FESTIVALUL ”ZILE ŞI NOPŢI DE TEATRU LA BRĂILA” Ediția a-X-a, 19 – 25 SEPTEMBRIE 2016
Publicat de Iuliana Bubuianu, 14 septembrie 2016, 14:05
Tema Ediției: ”TEATRUL ÎNTRE POVESTE ȘI CRIZĂ”
[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=s8D6m5RoUv4[/youtube]
PROGRAM
ZIUA 1 – LUNI, 19 SEPTEMBRIE 2016
SALA MARE – ORA 18.00
PREMIERĂ
TEATRUL ”MARIA FILOTTI” BRĂILA
SPECTACOL: SUNTRACK (În căutarea sunetului pierdut într-un oraș cu soare)
REGIA: RADU AFRIM
SCENOGRAFIA: IRINA MOSCU
Cu: ALIN FLOREA, NARCISA NOVAC, CORINA GEORGIANA BORȘ, VALENTIN TERENTE și colaboratorii: IRINA ANGHEL, MIHAI JALBA, ANDREI MORARU, DORU CIUTACU,
STAN FLORIN, CARAMANLÎ NIGERI, ISSAC NADEJDA
”Am vrut să fac un spectacol cu oameni ai locului. Ce au în comun toți aceștia ? Cântă. Muzica lor sau a altora. N-am vrut să acopăr toate ”sunetele” locului. Și mai ales nu m-am lăsat copleșit de gloria trecutului muzical al Brăilei. Am încercat să înțeleg oferta prezentului. Și s-o accept. Spectacolul e un fel de docu-fiction inocent, făcut în mare parte cu oameni care n-au mai călcat pe scena teatrului. Care fac echipă perfectă cu actorii de la Casa Rally. Împreună cu scenografa am bătut satele de dincolo de Dunăre în căutarea unor sunete. Ne-am dat seama că am strâns material de un documentar lung. În ”Suntrack” e folosită o mică parte. Importantă a fost întâlnirea. Și faptul că acesta poate fi începutul unui proiect de lungă durată al teatrului, despre Brăila și lumea Dunării. Cu o sacoșă de nostalgie și un geamantan de responsabilitate în fața prezentului”.
RADU AFRIM – Regizor
SALA AVANTGARDE – ORA 22,00
SPECTACOL – O NOAPTE UMOROASĂ
CU: DANIEL IANCU si COSTEL PATRAȘCAN
Spectacol nou al cuplului Daniel Iancu (chitara, voce, cantautor) si celebrul caricaturist Costel Patrașcan
Față de anteriorul lor succes cu spectacolul Am trăit bine ! actualul spectacol bazându-se de asemenea pe dialogul savuros dintre cei doi, tratează teme obiceiuri mentalități din lumea teatrului și a artelor spectacolului oprindu-se inclusiv la dumneavoastră spectatorii.
Umor și muzică, excelente pentru o oră.
ZIUA 2 – MARȚI, 20 SEPTEMBRIE 2016
SALA MARE – ORA 18.00
TEATRUL ”TOMA CARAGIU” PLOIEȘTI
SPECTACOL: MENAJERIA DE STICLĂ de Tennessee Williams
REGIA: SÂNZIANA STOICAN
SCENOGRAFIA: VALENTIN VÂRLAN
DURATA: 2.45 H CU PAUZĂ
Distribuţia: Amanda – OXANA MORAVEC, Laura – FLORENTINA NĂSTASE, Tom – IONUȚ VIȘAN, Jim – CRISTIAN POPA
„Tennessee Williams este dramaturgul pentru care amintirea este motorul întregii sale opere. Aceasta începe cu piesa „Menajeria de sticlă” scrisă în anul 1944. Caracterul ei pregnant autobiografic ne invită să ne întoarcem într-o Americă a anilor 30′, în plină criză economică, în tinerețea lui Tom Lanier Williams (adevăratul nume al dramaturgului). O tinerețe marcată de revoltă, de nevoia de autocunoaștere, de iubire, de nevoia de libertate și descoperire a vieții sub toate aspectele ei’’. Sânziana Stoican
Spectacol nominalizat la ediția din acest an a Galei Premiilor UNITER, la categoria „Cea mai buna actriță în rol secundar” – Florentina Năstase, pentru rolul Laura.
SALA STUDIO – ORA 20.30
TEATRUL ”ODEON” BUCUREȘTI
SPECTACOL: ”CÂND TIMPUL NU SE MIȘCĂ” de Donald Margulies
REGIA: VLADIMIR ANTON
DURATA: 1H 50′ FĂRĂ PAUZĂ
Cu: ALINA BERZUNȚEANU, MARIUS STĂNESCU, ADRIAN TITIENI, IOANA ANASTASIA ANTON
Regia: VLADIMIR ANTON
Scenografia: TUDOR PRODAN
Traducerea: VLADIMIR ANTON
Piesa ”Când timpul nu se mișcă” îi are ca protagonişti pe Sarah, foto-reporter, care se întoarce rănită din Irak, unde realiza un material despre război şi prietenul ei, James, reporter, copleşit de vină, pentru că a lăsat-o singură acolo. Ei primesc vizita prietenului lor Richard, editor-foto, care le-o prezintă pe noua lui prietenă, Mandy, mult mai tânără decât el. Acţiunea se concentrează pe relaţia dintre cei doi şi perspectivele ca Sarah şi James să ducă un stil de viaţă mai convenţional.
”Când timpul nu se mişcă” a avut premiera în 2009 la Los Angeles, şi în 2010 pe Broadway.
Producţia de la Teatrul ”Odeon” este un proiect câștigător al concursului Tineri regizori – Texte contemporane, ediţia a treia.
ZIUA 3 – MIERCURI, 21 SEPTEMBRIE 2016
SALA MARE – ORA 18.00
TEATRUL ”EUGEN IONESCO” CHIȘINĂU
SPECTACOL: ”CÂNTĂREAȚA CHEALĂ” de Eugene Ionesco
REGIA, SCENOGRAFIA și DESIGN-ul SONOR: SLAVA SAMBRIȘ
Cu: Inna Colbasiuc, Laurențiu Vutcărău, Dumitru Mamei, Ana Jereghe, Anatoli Guzic, Mirabela Butnaru, Corina Butnaru
Durata spectacolului (cu / fără pauză): 90 minute fără pauză
Limită de vârstă: +15
„Cântăreaţa cheală” este piesa cu care, acum 25 de ani, Teatrul „Eugene Ionesco” îşi deschidea prima stagiune ca Teatru de Stat. Spectacolul a fost regizat de Petru Vutcărău şi a devenit o carte de vizită a teatrului, acea piatră de temelie pe care teatrul şi-a construit glorioasa carieră.
După 25 de ani, regizorul Slava Sambriş readuce „Cântăreaţa cheală” pe scena Teatrului „Eugene Ionesco”, compilând-o cu prima variantă a textului ionescian „Englezeşte fără profesor”.
Spectacolul încearcă să integreze omul în circuitul universal al vieții, prin patosul năzuinței sale, prezentând degradarea rasei umane într-o manieră perfectă și, în același timp, absurdă.
SALA STUDIO – ORA 20.00
CENTRUL CULTURAL PENTRU UNESCO ”NICOLAE BĂLCESCU”
SPECTACOL: ”AGLAIA”, după Aglaia Veteranyi
DRAMATIZARE: ALINA PETRICĂ
REGIA: ȘTEFAN LUPU
SCENOGRAFIA: CRISTINA MILEA și ELENA GHEORGHE
DESIGN SONOR : MIHAI DOBRE și ABE KYOHEI
Limită de vârstă: 16 ANI
Durata spectacol: 1h 40`
Cu: ALINA PETRICĂ, ANCA FLORESCU, ADRIAN CIOBANU, OLIMPIU BLAJ, ALEXANDRU LUCIAN ARON, ȘTEFAN LUPU
”Aglaja” este un spectacol de teatru care proiectează, dansează și cântă destinul unei familii de artiști de circ. Este o adaptare a celor două romane ”De ce fierbe copilul în mămăligă” și ”Raftul cu ultimele suflări” scrise de autoarea Aglaja Veteranyi, de origine română. Spectacolul conține proiecții video care aproape că transformă gândurile Aglajei într-un film. Bucurii, frici, angoase, toate sunt proiectate pe ”o fâșie de cort de circ”, sau mai bine zis, pe o fâșie din sufletul Aglajei… Se dansează și se cântă cu emoție și nerv și se joacă cu pasiune…
”Aglaja” este un spectacol de teatru ce leagă pe scenă 6 actori cu posibilități foarte speciale de a explora scena teatrală contemporană, 6 actori care sub lumina strălucitoare a circului te invită să faci parte dintr-o familie cu un destin extrem de neprevăzut, din care se pot învăța multe despre viață.
