FESTIVALUL DE FOARTE SCURT METRAJ 2018
Publicat de Iuliana Bubuianu, 30 mai 2018, 11:17
4 minute este o clipă sau o eternitate ! Este durata în care lumina ajunge de la Pamânt pe Marte. 4 minute e prea puțin pentru un cântec bun şi prea mult pentru o piesă proastă. 4 minute este sigura regulă a Festivalului internațional Très Court, punctul comun al marii diversitați de producții audiovizuale selectate. 4 minute este o provocare pentru regizori, constrânși astfel sa meargă direct la esențial. 4 minute este, în fine, intervalul de timp în care spectatorul va râde în hohote, va tresări și își va pune întrebări, fără a ajunge niciodată la plictis !
Institutul francez din Iaşi vă invită vineri, 1 iunie, începând cu ora 22.00, în Parcul Palas, sâmbătă, 2 iunie, ora 21.00, pe bulevardul Ştefan cel Mare, şi luni, 4 iunie, ora 16.00, la Institutul Francez, la o nouă ediţie a Festivalului internaţional de film de foarte scurt metraj, unde veţi descoperi cele mai bune şi mai scurte producţii cinematografice recente din întreaga lume !
Ca în fiecare an, în jur de 3000 de filme foarte scurte sunt supuse atenției echipei de selecție, iar peste 100 dintre ele sunt reținute. Operele selecționate sunt reunite în mozaicuri cinematografice, în același timp coerente și diversificate.
Competiția internațională reflectă ultimele tendinţe în creația cinematografică de pe cele 5 continente: 41 de filme concurează pentru a obține un loc în cadrul palmaresului, precum și în inimile și în voturile unui public exigent.
Competiţia Paroles de Femmes aduce în lumina reflectoarelor personaje feminine puternice și contrastante. Jucându-se cu granița dintre ficțiune și realitate, această selecție propune un tur de orizont al perspectivelor feminine, în versiune foarte scurtă, bineînțeles.
Selectia Familială este dedicată copiilor mici și mari, de la 6 la 106 ani, dornici sa călătorească în lumi fantastice imaginate de unii dintre cei mai creativi regizori!
Competiția românească prezintă 15 filme de maximum 4 minute, care se întrec pentru voturile spectatorilor din România. Tematicile de anul acesta sunt strâns legate de actualitatea socio-politică în care trăim, așa că veți regăsi subiecte precum familia, tehnologia, tradițiile și, în mod special anul acesta, tema corupției – în urma unui parteneriat pe care Institutul francez l-a realizat cu Asociația Inițiativa România și festivalul lor anticorupție intitulat Once upon a time in Romania.
Dați-vă întâlnire la Très Courts, veți găsi cu ce satisface și spectatorii cei mai exigenți. E foarte simplu, vă instalați pe scaune și pornim într-un tur al lumii în versiune foarte scurtă. Toți cinefilii, de la novici la experți, au câte ceva de descoperit printre perlele care vă sunt propuse: o multitudine de genuri, limbi, povești, puncte de vedere și colțuri de lume…