24 iunie – Ziua Universală a Iei – manifestări în judeţele Moldovei
Publicat de Andreea Drilea, 24 iunie 2022, 06:42
Credincioşii ortodocşi sărbătoresc, vineri, 24 iunie, naşterea Sfântului Ioan Botezatorul, cunoscută în popor şi ca Drăgaica sau Sânzienele.
La 24 iunie, sărbătorim şi „Ziua Internaţională a Iei” prin evenimente culturale şi artistice.
”Târgul de Sânziene. Produs în Bucovina”, în perioada 22 – 26 iunie, la Suceava
Centrul Cultural ”Bucovina” a anunțat că în perioada 22 – 26 iunie 2022, Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural ”Bucovina”, prin Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava si Asociația ”Produs în Bucovina”, va organiza TÂRGUL DE SÂNZIENE. PRODUS ÎN BUCOVINA. La eveniment vor participa 45 de meșteri populari, atât din județul Suceava, cât și din întreaga țară.
Această manifestare se desfășoară în vederea stimulării meșterilor populari în producerea și valorificarea obiectelor meșteșugărești autentice, specifice zonelor etnografice din care provin, precum și pentru a promova meşteșugurile populare (prelucrarea lemnului, olăritul, industria casnică textilă, prelucrarea pieilor, a metalelor, a osului, podoabele, împletiturile de nuiele, incoanele populare, încondeierea ouălor, alimentația tradițională). Astfel se valorifică tradițiile cultural – meșteșugărești, din județul Suceava și din alte centre meșteșugărești, cu renume, din spațiul românesc.
Tot în cadrul acestui eveniment, vor avea loc și diferite programe cultural artistice, organizate de instituția noastră, cum ar fi: piese de teatru prezentate în târg, de Trupa de Teatru a Centrului Cultural ”Bucovina”, care va prezenta diferite piese pentru copii; va fi organizată o expoziție de costume populare din recuzita meșterilor populari, prezentate pe panouri și manechini, cu ocazia ”Zilei Universale a Iei” – 24 iunie; vor fi invitați, laureații și copiii cu premiul I, de la Faza Județeană, a ”Olimpiadei Meșteșugurilor Artistice Tradiționale”, organizată în luna mai, la Suceava. Aceștia vor prezenta prin demonstrații, meșteșugul pe care îl reperezintă. Nu în ultimul rând, împreună cu meșterii populari, vom face coronițe din flori de Sânziene, pe care le vom expune, într-o formă aparte, în târgul nostru.
În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Sub numele Sânziene stau trei elemente strâns legate între ele. Primul, se referă la zânele, de obicei bune, extrem de harnice în această noapte de 23 spre 24 iunie, adică noaptea Sânzienelor. Al doilea element este reprezentat de florile galbene, care înfloresc în preajma zilei de 24 iunie. Ultimul element vizează chiar sărbătoarea religioasă de pe 24 iunie, cand se serbează și Hramul Sucevei, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Obiceiurile practicate în această zi, sunt dedicate dragostei, soarelui şi muncilor agricole, specifice verii.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează în ziua de 24 iunie 2022, începând cu ora 16, activitatea „Cămăși cu poveste și cântec” din cadrul proiectului transfrontalier – ROOTS Back to Our Common Roots.
În cadrul activității vor fi momente artistice susținute de soliștii vocali ai Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor Ioan Cobâlă” – Elena Mândrescu, Petronela Rusu, Constantin Petrescu, Alina Huțu, Loredana Călin.
Toți invitații ne vor împărtăși sentimentele, dorurile, amintirile unei cămăși de suflet. Povești despre cămășile tradiționale ne vor spune și Celina Gherghelaș, Ștefania Puiu, Carmen Cornaci, dar și tinerele talente: Amalia Șarpe, Dumitrița Diana Fedor, Teodor Gireadă, Elisabeta Șeremet, Andonia Gavril. Un moment surpriză va fi pregătit de Rareș Prisacariu în vârstă de 6 ani.
În interiorul Centrului de Creație (Strada Unirii nr.10) s-a organizat expoziția de pictură „Ia, punte peste timp”. Lucrările expuse aparțin elevilor și absolvenților Liceului de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoșani, prof. coord. Genoveva Dolhescu. Manifestarea are ca obiectiv consemanarea Zilei Universale a Iei, sărbătorită la 24 iunie, odată cu celebrarea sărbătorii de Sânziene.
Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, care devine semnul cel mai clar al modului în care un popor vorbește despre sine de-a lungul generațiilor.
Sânziana, în calitate de zeiță agrară, protejează lanurile de grâu și femeile căsătorite. Se naște la moartea Babei Dochia (9 martie) și ajunge la maturitate la solstițiul de vară.
Festivalul Iei – Ediția a VI-a la Iaşi
– Ansamblul folcloric studențesc „Doina Carpaților” al Casei de Cultură a Studenților Iași,
– Clasa de excelență a doamnei profesor Anca Apetroaiei de la Palatul Copiilor din Iași
– Corul de Copii al Municipiului Iași din cadrul Ateneului Național Iași
– Diana Crăcană și Maria Ionescu
– Karla Ursu și Ansamblul Folcloric „Rapsodia” din Iași
Între 24 și 26 iunie, primăria municipiului Piatra Neamț organizează Zilele Orașului.
Vor fi trei zile de sărbătoare în care va fi celebrată comunitatea pietreană, cu evenimente cultural-artistice, Gala Generațiilor, festivalul gastronomic „Piatra Food Fest” și super concerte. Pe lângă scena amplasată în Piața Ștefan cel Mare, în Parcul Tineretului va fi o zonă de relaxare cu muzică mixată de DJ’s cunoscuți.
Joi, pe 23 iunie, începând cu ora 17:30 vor avea loc manifestările religioase dedicate Sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual al orașului nostru.
Vineri – 24 iunie
17:00 – Ateliere de meșteșuguri și împletituri coronițe de Sânziene, în Parcul Central;
17:00 – Gala Generațiilor (premierea elevilor olimpici, a profesorilor coordonatori și cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie), urmată de program artistic cu talente locale;
19:00 – Lansarea albumului „Sânzienele” (concert „Sânzienele”, alături de artiști locali);
21:30 – concert Laura Lavric (Scena Live din Piața Ștefan cel Mare);
Sâmbătă – 25 iunie
Scena Live – Piața Ștefan cel Mare
18:00 – Gașca Zurli;
20:00 – Trupa Lotus;
21:00 – Flying Otters;
22:00 – Taxi;
Scena 2 – Parcul Tineretului
12:00 – DJ Kosta;
15:00 – DJ Bunicu & Corvin;
Duminică – 26 iunie
Scena Live – Piața Ștefan cel Mare
20:00 – Hanu’
Cred Că Sunt Extraterestru
Subcarpați;
Scena 2 – Parcul Tineretului
12:00 – Spazz;
15:00 – Adrian R;
17:00 – Kaze Sound Sistem.
Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamţ va organiza, pe 26 iunie, a patra ediţie a ‘Grădinei cu ii’, manifestare culturală care celebrează cămaşa tradiţională românească.
Invitatul special din acest an este Felicitas Farcaş-Lohan, din comuna băcăuană Fărăoani, coordonatoarea grupului care formează şezătoarea de Bacău, o persoană cu renume în comunitatea celor care cos cămăşi după vechi motive populare.
Felicitas Farcaş-Lohan a transformat pasiunea în meserie iar din 1991 este bibliotecar la Biblioteca comunală ‘Episcop Ioan Duma’ şi din 2017 este referent la secţia externă cusut-ţesut a Şcolii populare de arte şi meserii Bacău.
Ca voluntar în cadrul Fundaţiei ‘Sf. Ioan Bosco’ din Bacău, coordonează un atelier de învăţare a meşteşugurilor la care participă copii şi adulţi.
În ultimii ani, împreună cu membrele şezătorii, a avut expoziţii la Aeroportul Internaţional Bacău, Muzeul de Artă Piatra-Neamţ, Complexul Muzeal ‘Iulian Antonescu’ Bacău sau Biblioteca municipală Oneşti.
Activitatea sa este recunoscută de specialişti, fiind menţionată în dosarul alcătuit pentru introducerea în Patrimoiul Imaterial UNESCO a cămăşii cu altiţă.
Alături de cămăşile cusute de Felicitas Farcaş-Lohan, vizitatorii le vor putea vedea şi pe cele realizate de Angela Colbeanu, Iulia Georgescu, Adriana Iordache, Claudia Petronela Pătraşcu, Simona Drob, Maria Ghimpu şi Valentin Huiban.
Cele 23 de cămăşi prezentate în expoziţie sunt cusute după piese din mari muzee ale lumii sau din colecţii private, inspirate din vechi izvoade, şi reprezintă zona Neamţ, Bacău, Bucovina dar şi Gorj, Vâlcea şi Olt.
Un festival de artă, un flash-mob de dans popular şi proiecţii de filme se numără printre evenimentele culturale organizate la sfârşitul săptămânii în municipiul reşedinţă, au anunţat reprezentanţii Primăriei Vaslui.
Startul va fi oferit de Interact Club Vaslui, care va organiza a V-a ediţie a festivalului de artă AR(A)TĂ-TE, în Parcul Copou.