”Aglaja e un soi de pașaport către adicție, e ca primul fum de țigară. Eu aș duce la acest spectacol pe cineva care n-a fost niciodată la teatru, știind că-l voi converti. Merg să-l văd iar. Și mai vreau!…” (Ana-Maria Nistor)
SALA AVANTGARDE – ORA 22,00
SPECTACOL: POVESTIRI MINEREȘTI ȘI PITROCELI MUZICALE
Durata: 50 min.
Cu: ZOLTAN OCTAVIAN BUTUC
Un recital de poezie, fragmente din teatru și muzică (blues, country, folk ) cu telentatul actor al teatrului Bulandra, brăilean de origine, Zoltan Octavian Butuc (one man show) pe alocuri plin de umor dar și nostalgic, liric și uneori chiar militant.
Vorbește despre fericire, frumusețea și nevoia iubirii între oameni și despre relația dintre om și prezentul în care trăiește.
ZIUA 4 – JOI, 22 SEPTEMBRIE 2016
SALA MARE – ORA 18.00
TEATRUL ”NAȚIONAL” BUCUREȘTI
SPECTACOL: ”MEMORIA APEI” de Shelagh Stephenson
TRADUCEREA: DIANA DAVID
REGIA: ERWIN ȘIMȘENSOHN
SCENOGRAFIA: ALINA HERESCU
MUZICA: VLAICU GOLCEA
Light design: DANIEL KLINGER
Video: DAN IONESCU
ASISTENT SCENOGRAFIE: ERIC POPESCU
DURATA: 2 H FĂRĂ PAUZĂ
Cu: CECILIA BÂRBORA, MEDEEA MARINESCU/NATALIA CĂLIN, RALUCA APRODU, MARIUS MANOLE, ANDREI FINȚI, DIANA DUMBRAVĂ
Trei surori, Teresa, Mary și Catherine se întorc, după mult timp, acasă, să-și conducă mama pe ultimul drum. În febra pregătirilor, poveştile lor de viaţă ni se derulează într-un joc înşelător al amintirilor, într-o luptă cu propriii lor demoni. Se nasc întrebări când cinice, când tandre, se aşteaptă răspunsuri de-o viaţă-ntreagă.
În ”Memoria apei” timpul subiectiv intră în conflict cu cel real, iar graniţa între comic şi tragic e dizolvată în regrete şi neîmpliniri. Descoperim, cu acest prilej, un regizor (Erwin Şimşensohn) cu abilităţi de fin psiholog care mizează pe firescul dialogului, suntem cuceriţi de partituri feminine nuanțate. Un spectacol emoţionant în care muzica (Vlaicu Golcea) susţine dinamica trăirilor, iar scenografia (Alina Herescu) conservă amprenta sufletească a eroinelor.
Memoria apei este o călătorie în universul interior al fiecăruia. Un spectacol pentru suflet, despre relaţiile de familie, despre regăsire şi acceptare din iubire.
SALA STUDIO – ORA 20.30
TEATRUL ”SICĂ ALEXANDRESCU” BRAȘOV
SPECTACOL: COPILUL PROBLEMĂ de George F. Walker
REGIA: ADRIAN ICLENZAN
SCENOGRAFIA: BOGDAN SPĂTARU
DURATA SPECTACOL: 1H. 30
Limită de vârstă: 16 ani
Cu: ADA GALEȘ, CLAUDIU MIHAIL, GABRIELA BUTUC, MARIUS CORDOȘ
George F. Walker – scriitor, scenarist şi regizor – a dominat teatrul canadian de limbă engleză, începând cu anii ’80, axându-se în special pe comedie.
