Radio Iași a fost sărbătorit la 83 de ani de românii din Torino
Radio Iași, sărbătorit la 83 de ani de românii din Torino
Publicat de Andreea Drilea, 8 noiembrie 2024, 12:30 / actualizat: 9 noiembrie 2024, 8:42
Pentru prima dată în istoria sa de 83 de ani, Radio Iași a marcat momentul aniversar din 2 noiembrie printr-un spectacol omagial, realizat împreună cu românii din nordul Italiei.
În Torino, Italia, sâmbătă, 2 noiembrie 2024, s-a desfășurat manifestarea cultural-artistică ”MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ”, din cadrul proiectului cultural itinerant ”RADIO IAȘI, PENTRU TOȚI”, prin care Radio România Iași a sărbătorit împlinirea a 83 de ani de la înființare (2 noiembrie 1941 – 2 noiembrie 2024).
Evenimentul, aflat sub patronajul oficial al Consulatului General al României la Torino, a fost organizat împreună cu Associazione Italo-Romena di Sport e Cultura ”FLACĂRA” Torino-Italia, realizator al proiectului de tradiție ”EUROCULTURA” care include și spectacolul anual ”TOAMNĂ, TOAMNĂ, BUNĂ DOAMNĂ”.
Manifestarea din 2 noiembrie 2024 s-a desfășurat în sala de festivități din Corso Belgio, pusă la dispoziție de Primăria Torino.
Cu acest prilej, au fost prezentate cartea și proiectul editorial ”Rost și rânduială în satul românesc”, inițiate și realizate în cadrul emisiunii ”Matinal agrar, glasul pământului”, de la Radio România Iași, sub coordonarea redactorului Petronela Cotea Mihai și a etnografului Marcel Lutic, colaborator constant al Radio Iași.
Din delegația prezentă în Italia au făcut parte Petronela Cotea Mihai-redactor Radio Iași, etnograf Marcel Lutic – președinte al Asociației Meșterilor Populari din Moldova și interpreta de muzică folk Margareta Mihăilescu, din Târgu Neamț.
Primăria Torino a onorat turneul omagial RADIO IAȘI 83, atât prin reprezentarea la vârf la manifestarea cultural-artistică aflată sub genericul ”MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ”, cât și prin crearea oportunității de a dialoga chiar la sediul instituției, precum și prin invitația de a vizita acest edificiu important în viața orașului, având și o valoare istorică deosebită (1600-1700). Reprezentantul Primăriei Torino a fost Paolo CHIAVARINO, Assessore al Commercio e ai Mercati del Comune di Torino.
Inițiatori ai proiectului aniversar: Petronela Cotea Mihai, redactor Radio Iași, Petre Cristea, poet/compozitor/cantautor și Președinte al Asociației Culturale „FLACĂRA” Torino și interpreta de muzică populară și scriitoare Mariana Căueșteanu Răciulă, originară din satul Căuești, comuna Șcheia, județul Iași.
Spectacolul de sâmbătă, 2 noiembrie 2024, a fost parte a unui program omagial complex care s-a desfășurat în Torino, în perioada 1-5 noiembrie 2024, cuprinzând și alte momente cheie din domenii precum etnografie și folclor, muzică/arte/cultură, administrație și socio-economic.
Astfel, Radio Iași și-a îndeplinit încă o dată atât rolul de promotor și catalizator al activităților cultural-educative caracterizate de autenticitate și acuratețe, cât și rolul de a reflecta/susține dezvoltarea socio-economică, imaginea și moralul românilor, oriunde s-ar afla aceștia.
De asemenea, s-a creat contextul unor documentări temeinice și al reflectării de la fața locului a aspectelor relevante din viața și activitățile românilor care s-au stabilit în zona Torino-Italia.
Partenerul din cadrul proiectului ”RADIO IAȘI, PENTRU TOȚI”, respectiv Associazione Italo-Romena di Sport e Cultura ”FLACĂRA” Torino, Italia, este unul dintre pilonii de bază în imensa configurare a celor care urmăresc unirea reprezentanților comunității românilor din afara granițelor țării și susținerea acțivităților ce contribuie la menținerea și promovarea culturii și a tradiției românești peste hotare.
MAI JOS, POT FI VIZIONATE SECVENȚE DIN SPECTACOLUL OMAGIAL ”RADIO IAȘI 83. MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ”, DESFĂȘURAT ÎN TORINO, ITALIA, SÂMBĂTĂ, 2 NOIEMBRIE 2024 :
În cadrul manifestării cultural-artistice ”MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ”, au fost reprezentate :
- ASSOCIAZIONE ITALO-ROMENA DI SPORT E CULTURA ”FLACĂRA”, TORINO, ITALIA, președinte Petre CRISTEA
- PRIMĂRIA TORINO, ITALIA
- RADIO TORINO INTERNAȚIONAL – ITALIA
- FEDERAZIONE DELLE ASSOCIAZIONI ROMENE E MOLDAVE PIEMONTE
- CENTRUL DE CULTURĂ ȘI TRADIȚIE ITALO-ROMÂNEASCĂ APS-TORINO
- ANSAMBLUL FOLCLORIC „CARPATICA”-TORINO
- ASOCIAŢIA „FRĂȚIA”, ITALIA
- ASOCIAŢIA „LUMINA”, ITALIA
- ASOCIAŢIA „VATRA”, ITALIA
- ASOCIAŢIA „MARIA TĂNASE”, ITALIA
- ȘCOALA DE DANSURI TRADIȚIONALE ”GRUPUL VATRA”, ITALIA
- GRUPUL ”BUCOVINA”
- ANSAMBLUL ”JUNII DIASPOREI”
- GRUPUL ”PRO ART”, ITALIA
- RADIO LU – semnal de acasă
- TORINO PRATICHE AUTO
Și-au dat concursul artiștii :
- Elena CHIRIAC, interpretă de muzică populară
- Mariana CĂUEȘTEANU RĂCIULĂ, interpretă de muzică populară și scriitoare
- Mihaela LAZA, interpretă muzică populară
- Doina PĂVĂLEAN, interpretă de muzică populară
- Margareta MIHĂILESCU, interpretă de muzică folk (invitată din Tg.Neamț, România)
Au susținut alocuțiuni:
- Poet/compozitor/cantautor Petre CRISTEA
- Marcel LUTIC, etnograf (invitat din Iași, România)
- Petronela COTEA MIHAI, redactor RADIO IAȘI
- Paolo CHIAVARINO, ASSESSORE AL COMMERCIO E AI MERCATI DEL COMUNE DI TORINO
- Reprezentanți RADIO LU, Torino
- Francesco PAGANELLI, VICEPREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI CULTURALE „LUMINA” DIN TORINO
Colaboratori din Torino care au acordat tot sprijinul :
- ASSOCIAZIONE ITALO-ROMENA DI SPORT E CULTURA ”FLACĂRA”, TORINO, ITALIA
- Poet/compozitor/cantautor Petre CRISTEA, președinte al ASSOCIAZIONE ITALO-ROMENA DI SPORT E CULTURA ”FLACĂRA”, TORINO, ITALIA
- Valentina COZMA, vicepreședinte ASSOCIAZIONE ITALO-ROMENA DI SPORT E CULTURA ”FLACĂRA”, TORINO, ITALIA
- Dan TĂTARU, pasionat colecționar de obiecte vechi cu valoare și de interpretare muzicală instrumental (muzicuță)
Sâmbătă, 2 noiembrie 2024, în Torino, Italia, în cadrul manifestării cultural-artistice ”MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ”, în rândul celor peste 150 de participanți s-a simțit o adevărată explozie de emoție frumoasă și de entuziasm, în contextul apropierii de spiritul românesc prin cântec, port tradițional, dans, creații literar-artistice și artă gastronomică.
Sosiți din întregul areal torinez (chiar, piemontez), românii și prietenii lor italieni s-au bucurat să sărbătorească la Torino împlinirea a 83 de ani de la înființarea Radio Iași și au aplaudat îndelung artiștii, unii experimentați iar alții la început de drum, care au evoluat în fața lor.
Fiecare dintre cei prezenți și-a așezat sufletul în palma inimii deschise de către ceilalți români, ediția din acest an a spectacolului ”Toamnă, toamnă, bună doamnă” căpătând o dimensiune aparte datorită prezenței oaspeților din România, de la care au căutat să își atragă picătura de lumină sufletească atât de necesară pentru a ostoi, măcar pentru o vreme, dorul de acasă.
Programul propriu-zis a început prin omagierea RADIO IAȘI, LA 83 DE ANI DE LA ÎNFIINȚARE.
În semn de recunoștință pentru mesajele frunoase și purtând simbolul unei blânde mângâieri de frate bun, echipa sosită din România a oferit un moment de înaltă spiritualitate românească, respectiv un microrecital de muzică folk și prezentarea unei cărți care cuprinde descrieri ale unora dintre valorile perene păstrate în satul românesc tradițional. Momentul de muzică folk a fost susținut de Margareta MIHĂILESCU, interpreta originară din Tg Neamț, ținutul natal al marelui povestitor Ion Creangă și care, prin muzică, le-a oferit românilor din Torino sufletul său și o bucurie unică, un moment al reintregirii inimilor de români, o seară magică. Etnograful Marcel LUTIC, președinte al Asociației Meșterilor Populari din Moldova și colaborator Radio Iași, a prezentat cartea și proiectul editorial ”Rost și rânduială în satul românesc”, inițiate și realizate în cadrul emisiunii ”Matinal agrar, glasul pământului”, de la Radio România Iași, sub coordonarea sa și a redactorului Petronela Cotea Mihai.
