Ascultă Radio România Iași Live

Începe cea de a XIX-a ediție a Concursului Internațional George Enescu

Începe cea de a XIX-a ediție a Concursului Internațional George Enescu

Publicat de Andreea Drilea, 30 august 2024, 06:14 / actualizat: 1 septembrie 2024, 6:31


Sâmbătă, 31 august 2024, ora 18:00, va debuta la București unui dintre cele mai importante evenimente culturale ale țării: Concursul Internațional George Enescu.

Ajuns la cea de-a XIX-a ediție, Concursul Internațional George Enescu aduce împreună tineri muzicieni talentați din întreaga lume, celebrând astfel moștenirea culturală a muzicianului George Enescu.

Desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Concursul Internațional George Enescu, proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și organizat de către ARTEXIM, va avea loc în perioada 31 august – 27 septembrie 2024.

Imagini conferință de presă

Concertul de deschidere va avea loc la Ateneul Român și  va începe cu o lucrare ce va fi interpretată în premieră absolută: Simfonia nr. 1 „Consolations” compusă de coreeanul Shin Kim, lucrarea câștigătoare a Secțiunii Compoziție a Concursului Enescu din anul 2022. La pupitrul Orchestrei Naționale Radio va urca dirijoarea Delyana Lazarova – prima femeie dirijor ce deschide Concursul Enescu.

În a doua parte a concertului, Maria Marica (vioară), Benjamin Kruithof (violoncel) și Alexandra Segal (pian) – câștigători ai Concursului Internațional George Enescu, ediția a XVIII-a – vor interpreta Triplul Concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră de Paul Constantinescu. Seara se va încheia cu “Poema Română” scrisă de George Enescu pe când avea doar 16 ani, cu participarea Corului Academic Radio, pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu.

Ediția din acest an a atras un interes internațional semnificativ, nu mai puțin de 667 de tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 13-35 de ani, din 57 de țări, fiind înscriși în competiție. Acest număr reprezintă o creștere de peste 6 ori față de ediția din 2022 a concursului și o creștere de 59% față de ediția din 2018, cea care a înregistrat, până la ediția din acest an, cel mai mare număr de candidați înscriși.  

Dintre cei înscriși, juriile de preselecție au selectat 160 de tineri pentru a concura la București în cele patru secțiuni: vioară, violoncel, pian și compoziție sau vor participa la Masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii susținut de maestrul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Concursului și Festivalului Internațional George Enescu.

Păstrând buna tradiție a Festivalului Internațional George Enescu, în cadrul Concursului sunt programate și recitaluri instrumentale de excepție ce vor fi susținute de către unii dintre cei mai mari interpreți ai lumii – reputatul violoncelist David Geringas va deschide seria recitalurilor din cadrul Concursului alături de pianistul Mikhail Mordvinov, propunând publicului un program cu titlul „Luminile nordului – Northern lights” (miercuri, 4 septembrie, ora 19:00).  Celebra pianistă Lylia Zilberstein va putea fi urmărită joi, 19 septembrie, marele violonist Shlomo Mintz va susține un recital duminică, 15 septembrie, pianistul Simon Trpčeski va susține un recital de excepție sâmbătă, 21 septembrie, renumitul violonist Dmitry Sitkovetsky va cânta alături de Valentin Răduțiu (violoncel) și Lukas Geniusas (pian) vineri, 6 septembrie.

Un alt eveniment de prim rang al concursului din acest an va fi recitalul susținut de unul dintre cei mai importanți violoniști români, Liviu Prunaru și câștigătorul ediției a 17-a a Concursului Enescu alături de tânărul violonist Valentin Șerban, și el câștigător al Concursului Enescu.  Evenimentul va avea loc vineri, 13 septembrie.

În concertul de deschidere al Concursului și în recitalul din 13 septembrie, Maria Marica și Valentin Șerban vor cânta pe vioara Guarneri del Gesù „Catedrala” care a aparținut lui George Enescu – instrumentul este pus la dispoziție printr-un parteneriat între Muzeul Național George Enescu și Artexim.

O noutate absolută a festivalului o reprezintă Masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii, pe care îl va susține Maestrul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Concursului și Festivalului Internațional George Enescu.

De altfel, 3 dintre dirijorii care vor participa la masterclass vor dirija, alături de Cristian Măcelaru, concertul de închidere al Concursului Internațional George Enescu, din data de 27 septembrie 2024, ora 18:00.

Primele 2 etape de concurs ale celor 3 secțiuni instrumentale se vor desfășura la Universitatea Națională de Muzică din București și vor beneficia de intrare liberă.

Semifinalele vor avea loc la Ateneul Român și vor putea fi urmărite, de asemenea, gratuit.

Cele 3 concerte simfonice ce vor reprezenta finalele secțiunilor violoncel, vioară și pian vor fi conduse de către dirijorul Jonathan Bloxham, care va urca la pupitrul Orchestrei Naționale Radio pentru finala concursului secțiunii violoncel (10 septembrie), Alan Buribayev va dirija Orchestra Filarmonicii „George Enescu” pentru finala secțiunii de vioară (16 septembrie), iar Christian Reif va conduce Orchestra Filarmonicii „George Enescu” în finala concursului de pian (22 septembrie).

Calendarul concursului se poate consulta pe larg în website-ul evenimentului: https://concurs.festivalenescu.ro/ro/evenimente/calendarul-concursului/

Ultimele bilete disponibile pentru concertele simfonice și recitalurile instrumentale se pot achiziționa online, exclusiv din platforma Eventim.ro: https://www.cts.eventim.ro/eventseries/concurs-international-george-enescu-2024-3627790 sau în format fizic, din Librăriile Cărturești, Librăriile Humanitas, magazinele Carrefour și Good2Go.