El tratează, însă, comedia cu seriozitate, considerând-o un mod de a-şi exprima coerent o viziune asupra lumii. De aceea, de multe ori comedia lui prinde puternice tente de satiră politică şi socială. „Ca pentru mulţi din generaţia mea, mintea mea a fost bombardată cu o grămadă de gunoi mediatic. Suntem extrem de puternic influenţaţi de mass-media şi de filmele comerciale. Nu avem cum să ne revoltăm asupra acestei stări de fapt, asta e realitatea, dar putem să o trecem prin propriul filtru şi să discernem informaţia primită.”, spune Walker.
Când a scris Copilul problemă, în 1997,în Toronto unde el locuia, efectele politicilor de austeritate ale guvernatorului Provinciei Ontario se făceau extrem de simţite. Ajutoarele sociale şi sprijinul de la stat au fost diminuate în acea perioadă, lucru ce dinamitat viaţa unei păturii a locuitorilor districtului canadian şi a dus la adâncirea discrepanţelor sociale.
În acest context îşi plasează Walker personajele din Copilul problemă. Ele sunt blocate în sistem şi lăsate la mila lui, lucru ce le anihilează voinţa sau le face să ia decizii pripite sau la limită, adâncindu-le propriul eşec.
SALA AVANTGARDE – OAR 22,15
SPECTACOL:BELLES CHANSONS DES BOULEVARDS
DURATA 1 ORA
CU: DIANA TUDOR – solistă voce, ALEXANDRU BURCĂ – pianist
Un emoționant și fermecător colaj de șansonete (Edith Piaf, Mireille Mathieu, Jacques Brel, Yves Montand) piese românești interbelice din creația lui Jan Moscopol și Cristian Vasile amândoi brăileni de origine, în interpretarea Dianei Tudor și Alexandru Burcă, amândoi trăiesc și activează în București dar ambii, brăileni de origine, au creat acest format nou acum doi ani și sunt pentru prima oară la Brăila.
ZIUA 5 – VINERI, 23 SEPTEMBRIE 2016
SALA MARE – ORA 18.00
TEATRUL ”TINERETULUI” PIATRA NEAMȚ
SPECTACOL: ”APROAPE” de John Cariani
TRADUCERE: CRISTI JUNCU
REGIE, SCENOGRAFIE și DESIGN SONOR: VLAD CRISTACHE
Cu: DANIEL BEȘLEAGĂ, SABINA BRÂNDUȘE, NORA COVALI, CORINA GRIGORAȘ, FLORIN HRIȚCU, DRAGOȘ IONESCU, MIRCEA POSTELNICU, ALEXANDRA SUCIU
Durata spectacolului (cu / fără pauză): 1h 30 min
Limită de vârstă: 14
”Anonime iubiri fericite ard sub cerul înghețat al unui orășel din Nord. Plăcere și exaltare, retrageri temătoare, dulci stângăcii, țâfne răsfățate, gesturi oprite la jumătatea drumului dintre dorință și bunăvoință, toate se amestecă în licoarea tare a îndrăgostirii. Din piesa lui Cariani, Vlad Cristache a ales acele povești în care iubirea vindecă și împlinește, rotunjindu-ne asperitățile mușcăturilor timpului. Alegerea sa creează o viziune reconfortantă, plină de tandrețe, căci toți oamenii sunt frumoși atunci când sunt fericiți.
Cuvintele sunt dezbrăcate de sensul lor figurat pentru că acela care iubește își pierde toate măștile: inimile frânte sunt păstrate în săculeți zornăitori și pot fi reparate, toată iubirea primită de la celălalt poate încăpea în multe, multe pungi roșii, cât să umpli o cameră sau într-un obiect mic, mic. Pentru că în iubire declarațiile devin de multe ori declamații decorative, avem nevoie de concretețea gestului care închide în sine preocuparea specială pentru fericirea celuilalt.
Decorul conceput de Vlad Cristache e rupt din frumoasele cărți ilustrate ale copilăriei, ale căror culori și desene inocente ne smulg un zâmbet la orice vârstă. Acesta devine un minunat ambalaj pentru poveste căci întâlnirea cu El/ Ea este cel mai frumos dar al vieții”.