Seara a continuat cu prezentarea, de către gazde (românii din Torino), a unor momente literar-artistice, a unor meștesuguri și interpretări muzicale tradiționale, dansuri și cântece populare românești, în interpretarea unor artiști consacrați, dar și a unor tineri aflați la început de drum pe tărâmul muzicii populare.
Fără a măsura printr-un calcul matematic calitatea actului artistic prezentat în Torino, ci doar prin prisma emoțiilor și a aplauzelor publicului, putem remarca faptul că a fost o seară care, timp de aproximativ 4 ore, a ridicat sufletul de român aflat departe de țară la cele mai înalte cote de mândrie și bucurie. De exemplu, publicul pur și simplu a fost ridicat în picioare, pentru a oferi ropote de aplauze membrilor Ansamblului ”Carpatica” al Centrului de Cultură și Tradiții Italo-Române A.P.S. Torino. De asemenea, au fost apreciate cu deosebită căldură prestațiile artistice ale reprezentanților asociațiilor „FRĂȚIA”, „LUMINA”, „VATRA „MARIA TĂNASE”, ȘCOALA DE DANSURI TRADIȚIONALE ”GRUPUL VATRA”, ITALIA, GRUPUL ”BUCOVINA”, ANSAMBLUL ”JUNII DIASPOREI”, GRUPUL ”PRO ART”.
Prestații artistice de înaltă ținută au fost susținute de experimentatele interprete de muzică populară Elena CHIRIAC, Mariana CĂUEȘTEANU RĂCIULĂ, Mihaela LAZA și Doina PĂVĂLEAN. Cunoscute inclusiv publicului din România, chiar dacă de mulți ani sunt stabilite în Torino – cum este cazul interpretei Elena CHIRIAC, care chiar în noiembrie 2024 a împlinit 20 de ani de când a pășit pe pământ Italian-, au impresionat sufletele participanților, cu vocile duioase și cântecele curate, purtătoare de valoare autentică a folclorului muzical românesc.
O valoare înaltă a evenimentului și a sărbătorii Radio Iași 83 a fost conferită prin mesajul cordial transmis de către reprezentantul la vârf al Primăriei Torino, Paolo CHIAVARINO, Assessore al Commercio e ai Mercati del Comune di Torino.
Iubitor al culturii și literaturii române, scriitorul Italian Francesco PAGANELLI, vicepreşedinte al Asociației Socio-Culturale ”LUMINA” a omagiat RADIO IAȘI, la cei 83 de ani de la înființare, oferind redactorului Petronela Cotea Mihai volumul de autor, în limba italiană, ”L”ARTE EUROPEA E I PITTORI ROMENI TRA ”800 E ”900”.
La reușita manifestării, au contribuit atât valoarea artistică a fiecărui moment din spectacol, cât și reacțiile pline de entuziasm ale participanților italieni care au fost deosebit de generoși în aplauze și aprecieri.
Atmosfera a fost întregită de un impresionant decor specific românesc, obiectele din ceramică și lemn, țesăturile și expoziția de costume populare din toate colțurile României, colecție personală a interpretei Mariana Căueșteanu Răciulă, oferind tuturor posibilitatea de a observa îndeaproape frumusețea meșteșugurilor tradiționale românești și de a percepe lumina de miere a toamnei transpuse în lucrările prezentate.
Emoție și frumos românesc au transmis și mulți dintre cei prezenți, unul dintre mesajele culturale susținute prin propria activitate fiind acela al colecționarului de antichități și pasionat de interpretare muzicală instrumental (muzicuță), Dan Tătaru, originar din județul Bacău și stabilit în Torino de aproximativ 26 de ani.
Prin efortul depus, pentru organizarea și realizarea expoziției gastronomice specific românească, Valentina COZMA, vicepreședinte al ASSOCIAZIONE ITALO-ROMENA DI SPORT E CULTURA ”FLACĂRA”, TORINO, ITALIA, a demonstrat faptul că bucătăria românească reprezintă un important vector al culturii.
Prin organizarea entuziastă a evenimentului omagial ”RADIO IAȘI 83. MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ”, desfășurat în Torino, Italia, sâmbătă, 2 noiembrie 2024, a fost marcată o primă și importantă etapă a colaborării dintre RADIO IAȘI și ASSOCIAZIONE ITALO-ROMENA DI SPORT E CULTURA ”FLACĂRA”, TORINO, ITALIA, președinte Petre CRISTEA, principalele obiective vizând promovarea culturii române și universale, cultivarea limbii române, stimularea creativității ca o condiție a calității și a performanței, reflectarea/încurajarea dezvoltării socio-economice, precum și pentru a susține imaginea și moralul românilor, oriunde s-ar afla aceștia.
REDACTOR,
Petronela Cotea Mihai
Surse Foto-Video: Marius Mocanu, Petronela Cotea Mihai