Ascultă Radio România Iași Live

DOCUMENTAR: Radio România Muzical, de 19 ani în slujba muzicii lumii

DOCUMENTAR: Radio România Muzical, de 19 ani în slujba muzicii lumii

Publicat de Iuliana Bubuianu, 24 martie 2016, 09:01

 

 

razvanm

de Răzvan Moceanu

Joi, 24 martie, se împlinesc 19 ani de la primul semnal emis în eter de postul Radio România Muzical, singurul post de radio românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz şi primul post de radio românesc cu specific muzical cu emisie online.

Radio România Muzical poate fi recepţionat pe două frecvenţe – 104,8 FM pentru Bucureşti şi 97,6 FM – frecvenţă regională pentru centrul şi sudul ţării, are emisie live online, şi posturi alternative online şi poate fi ascultat şi cu ajutorul radiourilor digitale, numai în Bucureşti, pe frecvenţa 223,936 MHZ de pe Canalul 12.

În continuare vă prezentăm câteva repere cronologice din istoria acestui post de radio.

24 martie 1997 a fost prima zi de emisie a Radio România Muzical, pe frecvenţa de 72,08 MHz, în acelaşi an postul obţinând Premiul Radio al Colegiului Criticilor Muzicali din România.

Radio Romania MuzicalÎn februarie 1998 are loc prima transmisiune directă de la Teatrul „Metropolitan” din New York şi de atunci, sub genericul „Serii de operă”, Radio România Muzical a prezentat anual stagiuni de transmisiuni de directe de la celebrul teatru newyorkez

La 27 aprilie 1998, postul primeşte Premiul Criticii Muzicale, la un an de activitate, conferit de Uniunea Criticilor „Mihail Jora”, iar la 7 decembrie 1998 are loc prima transmisiune directă de la deschiderea stagiunii la Teatrul Scala din Milano, eveniment transmis de atunci în fiecare an.

Tot în anul 1998 este înmânată Diploma de excelenţă doamnei Mihaela Doboş cu ocazia împlinirii a 70 de ani de radiofonie în România, conferită de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, precum şi Premiul Colegiului Criticilor Muzicali din Romania, acordat Luminiţei Arvunescu pentru emisiunea „Seara de operă”, a postului.

În anul 1999 este organizat şi transmis Festivalul Chopin, iar grila de program a postului devine flexibilă, structura acesteia fiind modificată de două ori pe an.

concertfbÎn acelaşi an este decernat Premiul Criticii Muzicale, pentru concepţia şi coordonarea „Festivalului Chopin”, la secţiunea „Evenimentul Stagiunii muzicale Radio”, Mihaelei Doboş.

În anul 2000, Radio România Muzical organizează manifestări muzicale de referinţă, precum Concertul aniversar Marin Constantin – 75, George Enescu – la sfârşit de mileniu sau Festivalul internaţional Dinu Lipatti.

La 14 aprilie 2000, postul primeşte Premiul Criticii Muzicale acordat muzicologului Mihaela Doboş pentru concepţia şi coordonarea evenimentului stagiunii – Festivalul Chopin, organizator Radio România Muzical, conferit de Uniunea Criticilor „Mihail Jora”, iar în perioada iulie-august 2000 este transmis, pentru prima oară în direct, Festivalul Richard Wagner de la Bayreuth, devenit o tradiţie anuală până în prezent.

În perioada 11-13 septembrie 2000 are loc, la Budapesta,  a 12-a ediţie a concursului „Marele Premiu al Uniunii Internaţionale de Radio şi Televiziune”, în care Anca Romeci obţine medalia de argint pentru emisiunea „Scări de serviciu pentru fluturi”. La 15 noiembrie 2000, Radio România Muzical participă la proiectul Open Radio, care permite emisia prin satelit, în Europa şi in Israel, câte 3 ore pe zi, 6 zile pe săptămână, iar la 1 decembrie în acelaşi an, prin preluarea programului Euroclassic Notturno, Radio România Muzical emite 24 de ore din 24, eveniment care se competează cu emisia pe frecvenţa de 97,9 MHz.

În martie 2002, România Muzical, primeşte Premiul de excelenţă, la 5 ani de existenţă, din partea Forumului Muzical Român, Premiul Criticii Muzicale este acordat muzicologului Mihaela Doboş pentru arta conducerii şi pasiunea realizatorului în cei cinci ani de istorie a Postului România Muzical, conferit de Uniunea Criticilor „Mihail Jora” şi medalia „Una vita per l’arte”, acordată tot Mihaelei Doboş, pentru rezultatele obţinute în activitatea artistică şi organizatorică, conferită de Fundaţia corală „Madrigal – Marin Constantin”. În acelaşi an este acordat marele premiu „Clopotul de aur” precum şi Premiul „Best Editing” la Shanghai Spring International Music Festival, pentru emisiunea „Într-o lume a timpului”, acordate lui Valentin Marin.