(Raluca Naclad, consultant artistic)
SALA STUDIO – ORA 20.30
TEATRUL ”MIC” BUCUREȘTI
SPECTACOL: ”CASA CU PISICI” de Radu Iacoban
REGIA: RADU IACOBAN
SCENOGRAFIA: MIHAELA ULARU
LIGHT DESIGN : BOGDAN GHEORGHIU
Cu : EMILIA DOBRIN, ANDREEA GRĂMOȘTEANU, ILINCA MANOLACHE
Durata spectacolului: 1h30
Casa cu pisici este un spaţiu în care sentimentele se ascund în spatele citatelor din cărţi. Unde masca ironiei acoperă amărăciunea unor destine frânte, iar umorul pansează tristeţile de-o viaţă. Printre pisicile împăiate, trei femei încearcă să învețe lecţia viului din spatele pereţilor care le strâng.
Elena, Mara şi Alexa sunt în primul şi în primul rând… oameni. Buni, răi, demenţi, normali, orgolioşi sau altruişti. Cu secrete ascunse şi neîmpliniri. Trei femei îşi încolăcesc destinele într-o călătorie. Casa cu pisici nu e doar o comedie, nu e doar o dramă, ci o poveste. Şi, dacă îţi plac poveştile, sigur o să-ţi placă şi spectacolul nostru.
SALA AVANTGARDE – ORA 22,15
SPECTACOL: ACOUSTIC GENTELMEN
DURATA: 1 ORĂ
Recital de folk și blues cu renumiții chitariști, vocaliști și cantautori bucureșteni, Raul Cârstea și Adi Manolovici.
ZIUA 6 – SÂMBĂTĂ, 24 SEPTEMBRIE 2016
SALA MARE – ORA 17.30
TEATRUL ”NOTTARA” BUCUREȘTI
SPECTACOL: VESTUL SINGURATIC de Martin McDonaugh
TRADUCERE: BOGDAN BUDEȘ
REGIA și ILUSTRAȚIA MUZICALĂ: CRISTI JUNCU
SCENOGRAFIA: CARMENCITA BROJBOIU
Cu: FLORIN PIERSIC jr., VLAD ZAMFIRESCU, ANDI VASLUIANU, IOANA CALOTĂ/CORINA DRAGOMIR
Durata: 3 ore, cu pauză
Limită de vârstă: 16
Coleman şi Valene dau impresia că stau pe nişte butoaie de pulbere, sunt gata să explodeze în orice moment. Relaţia dintre cei doi fraţi, care şi-au pierdut tatăl în urma unui „accident” cu o armă de foc este una stranie, construită din conflicte şi certuri permanente.
Schimburile de replici sunt sclipitoare, iar personajele par să calce apăsat şi zgomotos pe o coardă deja mult prea întinsă. Unul dintre ei – Valene – colecţionează statuete religioase, iar celălalt – Coleman – şi a făcut un obicei de a merge la înmormântări în principal pentru mâncarea servită.
Fiecare îl provoacă pe celălalt, împingându-l spre limitele răbdării, singurul care încearcă să repare întrucâtva relaţia disfuncţională a fraţilor Connor fiind preotul Welsh. Dar sfaturile lui par să rămână neauzite pentru Coleman şi Valene, ca şi pentru restul satului în care îşi are parohia.
Însă, într-o răsturnare aproape mistică a rolurilor, se dovedeşte că tocmai cel care trebuia să fie salvatorul îşi aşteaptă salvarea de la cei rătăciţi…
Întotdeauna relaţiile interumane dintr-o comunitate, fie ea din Irlanda sau de oriunde, ne spun mai mult despre fiinţa umană decât zeci de tratate de psihanaliză. Aşa că sunteţi invitaţi să intraţi în lumea plină de violenţă, de umor negru, dar şi de neaşteptată compasiune, a fraţilor Connor, a părintelui Welsh şi a frumoasei Girleen Kelleher.
