„lene şi literatură”, performance la Casa Muzeelor din Iaşi
Publicat de Andreea Drilea, 16 februarie 2022, 10:10 / actualizat: 16 februarie 2022, 14:00
Muzeul Național al Literaturii Române Iași lansează un nou proiect cultural-educativ, lene și literatură, o serie de performance-uri în premieră la Casa Muzeelor.
Proiectul urmărește să atragă publicul la muzeu cu prilejul unor evenimente importante (aniversări, zile naționale), legate de expozițiile permanente din Casa Muzeelor. Acesta va avea în centru un spectacol inedit, în care actrița Luiza Cupceac va performa și va citi din opera unui autor clasic sau contemporan, pe durata unei întregi zile de vizită la muzeu.
Primul performance va avea loc în Muzeul Poezie(i), joi, 17 februarie 2022, cu ocazia zilei de naștere a poetului Mihai Ursachi (1941-2004). Acesta va dura șapte ore, pe întreaga perioadă a programului de vizitare a muzeului, și va pune în lumina spectacolului opera poetului.
„Ideea de teatru ori performance în muzeu mi se pare inedită și, în muzeele din România, o practică relativ nouă. Cred că, din punctul acesta de vedere, proiectul lene și literatură poate fi considerat și un experiment. Un experiment care sper să devină în scurt timp eveniment. Anul acesta am gândit cinci ediții ale acestui program cultural, dar, ținând seama și de reacțiile vizitatorilor, ne dorim să devină un proiect de lungă durată. Coordonatele sunt fixate: actrița-performer va fi de fiecare dată aceeași, Luiza Cupceac, canapeaua va călători în diverse săli din Casa Muzeelor, iar autorii din care se citește, mereu alții.”, a declarat Nicoleta Dabija, coordonatoarea proiectului.
Luiza Cupceac a debutat ca actriță la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, în spectacolul Năpasta de I.L. Caragiale unde a jucat rolul Ancăi, alături de Dionisie Vitcu, în rolul lui Ion. Este fondatoare, coordonatoare și profesoară de actorie la Școala de Teatru ProfessArt Iași. În prezent, studiază Regia la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.
Mai multe detalii despre edițiile proiectului ce îmbină literatura și artele spectacolului se pot urmări pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro