(VIDEO LIVE) Premiile Naționale Negruzzi – 200 de ani de familie culturală, civică, europeană – 1 Decembrie 2021
Publicat de gabrielarotaru, 1 decembrie 2021, 12:00 / actualizat: 2 decembrie 2021, 9:26
Miercuri, 1 Decembrie 2021, de la ora 12.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Mihai Eminescu” Iași, are loc ceremonia de acordare a Premiilor Naționale Negruzzi – 200 de ani de familie exemplară.
[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=qOrIJ6GxUgI[/youtube]
Evenimentul a ajuns la ediția a VI-a și este dedicat celor care, prin atașamentul și talentul lor și-au pus amprenta asupra societății românești.
Manifestarea se află în organizarea descendenților familiei Negruzzi, alături de Editura Junimea Iași – Revista SCRIPTOR, Societatea Culturală „Junimea ’90”, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Domeniile Hermezi-Prut, TVR Iași și Radio România Iași – în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Iași, Colegiul Național „Costache Negruzzi” și Muzeul Național al Literaturii Române Iași.
Moderatorii manifestării : Petronela Cotea Mihai – realizator emisiuni Radio România Iași și Vasile Arhire –TVR Iași.
Invitații speciali ai evenimentului:
George Banu – teatrolog și profesor universitar român stabilit la Paris,
Ion Hadârcă – poet și traducător din Chișinău,
Dragoș Pătrașcu, grafician ieșean
Andrei Pleșu – scriitor și eseist, estetician și istoric al artei, stilist al limbii române,
Oltiţa Cîntec, director artistic al Teatrului Luceafărul din Iaşi,
Grigore Tinică, Manager Institut de Boli Cardiovasculare Iași,
Ovidiu Lazăr, regizor Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” Iași,
Livia Iacob, Prof.univ.dr. la Facultatea de Litere a Universității ”Al.I.Cuza” Iași,
Petru Bejan, Prof.univ.dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, UAIC Iași.
Sunt acordate premii atât pentru creații sau evenimente științifice și culturale realizate în anul decernării, cât și pentru întreaga activitate.
Consiliul de onoare care a realizat selecția premiaților este condus de prof univ dr Alexandru Călinescu, alături de domnia sa aflându-se Prof univ dr Simona Modreanu – coordonator al proiectului, scriitorul și poetul Lucian Vasiliu, scriitorul și regizorul Lucian Dan Teodorovici, Prof univ dr Ioan Milică, Mihai Pricop (Primăria Iași), precum și doi reprezentanți ai Domeniilor Hermeziu, Gabriela și Vasile Lungu.
Președinte al Juriului Premiilor Naționale Negruzzi 2021, prof univ dr Alexandru Călinescu :
Cea de-a V-a ediție, din anul 2020, a Premiilor Naționale Negruzzi, nu a putut include festivitatea acordării ”în fizic” a distincțiilor. Tocmai de aceea, în acest an, va avea loc o dublă premiere – fiind invitați și premiații de anul trecut, respectiv Constantin Chiriac – fondator al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Dr Leon Dănăilă – specialist neurochirurg în București și Matei Vișniec – dramaturg, poet și jurnalist român, activ în Franța.
Premiile Naționale Negruzzi au fost instituite în anul 2016, la initiațiva Editurii „Junimea” Iași, a Societății Culturale „Junimea ’90” și a Revistei „Scriptor”, împreună cu descendenții familiei Negruzzi și Domeniile Hermeziu-Prut, care administrează și dețin pamânturi ce au aparținut familiei Negruzzi.
(Radio Iași/ Petronela Cotea Mihai)