SALA STUDIO – ORA 21.00
UNTEATRU BUCUREȘTI
SPECTACOL: THE SUNSET LIMITED de Cormac McCarthy
REGIA: ANDREI și ANDREEA GROSU
Scenografia: VLADIMIR TURTURICA
Cu: ȘERBAN PAVLU, RICHARD BOVNOCZCHI
Durata: 95 min
Descriere spectacol: „The Sunset Limited e o întâlnire. O întâlnire autentică . Plină de bucurie. E felul nostru de a ne deschide. E o poveste despre fragilitate și îndrăzneală. E despre tine. Și despre noi. Netrucat. E despre cele mai întunecate gânduri și despre cele mai gingașe încercări. E despre iubire sau despre absenta ei. E despre prietenie. E despre Dumnezeu. Sau nu. E despre toate astea și despre nimic din toate astea. Probabil e unul dintre cele mai intime spectacole care ti se pot întâmpla. Atât de personal că ti se face frică. Sau nu. Sau dor. E despre doi oameni care au nevoie. Atât.
Acesta nu este o prezentare a spectacolului. E puțin mai mult. E o confesiune. Curajoasă.”
ZIUA 7 – DUMINICĂ, 25 SEPTEMBRIE 2016
SALA MARE – ORA 18.00
TEATRUL NAȚIONAL ”MARIN SORESCU” CRAIOVA
SPECTACOL: ”EXPLOZIV” de Elise Wilk
REGIA și ILUSTRAȚIA MUZICALĂ: ANDREI MĂJERI
SCENOGRAFIA: ALEXANDRA PANAITE
Cu: NATAȘA RAAB, RALUCA PĂUN, MARIAN POLITIC, ROMANIȚA IONESCU, IOANA MANCIU, MONICA ARDELEANU, ALEX CALANGIU, ȘTEFAN CEPOI, CĂTĂLIN MICULEASA, ANDREI ȘTEFĂNESCU
Durata: 75 min. fără pauză
Limită de vârstă: 16 ani
Într-o școală cu principiul diversității, o clasă multiculturală (cu afro-americani, latino și un evreu victimă a bullying-ului), apare noul elev, Denis care schimbă ierarhiile devenind preferatul fetelor, mai influent decât șeful clasei, carismatic, rebel și autentic. Denis este singurul care se revoltă, nu acceptă presiunea falsă a părinților, are curaj să-l înfrunte pe directorul care predă lecția după carnețel, exercită fascinație inclusiv asupra psiholoagei școlii. Spectacolul „Exploziv” este o poveste despre o vârstă fragilă – adolescența, cu visele și nesiguranțele ei, o poveste despre prietenie și prima dragoste, despre relația părinți-copii și cea elev-profesor, despre raporturi de putere între colegii de clasă și dorința de popularitate.
SALA STUDIO – ORA 20.00
TEATRUL DE COMEDIE BUCUREȘTI
SPECTACOL: ”JOCUL DE-A VACANȚA, adaptare după Mihail Sebastian
REGIA: DRAGOȘ ALEXANDRU MUȘOIU
SCENOGRAFIA: ADELINE ANDREEA BĂDESCU
Grafică proiecții: ALINA RADU
Cu: FLORENTINA NĂSTASE, ALEXANDRU BOGDAN, FLORIN DOBROVICI, SMARANDA CARAGEA, DAN BALTAG, VLADIMIR PURDEL, ANA BIANCA POPESCU
Durata spectacolului: 1h 50 min (fără pauză)
Limită de vârstă: nu
”Dragoş Alexandru Muşoiu este un regizor curajos. Nu îi e frică să testeze maleabilitatea imaginaţiei sale şi să o întindă până la punctul critic. Are inventivitate şi o foloseşte din plin. Adaptând piesa lui Mihail Sebastian, „Jocul de-a vacanţa”, pentru Sala Studio a Teatrului de Comedie nu s-a lăsat intimidat nici de titlul piesei, nici de numele autorului şi a montat un spectacol foarte proaspăt, ingenios şi personal. A înlocuit atmosfera leneşă a unui text scris acum mai bine de 75 de ani, cu un aer fresh şi straniu; ritmul este cel al anului 2016, însă poezia rămâne cea a unui timp din afara timpului”.Alina Epîngeac