Pianistul Valentin Gheorghiu, un simbol al muzicii românești, a încetat din viață
Publicat de Andreea Drilea, 17 iulie 2023, 09:57
Valentin Gheorghiu, unul dintre cei mai mari pianiști din istoria muzicală a României, a încetat din viață la 95 de ani.
Observat și apreciat de George Enescu și de Cella Delavrancea, Valentin Gheorghiu a fost una dintre cele mai importante pesonalităţi muzicale româneşti postbelice, cu o impresionantă activitate artistică întinsă pe parcursul a peste opt decenii.
După primele sale apariții publice, George Enescu, într-o scrisoare adresată Ministerului Culturii aprecia că Valentin Gheorghiu este ”un talent ce trebuie supravegheat îndeaproape”.
”Valentin Gheorghiu a devenit dirijorul unui singur instrument, pianul, care sub degetele sale sună din toate instrumentele unei orchestre”, remarcă despre el Cella Delavrancea.
Pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu s-a născut la 21 martie 1928, la Galaţi.
I-a avut profesori, la Academia Regală de Muzică şi Artă dramatică din Bucureşti, pe Mihail Jora, Constanţa Erbiceanu, Mihail Andricu şi Constantin Brăiloiu. A urmat Conservatorul Naţional de Muzică din Paris.
A debutat, în 1943, ca solist pe scena Ateneului Român, cu concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven, alături de Filarmonica condusă de George Georgescu. A fost organist la Catedrala Catolică „Sf. Iosif” din Bucureşti şi solist concertist al Filarmonicii ”George Enescu” din Bucureşti.
La prima ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu” din 1958, Valentin Gheorghiu a fost distins, împreună cu fratele său, violonistul Ştefan Gheorghiu, cu premiul I pentru interpretarea Sonatei nr. 3 „în caracter popular românesc”, în la minor, de George Enescu.
Valentin Gheorghiu a cântat în formaţia de cameră ”Trio Bucureşti”, alături de fratele său şi de violoncelistul Radu Aldulescu.
La 26 septembrie 2014, Valentin Gheorghiu a fost ales membru corespondent al Academiei Române.
Preşedinţia României i-a conferit, la 1 decembrie 2000, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” – în grad de Mare Cruce, în semn de apreciere pentru ”contribuţia adusă la progresul şi propăşirea României”.
La 23 mai 2018, la împlinirea vârstei de 90 de ani, a fost decorat de Preşedinţia României cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional „Steaua României”, „în semn de profundă apreciere pentru ceea ce a realizat în extraordinara sa carieră muzicală, în calitate de pianist şi compozitor”.
În 2021, a primit Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pe anul 2020, pentru întreaga activitate componistică şi interpretativă.
În anul 2019, Radio România Cultural i-a oferit lui Valentin Gheorghiu premiul de excelență pentru întreaga sa activitate.
Radio România Cultural