Iași : 9 feb, de la ora 19.00, Filarmonica Moldova şi maestrul Alexander Walker, în Concertul intitulat Capodopere vocal-simfonice, la Casa de Cultură a Studenţilor
Publicat de dvlad, 7 februarie 2018, 19:35
Orchestra Simfonică a Filarmonicii Moldova şi Corul Academic Gavriil Musicescu, dirijor Doru Morariu, îl au ca invitat în această săptămână pe dirijorul englez Alexander Walker, într-un concert în care va fi prezentată în primă audiţie la Iaşi una dintre cele mai mari capodopere vocal-simfonice britanice, lucrarea Visul lui Gerontius, de Edward Elgar. Creată în 1900 pe un poem de John Henry Newman, The Dream of Gerontius, Op. 38, relatează călătoria unui suflet pios către judecata lui Dumnezeu şi intrarea în Purgatoriu. Alexander Walker, personalitate de elită a muzicii clasice europene, invitat al celor mai mari orchestre şi ansambluri artistice din lume, a primit în 2017 Medalia Elgar, cea mai înaltă distincție acordată de Elgar Society, pentru promovarea operei marelui compozitor în lume.
Melanie Lodge, mezzosoprană
Mario Sofroniou, tenor
John Lofthouse, bariton
Alexander Walker este director muzical la Northampton Symphony Orchestra și dirijor al Surrey Youth Orchestra, dirijor şi profesor de dirijat la Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance din Londra şi dirijor al Junior Academy Sinfonia din cadrul Royal Academy of Music din Londra.
Maestru cu o extinsă carieră internațională, britanicul Alexander Walker este invitat permanent al legendarei orchestre Russian State Symphony, pe care a condus-o în marea sală Ceaikovski din Moscova și pe scena Centrului Internațional al Artelor Interpretative. În ultimii ani a dirijat orchestrele Prague Philharmonia în Sala Dvořák de la Rudolfinum (Filarmonica din Belgrad), Belgrade Strings (concert transmis de Televiziunea Națională), Filarmonica George Enescu din București, Orchestra Simfonică a Ungariei de Nord, Orchestra de Stat din Wrocław, Polonia, Orchestra Simfonică Noua Rusie (director muzical: Yuri Bashmet) și Filarmonica Rusă. Debutul său cu English Chamber Orchestra la Cadogan Hall din Londra s-a bucurat de un binemeritat succes. La Londra a dirijat orchestre precum City of London Sinfonia și BBC Philharmonic (transmis de BBC 3) și are o lungă colaborare cu Royal Philharmonic Orchestra, în numeroase concerte și înregistrări, mai recent într-un Concert Aniversar Elgar. Înregistrarea la Naxos a Integralei Concertelor pentru Vioară de Ignatz Waghalter cu violonista Irmina Trynkos a fost lăudată de critică și a primit premiul Supersonic al Revistei Pizzicato și nominalizarea pentru un Premiu International Classical Music Award. Înregistrarea Simfoniilor nr. 22-24 de Havergal Brian cu Symphony Orchestra New Russia, apărută la aceeași casă de discuri, s-a plasat de locul 5 în Specialist Classical Chart și a fost nominalizată ca Preferința Criticii (Critic’s Choice) în Revista Gramophone.
Printre alte evenimente ale ultimilor ani se numără Recviemul de Război de Britten, dirijat la Lublin, prin care au fost marcați cei 70 de ani de la invadarea Poloniei și dirijarea premierei mondiale a unei opere de Benjamin Britten în Turcia, The Turn of the Screw, la Opera din Istanbul. In 2011, a dirijat premiera operei Prophet and Loss de Julian Grant la Oundle International Festival.
Absolvent al Universității din Bristol, Alexander Walker a continuat studiile la Guildhall School of Music and Drama din Londra, a studiat cu Ilya Musin la Conservatorul din St. Petersburg, iar de atunci dirijează în fosta Uniune Sovietică, multe din concertele sale fiind transmise de radio și televiziune. Între 1999 și 2004 a fost dirijor invitat principal la Voronezh State Symphony Orchestra.
În muzica simfonică, Alexander Walker este invitat permanent al orchestrei Mikkeli and Lappeenranta City Orchestra și al Ansamblului Esbjerg din Finlanda, al Orchestrei Simfonice Vestyjsk din Danemarca și al altor ansambluri din Polonia, Turcia și România. În Marea Britanie, angajamentele sale cuprind și concerte cu New Queens Hall Orchestra și Russian Orchestra of London.
Printre marile ansambluri de operă pe care le-a condus se numără Royal Opera House Covent Garden, a avut turnee cu Royal Ballet la Bolshoi și Mariinsky Theatre în Rusia, iar în Statele Unite a fost invitat la Opera Metropolitan și la Kennedy Center, alte mari scene pe care a pășit fiind din Singapore, Korea, Japonia, Turcia, Operele Naționale din Finlanda și Norvegia.
Repertoriul său de operă include titlurile mari de Verdi, Puccini, Mozart, Ceaikovski, Berlioz, Dvorak, dar și Wagner sau lucrări contemporane de Moniusko, Jonathan Dove, Richard Strauss și alții.
Interesat de promovarea unor creații mai puțin familiare publicului, a dirijat peste hotarele țării sale mai ales repertoriul compozitorilor britanici. A organizat festivaluri cu muzică de Nielson în Russia, Karlowicz în Finlanda, iar acasă dirijează muzica clasică, romantică sau contemporană din țările central și est europene.