(AUDIO) Iaşi, 6/7 martie, ora 19, Filarmonica Moldova: Vreau să ajung pe Broadway!
Publicat de dvlad, 6 martie 2015, 13:09
Vineri, 6 martie, de la ora 19:00, la Colegiul de Artă „Octav Băncilă” (program integral, intrare cu bilete) şi sâmbătă, 7 martie, de la aceeaşi oră, în Atrium Palas Mall, are loc Concertul simfonic al Orchestrei Filarmonicii „Moldova”, Vreau să ajung pe Broadway! Fragmentele din musical-uri celebre: My Fair Lady, Cats, West Side Story, Chicago, Phantom of the Opera, Les Miserables, vor fi interpretate cu participarea tinerilor solişti Oana Trîmbițaș, Ilinca Băcilă, Tiberius Simu şi Vlad Morar, sub bagheta dirijorului Adrian Morar.
Dirijorul Adrian Morar este o prezenţă activă pe scenele lirice și simfonice din România, binecunoscut publicului meloman şi recunoscut de critica de specialitate datorită profesionalismului şi nivelului artistic ridicat al fiecărui spectacol. Este dirijor la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca din 1995, iar din 2014 este şi director artistic al instituţiei. Este invitat permanent (în stagiunea 2006-2007 şi director artistic) la Opera Naţională din Bucureşti. Activitatea sa include atât genul liric, cât şi cel simfonic şi vocal-simfonic, în ţară şi peste hotare. Profesionalismul, stăpânirea artei dirijorale, formaţia muzicală complexă sunt calităţi dobândite de tânărul muzician pe parcursul anilor de studiu, care s-au grefat pe un talent autentic şi o consistentă cultură intelectuală. După studii de vioară şi pian la Liceul de muzică Sigismund Toduţă din Cluj, Adrian Morar a urmat cursuri de dirijat coral la clasa prof. Florentin Mihăescu, de canto şi fenomenologie muzicală la clasa prof. Victor Dumănescu şi Aurel Stroe, la Academia de Muzică clujeană. A urmat de asemenea cursuri de dirijat orchestră cu Peter Eotvos, Ton Koopman şi Erich Klass la Hilversum 2000, la Seminarul Internaţional Bartok Szombathely, Academia Bach din Stuttgart şi la Dresda. Este laureat cu Premiul Spiess (acordat de Forumul Muzical Român) şi cu trofeul Lya Hubic la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj Napoca.
(interviu de Daniela Vlad, continuarea în emisiunea Univers Muzical de sâmbătă, 7 martie, orele 18.10-20.00)
Soprana Oana-Maria Trîmbițaș este născută la Toplița şi a participat la Concursul de muzică ușoară Mamaia copiilor (2004, 2005). A studiat canto cu Iulia Merca și Anastasia Buruian la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, iar acum este în anul I de masterat la clasa prof.dr. Elena Andrieș Moldovan. În 2014 a urmat cursuri de măiestrie cu soprana Maria Slatinaru Nistor. Proiectele de viitor includ roluri precum Rosina din opera Bărbierul din Sevilia de G. Rossini, Evelynne din opera The piano teacher de Tudor Feraru (primă audiție absolută în cadrul Festivalului Cluj Modern, aprilie 2015), Wendy din opera pentru copii Peter Pan de Matthew James Barrie sau Cosette din musicalul Les misérables de Claude-Michel Schönberg, proiecte ce se vor desfășura la Cluj.
Ilinca Băcilă s-a născut în anul 1998 la Târgu Mureş şi este elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic Gh. Şincai din Cluj-Napoca. A moştenit pasiunea pentru muzică de la părinţi, ambii muzicieni şi s-a făcut remarcată prin câteva premii importante la festivaluri de muzică uşoară pentru copii şi tineri, naţionale şi internaţionale. A participat la show-ul de televiziune Vocea României, în care a fost semifinalistă în echipa Loredanei Groza.
Tiberius Simu a studiat în liceu vioară, pian și canto, iar la Academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj-Napoca – regie de teatru muzical. Între 2005-2007 a fost bursier al Academiei Teatrului Scala di Milano, unde s-a perfecţionat sub îndrumarea unor artiști de marcă ai scenei lirice mondiale: Luigi Alva, Leyla Gencer, Mirella Freni și Renato Bruson. Este laureat al Concursului Internațional de canto Traian Grozăvescu de la Lugoj și a Concursului Internațional de canto Hariclea Darclée de la Brăila. A debutat pe scena Operei din Cluj-Napoca, în rolul Alfredo din La Traviata de G. Verdi, rol pe care l-a susținut cu succes și pe scena operelor din Timișoara și București. Acelaşi rol i-a marcat și debutul internațional la Opera din Leizpig. În acelaşi timp are şi un important repertoriu vocal-simfonic din creaţii Bach, Händel, Haydn sau Mozart, precum și lucrări moderne de Stravinski sau Paul Constantinescu.
Vlad Morar a studiat pianul în liceu şi este student în anul I la Academia de Muzică Gh. Dima Cluj-Napoca, facultatea de interpretare Canto. A participat la Festival de musique francophone Baia Mare (2013), Festivalul Prietenii muzicii/Pro piano Cluj-Napoca (2010-2013), Festivalul-Concurs de interpretare J. S. Bach, Cluj Napoca (2004-2013). Este laureat la Concursul național de interpretare a muzicii vocale românești de la Bistrița (2013) și al Concursului internațional de interpretare instrumentală și vocală Viva la musica de la Zalău (2009).
(din http://www.filarmonicais.ro/eve…/vreau-sa-ajung-pe-broadway/)
(foto: Andrei Popovici)