Inițiativa de a sărbători o zi dedicată exclusiv râsului îi aparține indianului Madan Kataria, fondatorul mișcării ”Laughter Yoga” (Hasyayoga), adică terapia prin râs, el fiind și autorul cărții ”Laugh For No Reason” (2002) (Râzi fără motiv).
– Râsul poate relaxa întregul corp. Un râs bun, consistent, poate lăsa mușchii relaxați până la 45 de minute după aceea.
– Râsul stimulează sistemul imunitar – scade hormonii stresului și crește numărul de celulele imune și de anticorpi pentru combaterea infecțiilor.
– Râsul declanșează eliberarea de endorfine, substanțe chimice naturale care aduc starea de bine și pot chiar ameliora temporar durerea. Endorfinele sunt substanțe care acționează similar morfinei, însă sunt de câteva ori mai puternice decât aceasta în ceea ce privește efectele pozitive. S-a demonstrat că simpla acțiune de a râde poate contribui la reducerea stresului, anxietății și depresiei.
– Râsul protejează inima, îmbunătățește funcția vaselor de sânge și crește fluxul sanguin, ceea ce poate proteja împotriva unui infarct și a altor probleme cardiovasculare.
– Râsul arde calorii. Desigur, nu este un înlocuitor pentru mersul la sală, dar un studiu a constatat că 10 – 15 minute de râs pe zi pot arde aproximativ 40 de calorii – ceea ce ar putea fi suficient pentru a pierde trei sau patru kilograme pe parcursul unui an.
– Râsul te eliberează de furie.
– Râsul te poate ajuta chiar să trăiești mai mult. Un studiu efectuat în Norvegia a constatat că oamenii cu un puternic simț al umorului au supraviețuit mai mult decât cei care nu râd la fel de mult.
– Relația va funcționa mai bine atunci când ambii parteneri sunt fericiți.
(Radio Iaşi/FOTO imagine ilustrativă)