De la 1 septembrie 2003, Radio România Muzical emite pe o nouă frecvenţă, 97,6 Mhz, ce oferă posibilitatea recepţiei emisiunilor în judeţe din centrul şi sudul ţării. În aceeaşi zi emsia pe frecvenţa de 72,08 Mhz, banda est, încetează.

03. Concert aniversar ''Radio Romania 86'' - Foto. Alexandru DoleaLa 2 octombrie 2004, începe emisia pe frecvenţa de 104,8 Mhz cu acoperire pe zona Bucureştiului, iar frecvenţa de 97,9 Mhz îşi încetează emisia.

În anul 2004 este decernat Premiul Maestro acordat de Forumul Muzical Român Mihaelei Doboş, directoarea postului, pentru promovarea proiectului „Avangarda îngerilor”, iar în 2005, este obţinut Premiul „Media” acordat de Forumul Muzical Român pentru modul în care a fost reflectat Festivalul Internaţional George Enescu – ediţia 2005.

De fapt, 2005 a fost Anul George Enescu la Radio România Muzical, un proiect generos ce a pus în lumină personalitatea lui marelui compozitor şi interpret, la 50 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.

A urmat, 2006, Anul Mozart, în care postul a organizat zile cu proiecte speciale, alături de linii de programe ce reflectă creaţia unuia dintre cei mai iubiţi compozitori ai istoriei muzicii, de la naşterea căruia se împlineau 250 de ani. Tot în anul 2006, postul muzical a primit Premiul special pe 2005 al revistei Cuvântul.

În ianuarie 2007, Radio România Muzical organizează proiectul patronat de Uniunea Europeană de Radio „Bucureşti-oraş al muzicii”, incluzând concerte menite să prezinte viaţa muzicală din capitala României.

Din 19 februarie 2007, Radio România Muzical emite prin Satelitul Thor III şi poate fi ascultat, necodat, în toată ţara precum şi în numeroase ţări europene, iar la 1 iulie 2007, Radio România Muzical începe să emită online.

Din noiembrie 2007, redactor – şef al postului a devenit Liliana Staicu, după pensionarea Mihalelei Doboş. Liliana Staicu a prezentat timp de 10 ani, până în 2006, una dintre cele mai longevive emisiuni ale postului, „Olimpiada melomanilor”.

În anul următor este acordat de către Forumul Muzical Român, Premiul Musica viva Luminiţei Arvunescu pentru ciclul de emisiuni „Puccini”, realizat împreună cu soprana Virginia Zeani sub auspiciile „Serii de operă”, şi Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate acordat de Forumul Muzical Român, Mihaelei Doboş.

Tot în 2008, Radio România Muzical organizează mai multe momente dedicate Anului Puccini, între care şi o serie de emisiuni în dialog cu marea soprană Virginia Zeani şi cu participarea extraordinară a MS Regina Ana a României şi a ASR Principele Radu, precum şi a cuplului Angela Gheorghiu – Roberto Alagna, în care au fost comentate principalele opere pucciniene „Boema”, „Madama Butterfly”, sau „Tosca”.

În mai 2008, RRM organizează prima preselecţie naţională în vederea alegerii reprezentaţilor României la concursurile derulate sub egida Uniunii Europene de Radio: New Talent şi Concertino Praga, iar de atunci postul organizează anual aceste preselecţii.

În 18 aprilie 2008 are loc „Lecţia micului meloman”, la Muzeul Naţional Peleş, un moment din care conceptul emisiunii se transformă şi devine un veritabil teatru cu muzică.

În perioada 6 – 7 mai 2009, Radio România Muzical se implică în proiectul Swinging Europe, România fiind prima ţară din fostul bloc comunist care organizează acest proiect în colaborare cu Uniunea Europeană de Radio. Includem aici remarcabile realizări precum concertele European Jazz Orchestra, dirijată de Peter Herbolzheimer, la Teatrul Metropolis şi Sala Radio, precum şi întâlnirea producătorilor de jazz din Uniunea Europeană de Radio.

Acelaşi an, 2009, aduce, în perioada 30 august – 26 septembrie 2009, un număr record de transmisiuni directe de la Festivalul George Enescu, adică 59 de concerte şi peste 10.000 de minute consacrate reflectării acestui eveniment.

