9 Martie – Sfinţii 40 de Mucenici – tradiţii şi obiceiuri în această zi
Publicat de Andreea Drilea, 9 martie 2021, 07:33
Ziua de 9 martie, cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe cei 40 de Mucenici ucisi in Sevastia, are pentru spiritualitatea populara o conotatie aparte.
În ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat.
Dupa ce plugul era trecut prin foc de catre fierarul (faurul) satului, era reparat, curatat si purificat iar intre plugari se incheiau intelegeri pentru intovarasire la arat, in dimineata acestei zile plugul era scos in fata casei in mod festiv. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sarbatorilor de primavara, presarat cu numeroase obiceiuri.
Patruzeci sau patruzeci si patru?
Dupa traditia crestina, sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti sfinti au fost 44. Folcloristul Simion Florea Marian a tiparit o legenda, din Fratautul Vechi – Moldova, unde se vorbeste de ziua celor 44 de Sfinti.
Mucenici
Potrivit traditiei populare, in aceasta zi, femeile fac mucenici in forma de opturi. Acestia sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt consumati in familie.
În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși. În Moldova, aceștia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac și apoi unși cu miere și nucă.
În Dobrogea, se păstrează aceeași formă numai că mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.
Tradiţii si obiceiuri de Sfinţii 40 de mucenici
In fiecare an, pe 9 martie, se aprinde focul echinoctial de Mucenici, numit si Focul Sfintilor. Acesta „arde” anotimpul cel vechi si imbatranit, pentru a-l face sa renasca pe cel nou, aducator de vigoare si viata. Copiii sar peste focurile aprinse in fiecare ograda, pentru a fi feriti de boli, femeile presara cenusa in gospodarie, formand un cerc protector impotriva serpilor, barbatii intretin flacarile cat mai mult timp, cu credinta ca, astfel, ii incalzesc pe cei 40 de Mucenici, potrivit jurnalul.ro.
Astazi are loc si „retezatul stupilor”, adica se scot stupii afara, se curata fagurii si se recolteaza mierea, folosita acum in scop ceremonial. Din ea se prepara fel de fel de leacuri babesti.
Un alt obicei este pornirea simbolica a plugului. Sarbatoare consacrata agricultorilor, scoaterea plugului in fata casei in mod festiv reprezinta deschiderea ciclului sarbatorilor de primavara si totodata a muncilor campului specifice anotimpului. Era momentul in care plugarii incheiau intelegerile pentru intovarasire, pecetluite intotdeauna de o petrecere de pomina.
Se spune ca tot ce e semanat in aceasta zi o sa rodeasca de 40 de ori mai mult. Daca nu respectam sarbatoarea, vom suferi 40 de zile.
In traditia populara se considera ca in ziua de 9 martie sfintii Mucenici se aduna pentru a participa la un sobor de dezghetare a pamantului si de slobozire a caldurii, ei batand, in acest scop, cu ciomegele in pamantul inghetat.
Ziua mucenicilor era si un prilej de prognozare a vremii. Se considera ca daca ploua in aceasta zi, va ploua si de Paste; daca tuna, vara va fi prielnica tuturor culturilor; daca ingheata in noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lunga.
Astazi, dintre toate practicile stravechi, mai persista obiceiul ca femeile sa coaca in ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite „sfintisori” sau „mucenici”, iar barbatii sa bea cate 40 sau 44 de pahare de rachiu. „Sfintisorii” sunt facuti din aluat dospit si au forma cifrei opt. Proaspat scosi din cuptor, ei se ung cu miere de albine si se presara cu nuca macinata, dupa care se impart, pentru sufletul mortilor, mai ales copiilor din vecini.
(Andreea Drîlea – colaborator Radio Iaşi, crestinortodox.ro)