Ascultă Radio România Iași Live

Festivalul RomânIA Autentică în ediţie de Centenar

Festivalul RomânIA Autentică în ediţie de Centenar

Publicat de Iuliana Bubuianu, 15 iunie 2018, 10:36

Alături de creatori şi colecţionari, interpreţi şi dansatori, peste 50 de meșteșugari îşi vor da mâna în acest festival ce aduce împreună păstrători de tradiţii şi pasionaţi care se bucură de ceea ce a ştiut să creeze şi să conserve poporul român.

Ne propunem ca prin intermediul acestui eveniment recurent să subliniem valoarea tradițiilor și a obiceiurilor, a acestor tezaure vii-meşteşugari, interpreţi vocali şi instrumentali, cu toţii artişti ce îşi unesc sufletul cu fiinţa noatră naţională.

Visul de a dezvolta și a readuce în lumina prezentului cultura, arta și valoriile tradiționale românești, de a arăta lumii întregi partea frumoasă a României s-a materializat în Festivalul RomânIA Autentică. Acesta îşi propune să contribuie la creionarea poveștilor de odinioară. E un proiect ce a demarat din apriga dorință de a nu lăsa să piară basmele satelor românești, alături de cea de a promova frumusețea României și a întregului port popular, în primul rând în țară, dar și peste hotare.

La cea de-a treia ediţie a Festivalului RomânIA Autentică care se va desfăşura de Sânziene, în 23-24 iunie în trei locuri simultan, Hobiţa, Iaşi şi Braşov vor fi prezenți peste 50 de meșteșugari din întreaga țară și mulți dintre ei vor susține ateliere dedicate tuturor participanților.

La Brașov, prima zi a festivalului este dedicată meşteşugarilor, aceşti păstrători şi continuatori ai valorilor materiale, tezaure vii ale poporului nostru, care duc mai departe măiestria străbunilor şi rafinamentul lor artistic. Nu întâmplător sunt invitaţi în cele trei spaţii de desfăşurare ale festivalului meşteşugari din întreaga ţară în cadrul atelierelor de creaţie destinate tuturor participanţilor care se vor desfasura pe parcursul intregii zile de 23 iunie in Piața Sfatului . Atelierele vor fi ținute de meșteri recunoscuți ca  Antoaneta Nadu cu atelierul de țesut covoare oltenești, Cornel Sculean cu atelier pictură pe sticlă, icoane, Margareta Armanko cu pictura pe lemn, Manuela Ivan cu atelier pictură lemn stil săsesc, Neuvirt Valeria, Neuvirt Ion cu atelier impletitura cu panuse, Sorin Manesa cu demonstrație de sculptură în lemn, Ghita Ion Constantin cu atelier de confecționat brățări din piele, Alexandru Rotar cu atelier de sticlarit Victoria Colta cu atelier brodat cruciuliță, Alexandru Ilinca și Loredana Danciu cu atelier opinci, Gabriela Bularca atelier crosetat brățări cu mărgele de lemn, Ion Mănăilescu atelier ouă încondeiate, Maria Petcu atelier croșetat lasetă.

Meşteşugarii sunt antreprenori, ca formă de activitate, iar prin importanţa muncii lor ei trebuie susţinuţi şi promovaţi, deoarece obiectul lor de activitate nu trebuie să fie înlocuit de falsurile grosolane care au invadat piaţa şi care sunt un atentat la elementele subtile ale fiinţei poporului nostru. Mai mult decât atât, o bună reţea de meşteşugari va aduce o plusvaloare economică în zonă, contribuind la promovarea valorilor precum şi o atracție pentru dezvoltarea turismului.

Vor fi prezenți cu standuri, alături de meșterii cu ateliere țesători și confecționeri de opinci, costume populare, păpuși, împletituri, bijuterii de os, jucării, ouă încondeiate, dantelă, sticlă, obiecte din piele, pictori pe sticlă și sculptori în lemn, ceramiști, dogari: Ecaterina Diulescu, Marcela Cosnean, Gheorghe Ciuncanu, Mosoi Cornel, Cristina Niculescu, Andrei Ursu Mocan,  Liliana Soare, Balint Arpad, Mathe Denes, Jorj Dimitriu, Emil Milasan, Rodica Milasan, Dumitru Stan, Asociatia Sf Haralambie, Mihaela Leizeriuc, Lacramioara Mihorean, Maria Zapca, Nicolae Nicolescu, Elena Nencov, Istvan Sipos Gaudi, Ionela Bran, Violeta Karmen Roman, Ileana Hotopilă, Cornelia Bodescu, Marin Predușel, Oana Pârvan, Silvester Ferencz, Maria Teodorescu, Marian Viorel, Iulian Mihalachi, Brancoveanu Peter, Ion Craioveanu, Bedo Zoltan, Maria Nemțu, Dana Stuparu si altii.

