10 remedii simple ca să scapi de mahmureală
Publicat de gabrielarotaru, 23 decembrie 2015, 06:00 / actualizat: 23 decembrie 2015, 14:59
Una dintre consecinţele consumului de alcool este mahmureala, care vine din cauza pierderii de săruri esenţiale cum ar fi potasiu şi magneziu şi a deshidratării.
Caracteristice mahmurelii sunt durerile de cap, greaţa, ameţelile, sensibilitatea la lumină si sunet, durerile musculare şi iritabilitatea.
Cele mai bune soluţii pentru mahmureală.
1. Bananele – După consumul de alcool şi eliminarea fluidelor, din organism a fost eliminată o cantitate mare de potasiu. De aceea, pentru a reechilibra nivelul de potasiu este suficient să se consume una sau mai multe banane.
2. Ghimbir – Ghimbirul este folosit de mult timp pentru tratarea greţurilor şi a râului de mare. Acest remediu face minuni şi în cazul mahmurelii. Pentru prepararea ceaiului de ghimbir sunt necesare patru căni de apa în care se vor pune 10-12 bucatele de ceai de ghimbir proaspăt. Amestecul se va lăsa să fiarbă 10 minute, se va strecura, se va adăuga sucul de la o portocală, jumătate de lămâie şi 1/2 ceaşcă de miere de albine.
3. Miere şi lămâi – Amestecul clasic, nealcoolizat, desigur, care va conţine miere, apa caldă şi lămâie este uşor de înghiţit şi are calitatea de a reface fluidele si zaharurile pierdute. Este important să se folosească miere în loc de zahar alb. Mierea conţine fructoza care ajuta la metabolizarea alcoolului şi previne schimbările rapide ale nivelului de alcool din organism care poate duce la dureri de cap. Zaharul conţine sucroza care nu este absorbita la fel de repede. Se va amesteca la o cana de apa fierbinte miere şi suc de lămâie după gust.
4. Orez, pâine prăjită sau supa – Organismul are nevoie de energie, când poate tolera alimente solide.
5. Băuturi cu săruri de rehidratare orala – Consumul acestora este o modalitate bună de a înlocui lichidele, electroliţii şi glucoza pierdute ca urmare a consumului excesiv de alcool.
6. Gheaţa – Se va aplica o compresa cu gheata pe cap sau măcar o compresa rece care va ameliora mahmureala.
7. Suc – Sucul de portocale sau mere, în special, va contribui la creşterea nivelului de zahar din sânge şi va ajuta la diminuarea simptomelor de mahmureala.
8. Apa – Apa potabila este cel mai bun remediu pentru mahmureala. Deshidratarea determina mare parte din simptome. Pentru recuperare sunt necesare cel puţin opt pahare pe zi.
9. Bea oţet de mere. O cantitate de 100 ml de oţet de mere are acelaşi efect ca şi o cană de zeamă de varză murată. Un remediu care nu e prea plăcut la gust, dar fiind în cantitate mică, se poate da repede pe gât.Hidratează-te intens. Mai multe pahare cu apă plată scot alcoolul din sânge şi potolesc setea mistuitoare provocată de deshidratarea puternică.
10. Mănâncă ceva, dacă poţi! Evident, sunt indicate alimentele uşoare, cum ar fi o supă, pâine prăjită, un cartof la cuptor. Dacă nu îţi face bine, bea un ceai de mentă îndulcit cu miere, care îţi va calma stomacul. Alte alimente indicate sunt ouăle, carnea de pui sau curcan şi iaurtul. Ele conţin cisteină, care ajută la curăţarea ficatului de radicali dăunători şi calmează aciditatea gastrică. (radioiasi/sfatulmedicului.ro/ FOTO jurnalul.ro)