La 5 octombrie 2009 are loc lansarea noului site Radio România Muzical în limba română şi concomitent, a celui în limba engleză, precum şi lansarea primului stream on-demand „Opera mia”, iar la 6 decembrie 2009 are loc lansarea streamului on-demand pentru copii.

La 17 decembrie 2009 are loc prima transmisiune directă audio-video pe site-ul RRM – selecţia naţională pentru Concursul „New Talent”, organizat sub auspiciile Uniunii Europene de Radio

La 1 martie 2010 are loc emisiunea specială „Chopin 200” cu ocazia aniversării a 200 de ani de la naşterea compozitorului, iar la 24 martie are loc lansarea noii adrese web a site-ului, www.romania-muzical.ro, precum şi lansarea de noi modalităţi de comunicare cu ascultătorii prin reţeaua de socializare Facebook.

Anul 2010 aduce şi alte noi premii pentru RRM, precum Premiul Uniunii Criticilor Muzicali acordat Monicăi Isăcescu şi lui Ştefan Costache, pentru coordonarea proiectului „Zilele Lipatti” desfăşurat în perioada octombrie – noiembrie 2010, la Gala premiilor Forumului Muzical Român, Premiul „David Ohanesian” acordat Ligiei Ardelean pentru întreaga sa activitate radiofonică, la Gala premiilor Forumului Muzical Roman şi Premiul „Performanţă în management” decernat Lilianei Staicu, redactor şef Radio România Muzical, la aceeaşi gală.

La 1 octombrie 2010 are loc prima ediţie a proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, iar la 18 octombrie 2010 are loc debutul proiectului „Zilele Lipatti”.

Primul spectacol comentat din Studioul Radio Metropolitan din New York, de Luminiţa Arvunescu, are loc la 5 martie 2011 iar în martie 2012, RRM organizează o serie de evenimente dedicate aniversării a 15 ani de la înfiinţarea Radio România Muzical: recitalul pianistei Alice Sara Ott, la Sala Radio (24 martie), o nouă ediţie a proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică” (1-31 martie), lansarea primului ziar de muzică clasică din România, editat în colaborare cu România liberă (19 martie), precum şi două zile speciale de programe, bazate exclusiv pe preferinţele ascultătorilor (24 – 25 martie).

radiroÎn perioada 23 – 29 septembrie 2012 are loc prima ediţie a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RADIRO – organizat de Radio România, iar la 7 ianuarie 2013 are loc debutul unui nou proiect marca Radio România Muzical: „Votează discul de muzică clasică al anului”, care are la bază votul publicului.

La 24 martie 2013 are loc lansarea unei noi versiuni grafice a site-ului Radio Romania Muzical, iar la 16 iunie 2013 are loc transmisia unui concert de gală, în direct, al concursului Concertino Praga derulat sub emblema EBU cu violonista Alexandra Bobeico (premiul I şi premiul pentru cea mai buna interpretare a piesei impuse). Alexandra Bobeico a fost propusă de Radio România Muzical în această competiţie şi este prima muziciană care obţine acest premiu pentru România în ultimii 30 de ani.

La 7 octombrie 2013, finala concursului New Talent de la Bratislava este transmisă în direct, iar câştigător a fost desemnat violonistul Răzvan Stoica, primul român care cucereşte acest premiu în istoria de 40 de ani a acestei competiţii derulate sub semnul EBU şi propunerea Radio România Muzical pentru concurs.

La 29 martie 2014, spectacolul “Somnambula” de Vincenzo Bellini, este comentat în direct din studiourile Radio Metropolitan din New York, în cadrul emisiunii “Seara de operă”, iar în perioada 26 iulie – 1 august 2014 au loc transmisiuni în direct din cadrul Festivalului Richard Wagner de la Bayreuth

La inițiativa Radio România Muzical, violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica înregistrează, între 7 şi 11 iulie 2014, un nou CD în studiourile Radio România – “Virtuosity and passion” fiind lansat la 13 ianuarie 2015.

La 1 septembrie 2014 are loc lansarea oficială a noilor aplicații Radio România Muzical pentru mobil și tabletă, disponibile gratuite în Appstore și Google Play iar la 4 septembrie 2014 este anunțată semnarea parteneriatului dintre Radio România și Ministerul Educației Naționale privitor la proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” care devine astfel program național în școlile românești.

În perioada 20 – 27 septembrie 2014 are loc a doua ediție a Festivalului RADIRO, organizat de Radio România, amplu reflectat în emisiunile postului.