 

Evenimentul este organizat de Asociația Națională a Antreprenorilor, Primăria Municipiului Braşov, Primăria Municipiului Iaşi, Primăria și Consiliul Local Peştişani, Flori de ie, Patronatul Femeilor din Meșteșugărit.

Partenerii principali sunt Consiliul Județean Gorj, Primaria Municipiului Târgu Jiu, Instituția Prefectului Județului Brașov, Coresi, Colegiul National Economic Andrei Bârseanu.

Sponsori: Exim Bank, Dacia Plant, Sissi,

Patreneri media: Agerpres, TVR, Radio Romania Actualitati, Bursa, Wall-street,Kudika, Femeia, Eva.ro,Garbo, Gorj TV, Tele3, Leaders Reunited, Radio Infinit, Radio Romania Iasi, EtnoTV, cult-ura.ro, ANTREC, Gorjeanul, IGJ.ro, Tarancuta Urbana, 9AM News, CANAL 33, Business Woman,Practic in Bucatarie, Muscel TV, Vacante la Tara.

Surse foto: Antoaneta Nadu, Alexandru Ilinca

 


23-24 Iunie 2018

Brașov – Piața Sfatului

Iași – Palatul Culturii

 Hobița – Poiana Mare

A început numărătoarea inversă pentru cea de-a treia ediţie a Festivalului  RomânIA Autentică care se va desfăşura de Sânziene, în perioada 23-24 iunie în trei locații simultan, la Hobiţa – Poiana Mare, la Iaşi în fața Palatului Culturii şi în Piața Sfatului din Braşov.

Festivalul RomanIA Autentică s-a născut din dorinţa de a dezvolta și a readuce în lumina prezentului cultura, arta și valoriile tradiționale românești, de a arăta lumii întregi partea frumoasă a României și anul acesta reuneşte Oltenia, Moldova şi Transilvania în cadrul unui eveniment unic în peisajul românesc. Îşi vor da mâna creatori şi colecţionari, interpreţi şi dansatori, păstrători de tradiţii şi pasionaţi care se bucură de ceea ce a ştiut să creeze şi să păstreze poporul român. Anul acesta, sunt așteptați peste 100.000 de români să celebreze această sărbatoare a iei, un brand de țară ce constituie o permanentă sursă de inspirație, și care aduce în prim plan folclorul autentic românesc.

Evenimentul este organizat de Asociația Națională a Antreprenorilor, Primăria Municipiului Braşov, Primăria Municipiului Iaşi, Primăria și Consiliul Local Peştişani, Flori de ie, Patronatul Femeilor din Meșteșugărit. Partenerii principali  sunt Instituția Prefectului Județului Brașov, Consiliul Județean Gorj, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Coresi, Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu, Școala Populară de Artă Tg. Jiu, EximBank, Dacia Plant, Ansamblul Doina Gorjului.

Prima zi a festivalului RomânIA Autentică este dedicată atelierelor de creație, meşteşugarilor, aceşti păstrători şi continuatori ai valorilor materiale, tezaure vii ale poporului nostru, care duc mai departe măiestria străbunilor şi rafinamentul lor artistic. Alături de meșteșugarii vechi veți avea posibilitatea de a învăța una dintre tehnicile folosite în atelierele de țesut, mărgelit, cusut cu motive tradiționale, încondeiat ouă sau de tors lână, croșetat, olărit, etc.

Cea de-a doua zi a festivalului este rezervată spectacolelor folclorice care se vor desfăşura cu concursul unor artişti prestigioşi.

La Iași vor urca pe șcenă interpreți din Republica Moldova și din România: Margareta Clipa, Ionuț Fulea, Mioara Velicu, Ion Paladi, etc. acompaniați de Orchesta Lăutarii, condusă de maestrul Nicolae Botgros, un spectacol prezentat de Laura Cristiana Hulubei.

La Hobița vor urca pe scenă artiştii Ansamblului Doina Gorjului, iar la Brașov scena  se va umple de acorduri fine interpretate de Maria Constantin, Valentin Sanfira, Domnița Iscru, Florin Chilian, etc. Spectacolul se va încheia alături de Țăndărică și Fanfara Zece Prăjini. La fel ca și în edițiile precedente Măriuca Mihăilescu va prezenta cea de a treia ediție a festivalului RomânIA Autentică.

23-24 iunie 2018 sunt datele pe care vă invităm să le consemnaţi în calendarul dumneavoastră, participând la RomânIA Autentică, un proiect născut din dragoste de neam, patrie, artă şi frumos, iniţiat de Cristina Chiriac, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor.

