Gaudeamus 2019 şi-a desemnat câştigătorii (25 noiembrie 2019)
Publicat de gabrielarotaru, 25 noiembrie 2019, 16:27
Gaudeamus 2019 şi-a desemnat câştigătorii
Ieri s-a încheiat a 26-a ediţie a târgului de carte Gaudeamus Radio România, desfăşurat sub semnul aniversării a 30 de ani de la momentul istoric al Revoluţiei Române din Decembrie 1989. În ultima zi au fost oferite şi premiile acestei ediţii.
Trofeele Gaudeamus (prin votul publicului):
– locul 1: Editura Humanitas;
– locul 2: Editura Polirom;
– locul 3: Grupul Editorial ART.
Cea mai râvnită carte a târgului stabilită tot prin votul publicului, se acordă Editurii Humanitas, pentru volumul Omul care mută norii. Şapte întâmplări, de Radu Paraschivescu.
Trofeele Presei:
– Publicaţii print: Evenimentul zilei;
– TV: postul Pro TV;
– agenţii de presă: Agenţia de Presă Agerpres.
Premiul Educaţia: Academia de Studii Economice din Bucureşti.
Premiul de Excelenţă, acordat de un juriu format din Ion Bogdan Lefter, Cristian Teodorescu şi Cosmin Ciotloş, se acordă Editurii Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, fondată în 3 ianuarie 1990 de profesorul de germanistică, teoreticianul literar şi eseistul Andrei Corbea-Hoişie, una dintre cele mai performante edituri universitare din România, la aproape 30 de ani de la start.
Premiul pentru traducere Antoaneta Ralian, acordat de un juriu alcătuit din Denisa Comănescu şi Ion Bogdan Lefter:
– pentru traducere dintr-o limbă străină în limba română: Luminiţa Munteanu, eminentă specialistă în limba şi literatura turcă, profesoară a Universităţii din Bucureşti, pentru traducerea din limba turcă a seriei Orhan Pamuk, publicată de Editura Polirom; cea mai recentă apariţie din serie: Alte culori, 2019.
– pentru traducerea din limba română într-o limbă străină: Daniel Ioniţă, coordonatorul antologiei Testament. 400 de ani de poezie românească/400 Years of Romanian Poetry (Editura Minerva), bilingvă, realizată în Australia, traducerile fiind semnate de Daniel Ioniţă, Daniel Raymond, Adriana Paul şi Eva Foster.
Târgul Gaudeamus Radio România este un proiect cultural susţinut de Ministerul Culturii.