La 16 decembrie 2014, Radio România Muzical a organizat un concert de Crăciun cu semnificaţii deosebite: pe scena Sălii Radio a urcat Corul de Cameră Preludiu, condus de Voicu Enăchescu, iar înregistrarea acestui concert a fost difuzată în întreaga Europă în 21 decembrie, când Uniunea Europeană de Radio a transmis pe calea undelor „Proiectul de Crăciun” – 13 concerte propuse de cele mai importante radiodifuziuni europene.

La 13 ianuarie 2015, în organizarea Radio România Muzical, are loc concertul de Anul Nou susținut la Muzeul Cotroceni de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica iar la 26 februarie 2015, tot în organizarea Radio România Muzical, are loc concertul ansamblului de muzică veche românească Imago Mundi la Muzeul Cotroceni, a cărui înregistrare reprezintă România în cadrul proiectului Uniunii Europene de Radio „Ziua muzicii vechi” din 21 martie 2015.

La 18 mai 2015, interpreta discului de muzică clasică al anului 2014, pianista Alina Azario, susține un recital la Muzeul Național Cotroceni, în organizarea Radio România Muzical.

La 13 ianuarie 2016 s-a anunţat că discul care a strâns cea mai mare notă din cele mai multe voturi unice exprimate de public în cadrul campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2015” derulată pe site-ul Radio România Muzical este semnat de pianista română Raluca Ştirbăţ şi cuprinde integrala lucrărilor pentru pian solo de George Enescu. Albumul, alcătuit din trei cd-uri, a apărut la casa Hanssler Classic şi a fost lansat la nivel internaţional în octombrie 2015, iar la Bucureşti pe 3 decembrie 2015.

În fine, în perioada 1 – 31 martie 2016, România „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, graţie unui proiect iniţiat de Radio România Muzical, perioadă în care, în fiecare zi, piese celebre din repertoriul clasic, în interpretări semnate de mari artişti români, se aud în spaţii neconvenţionale pentru muzica cultă: hipermarketuri, mall-uri, magazine de bricolaj şi mobilă, sedii de firme, dar şi librării şi muzee.

Etichete:
Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo_foto Virgil Oprina
Evenimente RRA luni, 25 noiembrie 2024, 12:32

Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie, de Ziua Naţională a României

Celebrul ansamblu Violoncellissimo va evolua pe 27 noiembrie 2024 pe scena Teatrului Național de Dans din Budapesta şi pe 5 decembrie 2024, la...

Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie, de Ziua Naţională a României
Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio – fapte şi cifre
Evenimente RRA miercuri, 20 noiembrie 2024, 13:42

Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio – fapte şi cifre

Organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, finanțat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare...

Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio – fapte şi cifre
Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 14 – 20 octombrie
Evenimente RRA luni, 14 octombrie 2024, 17:35

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 14 – 20 octombrie

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 14 – 20 octombrie:...

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 14 – 20 octombrie
RADOR Radio România a primit premiul Francofoniei pentru fact-checking
Evenimente RRA marți, 8 octombrie 2024, 18:44

RADOR Radio România a primit premiul Francofoniei pentru fact-checking

Agenția de presă RADOR Radio România, care a înființat la începutul anului 2024 grupul de verificare a informațiilor false Romania Check, a...

RADOR Radio România a primit premiul Francofoniei pentru fact-checking
Evenimente RRA luni, 7 octombrie 2024, 08:42

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 7 – 13 octombrie

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 7 – 13 octombrie:...

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 7 – 13 octombrie
Evenimente RRA sâmbătă, 5 octombrie 2024, 09:13

Radio România invită elevii şi studenţii la simpozionul “Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”

Radio România invită elevii şi studenţii din domeniile jurnalism, științele comunicării și alte domenii de studiu asociate – filologie,...

Radio România invită elevii şi studenţii la simpozionul “Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”
Evenimente RRA luni, 30 septembrie 2024, 18:59

Proiectul „Ascultă cinci minute de muzică clasică” derulează o nouă ediţie

Proiectul „Ascultă cinci minute de muzică clasică”, iniţiat de Radio România Muzical şi desfăşurat fără întrerupere începând...

Proiectul „Ascultă cinci minute de muzică clasică” derulează o nouă ediţie
Evenimente RRA marți, 24 septembrie 2024, 09:07

Comunicat al Preşedintelui Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune

Întrucât în spaţiul public au apărut unele informaţii legate de funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), vreau să vă...

Comunicat al Preşedintelui Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune