4 decembrie 2019: conferinţă mass-media organizată de Ambasada Germaniei şi Deutsche Welle
Publicat de nicolaetomescu, 27 noiembrie 2019, 10:49 / actualizat: 27 noiembrie 2019, 14:53
Zilele mass-media româno-germane 2019
Jurnalismul online: provocări şi şanse
Zilele mass-media româno-germane se află la cea de-a şasea ediţie, fiind organizate de Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti în cooperare cu Deutsche Welle. Conferinţa are ca scop realizarea unui schimb de idei şi de experienţă între reprezentanţi mass-media din România şi din Germania, pentru tematizarea provocărilor europene comune.
Anul acesta, Zilele mass-media româno-germane se desfăşoară sub moto-ul „Jurnalismul online – provocări şi şanse?“. Conferinţa este structurată în două panel-uri, fiecare cu câte un keynote speech susţinut de invitatul român şi de cel german. În continuarea acestora va avea loc o rundă de discuţii cu participanţii la conferinţă. Se asigură traducere simultană a conferinţei.
Program:
Miercuri, 4 decembrie 2019
13:30 – 13:45: Deschiderea Zilelor mass-media româno-germane 2019 de către Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti
13:45 – 15:00: Panel 1: Rapiditatea înainte de toate? Cum modifică jurnalismul online modul de lucru?
Cine caută ştiri le găseşte. Dar oare sunt cele corecte? Prin intermediul reţelelor sociale, al platformelor online şi al nenumăraţilor multiplicatori, orice internaut pare să obţină rapid o perspectivă de 360 grade asupra situaţiei actuale în lume. În timpul acesta, presa serioasă (jurnaliştii şi redacţiile) se află sub presiunea concurenţei: „vechea ordine“ a presei scrise, a radioului şi a televiziunii nu mai există. În schimb, trebuie încărcate simultan mai multe formate (video, reţele sociale, podcasturi). Totodată se ajunge şi la o competiţie a conţinuturilor, în care jurnaliştii intră în concurenţă cu multiplicatorii fără experienţă jurnalistică şi cu investigaţii unilaterale. Ce riscuri pentru principiile fundamentale ale jurnalismului ascunde această presiune din ce în ce mai mare? Ce compromisuri aduce cu sine? Cum se mai poate impune „a patra putere în stat” în faţa jumătăţilor de adevăr aflate în circulaţie, a ştirilor false şi a relatărilor neprofesioniste? Cum se schimbă modul de investigaţie şi cum pot fi utilizate bazele de date deschise (open databases)?
Keynote speech al părţii germane: Miodrag Soric, corespondentul şef DW
Keynote speech al părţii române: Emilia Şercan, Reporter PressOne; Teodor Tiţă, Dilema veche, @jaunetom
Moderator: Emilia Şercan, Reporter, PressOne
15:00 – 15:30 Pauză de cafea
15:30 – 17:00: Panel 2: Jurnalismul online: succint şi senzaţional?
Ce atrage cititorii? Titlurile în manieră senzaţională şi textele scurte sunt la mare căutare? Sau poate şi subiectele şi textele serioase pot atrage un public larg? Şi de unde este mai bine să începem? Pe ce canale trebuie să ne concentrăm – sau trebuie să le acoperim pe toate pentru a avea succes?
Keynote speech al părţii germane: Keno Verseck (SpiegelOnline)
Keynote speech al părţii române: Ioana Ene Dogioiu, Ziare.com, Cătălin Prisăcariu, Newsweek România
Moderator: Robert Schwartz, Deutsche Welle