Întâlnirile Muzicale Enescu, 10-21 octombrie 2022, Paris
Publicat de Iuliana Bubuianu, 10 octombrie 2022, 14:54 / actualizat: 17 octombrie 2022, 14:41
Institutul Cultural Român va decerna Marele Premiu pentru cea mai bună interpretare a unei piese vocale compusă de George Enescu, în cadrul Concursul Internațional de Canto George Enescu
A 9-a ediție a Întâlnirilor Muzicale George Enescu de la Paris se desfășoară în acest an între 10 și 21 octombrie. Seria de concerte de muzică clasică franceză și română din secolele XX și XXI reunește zeci de muzicieni și artiști români și francezi de prestigiu, fiind menită să pună în valoare patrimoniul muzical al lui George Enescu în contextul său istoric. Organizat de Asociația Noesis – Société musicale française Georges Enesco, sponsorizat de Société des Editeurs et Auteurs de Musique (SEAM), evenimentul este susținut de Institutul Cultural Român de la Paris, Ambasada României în Franța și de Automobil Club de France.
Concertul de deschidere și conferința din 10 octombrie vor fi dedicate temei „Enescu, Proust și prietenii români”, în cadrul unui parteneriat cu Les Amis de Vinteuil-Journées Musicales Marcel Proust, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la dispariția scriitorului francez. Concertul vocal-instrumental din 18 octombrie îi va aduce un omagiu lui Jules Massenet, primul profesor al lui George Enescu, în parteneriat cu Association Massenet Internationale.
În această nouă ediție a „Rencontres Musicales Enesco” (Întâlnirile Muzicale Enescu), se va continua interpretarea în concert a Integralei creației pentru pian de George Enescu, invitat fiind tânărul pianist francez Jonas Vitaud (12 octombrie). Programul mai cuprinde un recital dedicat liedului românesc (14 octombrie), proiectul Silence, suținut de AFCN și un concert de excepție al duo-ului Tatiana Samouil – David Lively (16 octombrie). Mezzo –soprana Roxana Constantinescu, tânara soprana Georgiana Dumitru si pianista Axia Marinescu vor interpretele ultimului concert al Rencontres Musicales Enesco 2022, cu un program dedicat memoriei compozitorului Jules Massenet. Concertul va fi prezentat de Marius Constantinescu și va avea loc în prestigioasa sală a Automobil Club Francez pe 18 octombrie.
Organizat din 2014 în cadrul Întâlnirilor muzicale, Concursul Internațional de Canto George Enescu are originalitatea de a oferi două secțiuni: „Tineri interpreţi profesionişti” şi secţia „Mari amatori de artă vocală”. La actuala ediție, Orchestre Colonne din Franța, invitată să acompanieze finala cu public a concursului din 21 octombrie, este condusă de dirijorul Marc Korovitch. Premiile acordate sunt în valoare de 15 000 euro si Ca Aîn fiecare an, Institutul Cultural Român va decerna Marele Premiu pentru cea mai bună interpretare a unei piese vocale compusă de George Enescu, distincție în valoare de 3000 de euro.
Ajunse la a 9-a ediție, Întâlnirile muzicale Enescu de la Paris continuă să promoveze opera compozitorului, în dialog cu cea a contemporanilor săi și a noilor generații de compozitori și interpreți francezi și români.
”Scopul Întâlnirillor muzicale Enescu de la Paris este de a pune în evidență acea creație muzicală europeană care, înfluențată profund de arta și generozitatea compozitorului român, recunoaște în George Enescu un spirit emblematic și ideal.” (Alina Pavalache, pianistă, Directoare artistică Rencontres Musicales Enesco Paris)
Din 2020, „Rencontres musicales Enesco” se desfăşoară sub înaltul patronaj al Delegaţiei României pe lângă UNESCO de la Paris.
Detaliii despre concerte găsiți aici
JURIU CONCURS
- LEONTINA VADUVA, Artiste lyrique, Présidente du Jury
- BETTINA BRENTANO, Agente artistique, Directrice de l’Agence Adagio Artists
- FRANÇOISE PETRO, artiste lyrique (ancienne membre du Conseil d’Administration de ADAMI)
- ALINA PAVALACHE, chef de chant, pianiste, professeur au Conservatoire Rachmaninoff Directrice artistique des Rencontres Musicales Enesco Paris
- JEROME GAY, Président de Génération Opéra (anciennement CFPL)
- JULIEN BENHAMOU, Directeur de l’administration artistique – Festival d’Aix-en-Provence
- FLORIN ESTEFAN, Artiste lyrique, Directeur de l’Opéra de Cluj – Napoca
- STEPHAN GAUBERT, Directeur artistique du Conservatoire Rachmaninoff
- MARC KOROVITCH, Directeur musical de l’Orchestre Colonne
- HERVE OLEON, Artiste lyrique, Vice-Président de l’association J. Massenet
- HENRI NAFILYAN, Compositeur, membre du Conseil d’Administration de la SEAM
- ERIC ROUCHAUD, Directeur du Théâtre Impérial – Opéra de Compiègne
- PIERRE-EMMANUEL ROUSSEAU, Metteur en scène