12 decembrie – Tradiții și obiceiuri de Sfântul Spiridon
Publicat de Andreea Drilea, 12 decembrie 2019, 07:28
Sfântul Spiridon al Trimitundei este considerat unul dintre marii făcători de minuni ai panteonului creștin.
Sf Spiridon este considerat patronul spiritual al cizmarilor și mare vindecător. Multe spitale și biserici îi poartă numele.
Sfântului Spiridon i se închină slujbe, cu scoaterea moaştelor, care sunt plimbate, de obicei, în poziție verticală.
Ce nu ai voie să faci pe 12 decembrie
În ziua de Sfântul Spirion, 12 decembrie, nu este voie să se consume băuturi alcoolice în exces, nu se fac munci în gospodărie pentru ca familia să fie sănătoasă și bogată, nu se spală nu se coase, nu se face curățenie. Bărbații nu înjugă vitele deoarece e rost de pagubă mare și boli.
Sfântul Spiridon este considerat unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox al lunii decembrie. În această zi este dezlegare la ulei.
Povestea Sfântului Spiridon
Potrivit scrierilor religioase, Sfântul Spiridon s-a născut în anul 270, în Cipru. În perioada în care era împărat Constantin cel Mare. A fost păstor şi a rămas văduv de tânăr. A ales calea credinței și s-a călugărit. Sfântul Spiridon a fost arestat și exilat în vremea împăratului Maximian.
A reușit să convertească la ortodoxism un mare filozof al vremii. L-a cunoscut și pe Sfântul Nicolae, cel cu care a legat o strânsă prietenie. A murit în Cipru, în anul 348, și a fost înhumat în Biserica Sfinţilor Apostoli din Trimitunda. Racla cu moaștele sale a fost mutată la Constantinopol, de unde, în 1453, a fost dusă în Serbia. Sfintele moaște au fost aduse, apoi, de către un preot grec, în insul Corfu, din Grecia, unde se află și azi.
(Radio Iaşi/Andreea Drîlea/FOTO radioiasi.ro)