Iași: 8 nov, Concert caritabil „SPES MUNDI – Speranța lumii” la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”
Publicat de dvlad, 31 octombrie 2022, 14:25
Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași organizează concertul caritabil „SPES MUNDI – Speranța lumii”, marți, 8 noiembrie 2022, la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași, începând cu ora 19.19. Evenimentul are ca scop atragerea de fonduri pentru susținerea proiectului V.V.I.S. derulat de Asociația Caritas și susținut de Fundația Margareta a României. În program, lucrări de Franz Schubert, Edward Elgar și Eduard Toldra. Interpretează Orchestra de cameră „Collegium” a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, solistă: Adriana Iacob, dirijor: Cosmin Morariu.
Vârstnici. Voluntariat. Îmbătrânire activă. Schimburi intergeneraționale
Aflat la a doua ediție, Proiectul Spes Mundi – Speranța Lumii se conturează în tușe din ce în ce mai vizibile.
Pornit din dorința de a readuce în prim plan esența feminină și rolul primordial al acesteia, are ca figură centrală chipul, trăirile și exemplul Mamei Maria. Candoarea, bunătatea, forța interioară, puterea de sacrificiu, înțelegerea, acceptarea și mai ales iubirea necondiționată sunt doar câteva din multele învățăminte de care ne amintește exemplul ei.
O altă latură pe care vrem să o evidențiem este legată de caritate, de grija pentru cei aflați în durere și neputință, pentru că expresia cea mai frumoasă a iubirii este grija pentru celălalt.
Umbrela creată de un act artistic poate căpăta dimensiuni sociale de impact, iar noi am demarat, începând cu prima ediție, o serie de concerte caritabile de responsabilizare socială ce au drept scop strângerea de fonduri pentru vârstnicii aflați în nevoie. Ne îndreptam, astfel, atenția și iubirea către beneficiarii Programului Servicii de Îngrijire la Domiciliu, din cadrul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași: persoane încercate de greutățile vieții, ce suferă din cauza singurătății, a stării de sănătate, a situației materiale precare.
De atât de multe ori bunicii sunt uitați, pierzând astfel din bogăția de a ne păstra vii rădăcinile. Bătrânețea este un dar, pe care bunicii îl împart cu tinerii cărora le transmit experiența de viață, înțelepciune, credință și iubire necondiționată, cultivând astfel legăturile dintre generații.
Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu este constituit dintr-o rețea formată din mai multe centre regionale ce deservesc în jur de 30 de comunități din județele: Iași, Neamț, Vaslui, Bacău și Suceava. Anual sunt asistați peste 1200 de beneficiari de către, aproximativ, 60 de angajați și numeroși voluntari.
Prezentă în Dieceza de Iași încă din 1990, Asociația Centrul Diecezan Caritas implementează, în prezent, programe complexe, dedicate celor aflați în nevoi, în cadrul celor două mari domenii de activitate: Domeniul pentru Vârstnici și Persoane cu dizabilități și Domeniul Copii, Tineri, Familii. Există în cadrul asociației și Programul Intervenții în situații de Urgență și Calamități Naturale, prin care s-a început activitatea de sprijinire a persoanelor refugiate din Ucraina pe data de 27 februarie la Siret și pe 4 martie la Iași.
Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași răspunde profesionist de 31 de ani, prin implicare și devotament, nevoilor societății, oferind servicii sociale, socio-medicale, educaționale, consiliere psihologică, orientare profesională și mediere, asistență spirituală beneficiarilor din cadrul programelor pe care le deservește: două centre de zi pentru copii defavorizați, un centru de plasament pentru tinere adolescente, un program dedicat familiilor în dificultate și un program dedicat vârstnicilor aflați în suferință, precum și un centru de servicii sociale pentru persoane refugiate.
În acest an continuăm să fim mesageri ai faptelor bune alăturându-ne proiectului Vârstnici. Voluntariat. Îmbătrânire activă. Schimburi intergeneraționale. V.V.I.S al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, prin finanțare din Fondul pentru Vârstnici și susținut de Fundația Regală Margareta a României.
Singurătatea, gradul crescut de izolare socială au fost identificate ca principalele probleme sociale în rândul vârstnicilor. Bătrânețea reprezintă cea mai vulnerabilă categorie de vârsta față de presiunile și constrângerile sociale și economice. La aceasta contribuie atât caracteristicile biologice și psihologice specifice vârstei a treia, printre care fragilitatea, involuția și potențialul scăzut de activitate, cât și starea de dependență a unei mari părți dintre membrii acestui grup de vârstă, determinată de boală