Studenții, elevii și profesorii școlilor și universităților de muzică din toată țara beneficiază de acces gratuit în baza legitimației școlare și de serviciu, în limita locurilor disponibile. De asemenea, persoanele cu handicap alături de însoțitorii lor beneficiază de acces gratuit în limita locurilor disponibile, conform legii. Organizatorii nu își asumă responsabilitatea pentru biletele și abonamentele achiziționate de pe alte platforme de ticketing neoficiale.

Concursul Internațional George Enescu, inițiat în 1958, este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din lume, oferind tinerilor muzicieni o platformă de afirmare la nivel internațional. De-a lungul anilor, concursul a consolidat poziția României pe scena culturală globală, fiind singurul concurs din România afiliat Federației Mondiale a Concursurilor Internaționale de Muzică Clasică și a descoperit numeroase talente care au devenit artiști de renume mondial. Ediția din 2024 promite să fie una de excepție, continuând tradiția de a aduce în prim-plan talente ale muzicii clasice.

––––––––––––––––––

Concursul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

 Proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

 Organizator: ARTEXIM

Co-organizator: Fundația ArtProduction

Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București – ARCUB

Partener principal: Rompetrol

Parteneri: Purcari, ONE, SANADOR, Mobexpert, Senia Music, La Mama, Althaus, RetuRo, Nazzuro Aqua, L’Or, Electrecord, Fundația Motivation România, Fundația Special Olympics, Climb Again

Parteneri instituționali: Filarmonica „George Enescu”, Universitatea Națională de Muzică din București, Institutul Cultural Român, Muzeul Național “George Enescu”, Centrul Național de Artă Tinerimea Română, Institutul Italian de Cultură București, Institutul Francez București, Filarmonica Arad, Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău, Filarmonica “Lyra – George Cavadia” Brăila, Filarmonica de Stat Transilvania, Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica Moldova din Iași, Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica Pitești, Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploiești, Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, Filarmonica de Stat “Dinu Lipatti” din Satu Mare, Filarmonica Banatul din Timișoara, Palatul Culturii “Teodor Costescu” Drobeta – Turnu Severin, Romanian Chamber Orchestra, Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”

Partener servicii juridice: Țuca Zbârcea și Asociații

Partener de mobilitate: Blue

Cu sprijinul: Asociația Artiștilor Lutieri din România, Paradigma Film, Compania Națională Aeroporturi București, Casa de flori

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Etichete:
Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 7 – 13 octombrie
Evenimente RRA luni, 7 octombrie 2024, 08:42

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 7 – 13 octombrie

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 7 – 13 octombrie:...

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 7 – 13 octombrie
Radio România invită elevii şi studenţii la simpozionul “Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”
Evenimente RRA sâmbătă, 5 octombrie 2024, 09:13

Radio România invită elevii şi studenţii la simpozionul “Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”

Radio România invită elevii şi studenţii din domeniile jurnalism, științele comunicării și alte domenii de studiu asociate – filologie,...

Radio România invită elevii şi studenţii la simpozionul “Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”
Proiectul „Ascultă cinci minute de muzică clasică” derulează o nouă ediţie
Evenimente RRA luni, 30 septembrie 2024, 18:59

Proiectul „Ascultă cinci minute de muzică clasică” derulează o nouă ediţie

Proiectul „Ascultă cinci minute de muzică clasică”, iniţiat de Radio România Muzical şi desfăşurat fără întrerupere începând...

Proiectul „Ascultă cinci minute de muzică clasică” derulează o nouă ediţie
Comunicat al Preşedintelui Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune
Evenimente RRA marți, 24 septembrie 2024, 09:07

Comunicat al Preşedintelui Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune

Întrucât în spaţiul public au apărut unele informaţii legate de funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), vreau să vă...

Comunicat al Preşedintelui Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune
Evenimente RRA luni, 23 septembrie 2024, 10:01

La Iaşi s-a încheiat a patra ediție a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România

La Iaşi s-a încheiat a patra ediție a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România. Timp de cinci zile, publicul a avut posibilitatea de a vizita...

La Iaşi s-a încheiat a patra ediție a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România
Evenimente RRA joi, 29 august 2024, 12:42

Final de vară în România cu Noaptea Muzeelor la Sate

29 august 2024 – Invităm publicul la cea de-a doua ediție a evenimentul național „Noaptea Muzeelor la Sate”, ce se va desfășura...

Final de vară în România cu Noaptea Muzeelor la Sate
Evenimente RRA duminică, 18 august 2024, 07:49

La Sibiu continuă Târgul de Carte Gaudeamus, organizat de Radio România

La Sibiu continuă Târgul de Carte Gaudeamus, organizat de Radio România. Vizitatorii sunt aşteptaţi până diseară în cele 15 pavilioane...

La Sibiu continuă Târgul de Carte Gaudeamus, organizat de Radio România
Evenimente RRA vineri, 16 august 2024, 11:06

Târgul de Carte „Gaudeamus” îi aşteaptă vizitatori în Centrul Istoric al Sibiului

Târgul de Carte „Gaudeamus”, organizat de Radio România, îi aşteaptă şi astăzi pe vizitatori în Piaţa Mare din Centrul Istoric...

Târgul de Carte „Gaudeamus” îi aşteaptă vizitatori în Centrul Istoric al Sibiului