservatorul Lausanne din Elveţia. De-a lungul carierei sale a câştigat mai multe premii la concursuri naţionale şi internaţionale printre care: premiul I la Concursul naţional de clarinet din România şi locul 5 la Concursul Internaţional de Clarinet A.O. Popa. După absolvirea studiilor de specialitate Emil Lancea a ocupat postul de solist instrumentist clarinet în Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti. De asemenea a evoluat în concerte cu transmisiune directă radio-tv, iar momentan este prezent pe scenele din Boston atât ca solist cât şi ca membru în formaţii camerale.

cristianbrancusi-afis

(Radio România/ FOTO radioromania.ro)

Etichete:
Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo_foto Virgil Oprina
Evenimente RRA luni, 25 noiembrie 2024, 12:32

Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie, de Ziua Naţională a României

Celebrul ansamblu Violoncellissimo va evolua pe 27 noiembrie 2024 pe scena Teatrului Național de Dans din Budapesta şi pe 5 decembrie 2024, la...

Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie, de Ziua Naţională a României
Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio – fapte şi cifre
Evenimente RRA miercuri, 20 noiembrie 2024, 13:42

Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio – fapte şi cifre

Organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, finanțat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare...

Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio – fapte şi cifre
Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 14 – 20 octombrie
Evenimente RRA luni, 14 octombrie 2024, 17:35

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 14 – 20 octombrie

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 14 – 20 octombrie:...

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 14 – 20 octombrie
RADOR Radio România a primit premiul Francofoniei pentru fact-checking
Evenimente RRA marți, 8 octombrie 2024, 18:44

RADOR Radio România a primit premiul Francofoniei pentru fact-checking

Agenția de presă RADOR Radio România, care a înființat la începutul anului 2024 grupul de verificare a informațiilor false Romania Check, a...

RADOR Radio România a primit premiul Francofoniei pentru fact-checking
Evenimente RRA luni, 7 octombrie 2024, 08:42

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 7 – 13 octombrie

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 7 – 13 octombrie:...

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 7 – 13 octombrie
Evenimente RRA sâmbătă, 5 octombrie 2024, 09:13

Radio România invită elevii şi studenţii la simpozionul “Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”

Radio România invită elevii şi studenţii din domeniile jurnalism, științele comunicării și alte domenii de studiu asociate – filologie,...

Radio România invită elevii şi studenţii la simpozionul “Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”
Evenimente RRA luni, 30 septembrie 2024, 18:59

Proiectul „Ascultă cinci minute de muzică clasică” derulează o nouă ediţie

Proiectul „Ascultă cinci minute de muzică clasică”, iniţiat de Radio România Muzical şi desfăşurat fără întrerupere începând...

Proiectul „Ascultă cinci minute de muzică clasică” derulează o nouă ediţie
Evenimente RRA marți, 24 septembrie 2024, 09:07

Comunicat al Preşedintelui Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune

Întrucât în spaţiul public au apărut unele informaţii legate de funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), vreau să vă...

Comunicat al Preşedintelui Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune