Început de stagiune pentru Orchestra de Cameră Radio
Publicat de , 9 octombrie 2017, 15:52
Miercuri, 11 octombrie, de la ora 19:00, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii începe noua stagiune la Sala Radio, avându-l la pupitru pe dirijorul József Horváth, dirijor al Operei Maghiare şi al Operei Naţionale din Cluj-Napoca.
Rolul de protagonist al serii va reveni unui instrument mai puţin abordat pe podiumul solistic al repertoriului clasic: trompeta, iar solistul invitat va fi Gabriel Gyarmati, prim-solist al Filarmonicii din Cluj-Napoca, trompetist solo la Orchestra Română de Tineret şi laureat la numeroase concursuri muzicale.
Seara promite un veritabil itinerar baroc, care se va deschide cu Uvertura operei Amadis des Gaules, de J. Ch. Bach, urmată de Sonata de concert în re major pentru trompetă şi orchestră, de G. Ph. Telemann. J. S. Bach revine pe afiş cuSimfonia nr. 4 în re major op. 18, urmată de Concertul în re major pentru trompetă şi orchestră de G. Torelli . Seara se va încheia cu Simfonia nr. 92 în sol major, Oxford, de J. Haydn.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro, sunt disponibile de asemenea în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro, dar se pot achiziţiona şi la casa de bilete a Sălii Radio.
Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.
József Horváth – s-a născut în 1975. În 1999 a absolvit secţia dirijat cor, iar în 2001 secţia dirijat orchestră a Academiei de Muzică din Cluj, unde a fost îndrumat de Petre Sbârcea, Florentin Mihăiescu, Cornel Groza şi Gheorghe Victor Dumănescu. A participat la masterclass-uri cu Christfried Brödel, János Fürst, George Pehlivanian, Ghennady Rojdestvensky şi Kurt Masur. Evoluţia profesională i-a fost influenţată în mod semnificativ şi prin participarea sistematică la repetiţiile şi concertele maeştrilor: Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev, Philipe Herreweghe, Leonard Slatkin, Pinchas Steinberg, Jesús López-Cobos, Miguel Angel Gomez Martinez şi George Prêtre.
Din 1999 este dirijor al Operei Maghiare, iar din 2006 şi dirijor al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, acumulând peste 40 de titluri în repertoriul său. Ca dirijor invitat a condus majoritatea orchestrelor din ţară, între care Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Iaşi, Opera Naţională Timişoara, Corul Radio din Budapesta şi Orchestra Simfonică RTVE din Madrid. A fost iniţiatorul şi Directorul Artistic al festivalului Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj-Napoca în 2011.
În 2009 a fost distins cu trofeul Lya Hubic, iar la Gala Premiilor Operelor Naţionale din 2016 i s-a acordat Premiul pentru cel mai bun dirijor, conferit pentru realizarea premierelor operelor Samson şi Dalila, Werther, Nabucco şi a baletului Lacul lebedelor la cele două opere din Cluj-Napoca.
Gabriel Gyarmati – s-a născut în 1987 la Deva. Este absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, promoţia 2010, tot aici finalizându-şi studiile de Master în perioada 2010-2012 la clasa prof. Conf. Dr. Posdărescu Gabriel.
În 2012, Gabriel Gyarmati a câştigat Marele Premiu la Concursul Naţional de Muzică organizat la Cluj-Napoca, iar în 2013 Locul III la Concursul Internaţional Gheorghe Dima, Cluj. A interpretat în calitate de solist al Filarmonicii Transilvania concerte clasice şi baroce pe scene din Cluj-Napoca, Sfântu Gheorghe, Zürich.
În prezent, Gabriel Gyarmati este prim-trompetist, şef de partidă al Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, dar şi trompeta solo a Orchestrei Naţionale de Tineret şi a Orchestrei Borusan din Istanbul, alături de care a participat la numeroase festivaluri precum BBC Proms, Londra sau Festivalul de Muzică Simfonică din Hong Kong.
Serviciul Comunicare