Hobiţa, Iaşi, Braşov sunt tot atâtea motive pentru ca participanţii să îşi îmbrace ia, singurul bilet necesar, pentru a participa în 23-24 iunie la o ediţie pusă sub semnul centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

 

www.romaniaautentica.ro

https://www.facebook.com/www.romaniaautentica.ro/

email: office@romaniaautentica.ro

Etichete:
Concert extraordinar 3 Tenori ieșeni dedicat Zilei Internaționale a Femeii
Evenimente vineri, 21 februarie 2025, 12:38

Concert extraordinar 3 Tenori ieșeni dedicat Zilei Internaționale a Femeii

Pe 7 și 8 martie 2025, începând cu ora 19:00, Sala Unirii va găzdui un eveniment muzical de excepție, 3 Tenori ieșeni de Ziua Femeii. Concertul...

Concert extraordinar 3 Tenori ieșeni dedicat Zilei Internaționale a Femeii
Visuali Italiane 2025 aduce în România cele mai noi filme italiene: noul film al lui Luca Guadagnino în avanpremieră
Evenimente joi, 20 februarie 2025, 15:33

Visuali Italiane 2025 aduce în România cele mai noi filme italiene: noul film al lui Luca Guadagnino în avanpremieră

Festivalul „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”, ajuns la a patra ediție, revine în martie cu o selecție...

Visuali Italiane 2025 aduce în România cele mai noi filme italiene: noul film al lui Luca Guadagnino în avanpremieră
Corul Madrigal anunță Turneul de Paște „Săptămâna Patimilor” 2025
Evenimente joi, 20 februarie 2025, 12:22

Corul Madrigal anunță Turneul de Paște „Săptămâna Patimilor” 2025

Corul Madrigal anunță Turneul de Paște „Săptămâna Patimilor” 2025 În perioada 1 – 17 aprilie 2025, Corul Național de Cameră...

Corul Madrigal anunță Turneul de Paște „Săptămâna Patimilor” 2025
Iaşi: Peste 30 de meşteri populari din ţară, R.Moldova şi Ucraina, la a X-a ediţie a ‘Mărţişorului – Simbol şi Tradiţie’
Evenimente miercuri, 19 februarie 2025, 16:19

Iaşi: Peste 30 de meşteri populari din ţară, R.Moldova şi Ucraina, la a X-a ediţie a ‘Mărţişorului – Simbol şi Tradiţie’

Peste 30 de meşteri populari din Moldova şi din alte zone etnografice ale ţării, precum şi din Republica Moldova şi Ucraina vor fi prezenţi la...

Iaşi: Peste 30 de meşteri populari din ţară, R.Moldova şi Ucraina, la a X-a ediţie a ‘Mărţişorului – Simbol şi Tradiţie’
Evenimente marți, 18 februarie 2025, 17:28

Ateliere DICE dedicate Mărțișorului, la Palatul Culturii din Iași

Atelierele DICE: D(istractiv)-I(nteractiv)-C(reativ)-E(ducativ) continuă la Palatul Culturii din Iași cu o temă specifică acestei perioade,...

Ateliere DICE dedicate Mărțișorului, la Palatul Culturii din Iași
Evenimente marți, 18 februarie 2025, 10:13

Pianistul Sergiu Tuhuțiu interpretează Chopin la Palatul Culturii din Iași la 215 ani de la nașterea compozitorului

Pianistul Sergiu Tuhuțiu interpretează Chopin la Palatul Culturii din Iași la 215 ani de la nașterea compozitorului Palatul Culturii din Iași va...

Pianistul Sergiu Tuhuțiu interpretează Chopin la Palatul Culturii din Iași la 215 ani de la nașterea compozitorului
Evenimente luni, 17 februarie 2025, 13:41

(AUDIO) Iași, 20 februarie: Concert The Hills of Change – simbioză muzică-pictură inspirată de peisaje din Iași și Oslo, picturile semnate de Felix Aftene și Valeria Duca

Patricia Brohanschi, directorul Asociației Industrii Creative, într-un interviu de Daniela Vlad După premiera norvegiană de la Oslo, 𝐓𝐡𝐞...

(AUDIO) Iași, 20 februarie: Concert The Hills of Change – simbioză muzică-pictură inspirată de peisaje din Iași și Oslo, picturile semnate de Felix Aftene și Valeria Duca
Evenimente luni, 17 februarie 2025, 13:32

Evenimente plastice care se vor avea loc în săptămâna 17 – 23 februarie

Luni, 17 februarie 2025, Galeria ARTA din Craiova (Calea Unirii nr.16) va găzdui de la ora 18:00, vernisajul expoziției de arte vizuale “LA...

Evenimente plastice care se vor avea loc în săptămâna 17 – 23 februarie