Proiectul Radio România Cultural la Media 2020
Publicat de gabrielarotaru, 4 octombrie 2019, 12:32
Proiectul Radio România Cultural la Media 2020
„Cred că este cel mai interesant proiect, pentru că putem asculta parerile oamenilor despre ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă. Mai devreme, când am semnat acordul de parteneriat, spuneam că nu mi-am imaginat niciodată, pe când eram tânăr și era perioada comunistă, că voi veni vreodată la București și voi susține un discurs ca cel de astăzi, pentru că în acea vreme, viețile noastre, ale celor din Vest și ale celor din Est erau atât de separate. Cred că acest proiect este o minunată oportunitate de a arăta cum viețile noastre s-au schimbat în bine”, a declarat Graham Ellis – Deputy director, BBC Radio, President EBU Radio Committee, President Prix Italia, după prezentarea proiectului Crescuţi pentru a fi liberi. Poveşti din Centrul şi Estul Europei.
Este proiectul original inițiat de Radio România Cultural și prezentat celor peste 40 de reprezentanţi ai celor mai importante organizaţii de media publică din Europa şi Asia-Pacific, prezenți la București cu prilejul celei de-a cincea ediţii a Conferinţei Media 2020, organizată de Radio România în parteneriat cu Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU) și desfășurată pe 3 octombrie, sub genericul Crossing Borders in the Digital World.
Mai multe radiouri naţionale din Europa Centrală şi de Est s-au alăturat inițiativei Radio România Cultural de a celebra și a cerceta deopotrivă cei 30 de ani trecuți de la căderea regimurilor comuniste, prin realizarea unei serii de documentare radio originale. Prin intermediul poveștilor personale, menite să evidenţieze puncte comune din istoria recentă a Estului Europei, începe o cercetare amănunţită asupra imaginarului colectiv specific acestei zone geo-politice. Poveștile vor reflecta modificările apărute în paradigma individuală: „Ce înseamnă libertatea pentru generaţia tinerilor care au crescut în aceşti 30 de ani?’’
Ideea îi aparţine Mariei Balabaş, realizatoarea emisiunii Dimineața Crossover şi este dezvoltată împreună cu George Gîlea, realizatorul matinalului Espresso, cu sprijinul Departamentului Relaţii Internaţionale al Radio România.
În 2018, la Praga, am prezentat un documentar radio, bazat pe o poveste petrecută în anii ’90, în România. Am primit două feluri de reacții: din Europa de Vest şi din cea de Est. Chiar atunci am avut intuiția proiectului, ca o dorință niciodată exprimată de a găsi căi de comunicare cu cei crescuți într-un mediu socio-istoric asemănător cu al meu. Mi-a devenit clar că împărțim o istorie comună, pentru care nu avem spații de discuție. Aşa s-a născut Crescuți pentru a fi liberi, din nevoia de a asculta poveşti personale ale Europei de Est’, a declarat Maria Balabaş.
Generația noastră, marcată de migrație, este împărțită între cei care au plecat și cei care au rămas, și este definită de copilăria trăită aici, în haosul anilor 90. De sărăcia din perioada de tranziție, dar și de tot ce venea nou spre noi: filme americane, muzică britanică și pop culture de tot felul, pentru prima dată liber, fără cenzură. În proiectul Crescuți pentru a fi liberi am intrat, alături de Maria, în primul rând pentru a mă dumiri eu, personal, dacă putem vorbi despre o generație comună a Europei de Est și ce îi definește pe tinerii din România care au crescut în democrație?, spune George Gîlea.
Documentarele vor fi transmise concomitent, de fiecare participant în parte, pe data de 9 noiembrie, ziua în care se celebrează oficial căderea Zidului Berlinului.
Amănunte pe www.radioromaniacultural.ro