Iași, 17 mar., 19.00: Maraton concertistic cu soliștii Filarmonicii Moldova
Publicat de dvlad, 17 martie 2017, 15:32
La Casa de Cultură a Studenților din Iași, vineri, 17 martie, de la ora 19.00, în Concertul Simfonic dirijat de Constantin Adrian Grigore, pot fi ascultați în ipostază solistică câțiva dintre străluciții instrumentiști ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Moldova”:
George Hariton și Ioan Guşă, în Concertul pentru 2 fagoturi şi orchestră în fa major de Johann Baptist Wanhal
Andrei Chirilă, vioară și Filip Papa, violoncel, în Concertul pentru vioară, violoncel şi orchestră în si bemol major de Antonio Vivaldi
Virgil Prisacariu, în Concertul nr. 2 în si minor pentru contrabas şi orchestră de Giovanni Bottesini
Mihai Ailenei, în Introducere, temă şi variaţiuni pentru clarinet şi orchestră de Gioacchino Rossini și din nou Filip Papa, în Concertul pentru violoncel şi orchestră în si bemol major de Luigi Boccherini.
În perioada studiilor urmate în ţară, apoi în Polonia la Academia de Muzică Karol Lipinski, dirijorul Constantin Adrian Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeştri recunoscuţi ai dirijatului: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu Galați sau dirijorul polonez Marek Pijarowski. A participat la diverse masterclass-uri și s-a perfecționat într-un stagiu de asistență la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (2011) sub îndrumarea maestrului Marek Janowski și, ulterior, la Bayrische Rundfunk şi Munchner Philharmoniker (2012).
A susținut concerte în țară, la pupitrul a numeroase orchestre, dar și peste hotare. Între proiectele importante din cariera sa se înscriu: conducerea orchestrei Bucharest Symphonic Pops în concertul extraordinar susținut de Al Bano și Montserrat Caballe la Bucureşti (2009), conducerea Orchestrei Evolution în concertul susținut de Steve Vai în Romania (2013) și turneul în Coreea de Sud, la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii Oltenia (2014).
Constantin Grigore este unul din membrii fondatori și dirijorul orchestrei Camerata Regală, cu care a concertat în Romania, dar și în Albania, Republica Moldova, Austria sau Polonia.
În prezent, Constantin Grigore este dirijorul principal al Orchestrei Camerata Regală și al Filarmonicii Oltenia din Craiova.
Violoncelistul Filip Papa s-a născut la Timişoara, în anul 1969. A studiat la Liceul de Muzică din Cluj şi la Conservatorul George Enescu din Iasi, clasa prof. Dan Prelipcean. A beneficiat permanent de îndrumarea membrilor Cvartetului Voces.
Din anul 1988, Filip Papa este membru fondator al Cvartetului Ad libitum al Filarmonicii ieşene, cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale, între care, cel mai important la Evian (Franţa), în 1997. A colaborat totodată cu interpreţi şi ansambluri prestigioase, printre care Cvartetul Voces şi violoncelistul Wolfgang Laufer din Cvartetul american Fine Arts.
A susţinut de asemenea numeroase concerte în calitate de solist, în ţară (Timişoara, Iaşi, Cluj Napoca, Piatra Neamţ ş.a.) şi în străinătate (Elveţia, Germania). Din anul 1991, este instrumentist solist în orchestra simfonică a Filarmonicii Moldova, precum şi cadru didactic la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi.
Mihai Ailenei a urmat cursurile Liceului de Artă Octav Băncilă din Iaşi, prof. Viorica Musteaţă, ulterior pe cele ale Conservatorului George Enescu, specializarea clarinet. Apoi, s-a perfecţionat cu maestrul Aurelian Octav Popa, Ludovic Vagner şi Guy Dangain, profesor la Conservatorul Superior de Muzică din Paris. Au urmat alte cursuri de masterclasses în Germania cu Stefan Korody, la Sofia, în Bulgaria, cu Petko Radev, la Iserlhon, Germania, cu Karl Leister.
În 1997 a fost semifinalist la Concursul Pacem in terris, Bayreuth, Germania.
În octombrie 1999 a obţinut Premiul întâi la Concursul Internaţional de Interpretare Musica Contemporanea din Subiaco, Italia. În martie 2002 s-a perfecţionat cu Vincenzo Mariozzi.
Din 1991 este membru al Trio-ului Arsis, cu care a susţinut peste 200 de recitaluri în ţară şi străinătate. A susţinut numeroase recitaluri dar şi concerte în calitate de solist cu orchestre prestigioase în ţară şi străinătate.
În prezent Mihai Ailenei este prim-clarinetist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Moldova din Iaşi, alături de care a participat la realizarea înregistrărilor pe CD, radio şi TV, precum şi la turneele artistice ale Orchestrei simfonice în Germania, Italia, Franţa, Spania, Olanda, Elveţia, etc.
George Hariton este absolvent al Liceului de Arte „Octav Băncilă” din Iași în 1985 și în prezent este doctorand al Universității de Arte „George Enescu”, pe care a absolvit-o în 1989 ca șef de promoție. A fost membru al Orchestrelor Simfonice din Sibiu, Ploiești și al Orchestrei Europa Symphony. În prezent este Solo Fagot, șef partidă, în cadrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Moldova” Iași.
În 1991 a fondat formația Trio „ARSIS”, cu care a desfășurat o activitate camerală concertistică bogată: peste 250 de concerte și numeroase participări la emisiuni radio și de televiziune. De asemenea face parte din Cvartetul de fagoturi „FAGOTISSIMO” din anul 1999, formație cu care a efectuat mai multe turnee apreciate în Italia, Franța, Germania, Bulgaria, Ungaria, Ukraina, Republica Moldova, Grecia. A colaborat cu diverse alte ansambluri camerale, precum Cvartetul „VOCES”, alături de care a susținut concerte atât în țară, cât și în străinătate (Festivalul Internațional de Muzică de Cameră de la Koblenz – Germania, 2004).
În paralel cu activitățile camerale, a avut preocupări solistice, susținând numeroase recitaluri și concerte solo în țară și străinătate, în compania unor dirijori precum: Paul Nadler, Misha Katz, Michele Santorsola, Gheorghe Costin etc.
Din 1996 este membru al Asociației Internaționale a fagotiștilor „Fou de Basson”. A fost invitat la toate edițiile Festivalului Internațional organizat de Asociația „Fou de Basson”, pentru a susține recitaluri, concerte, conferințe și masterclass (Angouleme, Bordeaux, La Rochelle). În 1997 a organizat în colaborare cu această asociație „Zilele Fou de Basson în Romania”.
însă studiul efectiv al dirijatului l-a început în 2007 cu maestrul Ovidiu Bălan. A fost fost admis apoi ca masterand al Facultații de Dirijat Orchestră din cadrul pe care a absolvit-o în anul 2012.
Cu preocupări dirijorale încă din anul 1991, când activa ca profesor de Muzică de cameră și Orchestră la Liceul de Arte „Octav Băncilă” Iași, George Hariton a studiat dirijat mai întâi cu maestrul Ovidiu Bălan, după care în 2012 a absolvit un master de dirijat la Universitatea Națională de Muzică București, clasa maestrului Dumitru Goia. A dirijat orchestrele din Bacău, Vidin (Bulgaria), Botoșani, Orchestra Conservatorului din București, Camerata „Anima” din Iași pe care a fondat-o în 2012.