‘Vor fi organizate ateliere de literatură, teatru, fotografie, pictură, design, muzică, make-up, dezvoltare personală, care se vor desfăşura pe durata întregului weekend, între orele 13.00 şi 21.00. După cum au menţionat organizatorii, prin acest eveniment se doreşte ca toţi participanţii să aibă şansa de a-şi descoperi pasiunea sau de a-şi aprofunda talentul. Vineri, de la ora 21.00, în Parcul Copou, Clubul Interact va organiza o seară de film’, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Vaslui, Geanina Tofan.
Vineri, cu ocazia Zilei Universale a Iei, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui va organiza un flash-mob de dans popular. Îmbrăcaţi în costume tradiţionale, participanţii vor dansa în Parcul Copou, după cere se vor deplasa către Piaţa Independenţei şi Centrul Civic al municipiului Vaslui.
Sâmbătă, după o pauză de doi ani cauzată de criza sanitară, Primăria Vaslui readuce pentru iubitorii filmului autohton, Caravana ‘Zilele Filmului Românesc’, cu proiecţia filmului RMN al regizorului Cristian Mungiu.
‘Sâmbătă, la Teatrul de Vară, vasluienii sunt aşteptaţi la o întâlnire cu regizorul Cristian Mungiu, moderată de Gelu Voicu Bichineţ, directorul Bibliotecii Judeţene ‘Nicolae Milescu Spătarul’, la care va participa şi primarul Vasile Pavăl, alături de alţi invita?i. Discuţiile vor fi interactive, animate şi de prezenţa deja anunţată a voluntarilor Interact şi Simbio. Weekendul se încheie cu o altă seară de film, de data aceasta la propunerea Asociaţiei Simbio Vaslui care îi invită duminică pe toţi cei interesaţi, să vizioneze Mia and the White Lion, de la ora 21.30, în Parcul Copou’, a mai spus Geanina Tofan.
Centrul Cultural ‘Dunărea de Jos’ din Galaţi organizează, în perioada pe 24-26 iunie, ‘Festivalul Iei la Dunărea de Jos’, informează, miercuri, instituţia de cultură.
Potrivit sursei citate, evenimentul este desfăşurat în cadrul Programului Valori ale Culturii populare din judeţul Galaţi şi va avea loc, începând de vineri, de la ora 11.00, în zona pietonală centrală din municipiu Galaţi. Spicul – Fata pe valuri, unde timp de trei zile se vor organiza expoziţii de cămăşi tradiţionale, şezători şi ateliere de lucru, demonstraţii meşteşugăreşti, momente artistice, dar şi Târgul meşterilor populari, aflat la ediţia a XX-a.
Vineri, de la ora 19.00, va avea loc un spectacol susţinut de Ansamblul Folcloric ‘Doina Covurluiului’ împreună cu invitatul special Adriana Ochişanu, iar în sâmbătă seara, pe scena amplasată în zona Fântânii Fata pe valuri, va urca cunoscuta interpretă de muzică populară Laura Lavric.
Târgul Meşterilor Populari, un eveniment derulat în cadrul Programului ‘Pământ şi Suflet’, reuneşte şi în acest an, de Sânziene, când se sărbătoreşte Ziua Iei, meşteri populari şi artizani din cele mai importante zone etnofolclorice: Ilfov, Prahova, Vrancea, Suceava, Argeş, Neamţ, Brăila, Braşov şi Galaţi.
În cele trei zile de desfăşurare, vizitatorii vor putea participa la ateliere şi demonstraţii de lucru (olărit, cusut, ţesut) şi se vor bucura de expoziţii şi spectacole de muzică populară.
Expoziție cu ii din colecția Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia” vineri, în holul Primăriei Municipiului Focșani
Vineri, 24 iunie 2022, de Ziua Universală a Iei, Primăriei Municipiului Focșani vă invită să vizitați holul instituției unde vom organiza o expoziție cu ii din colecția Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia”.
Exponatele, cu o valoare deosebită, au fost purtate, de-a lungul timpului, de unii dintre cei mai cunoscuți actori ai scenei și filmului din țara noastră.
Expoziția va fi deschisă pe tot parcursul zilei de vineri, 24 iunie 2022.
Cu ocazia ”Zilei Universale a Iei”, Primarul Cristi Valentin Misăilă îndeamnă toți focșănenii să poarte cu mândrie acest obiect vestimentar, ori de câte ori au prilejul, dar mai ales în această zi specială.
Ia noastră națională și modelele populare ce se regăsesc pe ea sunt din ce în ce mai des folosite de mari designeri în cadrul colecțiilor de modă apreciate de zeci de milioane de oameni din întreaga lume, iar Guvernul României a depus la UNESCO dosarul prin care propune ca ia tradițională – cămașa cu altiță să fie introdusă în patrimoniul universal.