Accesul universal la internetul de mare viteză va face munca de acasă mai productivă (studiu)
Publicat de Andreea Drilea, 28 iulie 2021, 14:30
Mai mulţi oameni vor lucra de acasă în viitor şi dacă internetul de mare viteză ar fi disponibil pentru toţi americanii aceasta ar putea conduce la o creştere susţinută a productivităţii muncii, astfel încât producţia economică s-ar majora cu 160 de miliarde de dolari pe an, arată un studiu publicat miercuri de Aspen Economic Strategy Group, transmite Reuters.
Înainte de pandemie, aproximativ 5% din zilele de muncă complete erau lucrate de acasă. Procentul a crescut exploziv în timpul pandemiei, pe măsură ce americanii au intrat în carantină pentru a evita infecţiile, şi chiar dacă odată cu eliminarea restricţiilor va mai scădea, în viitor ar urma să se situeze la aproximativ 20% din zilele de muncă complete, susţine Steven J. Davis, economist la Universitatea din Chicago şi autorul studiului, împreună cu Nicholas Bloom de la Universitatea Stanford şi Jose Maria Barrero de la Institutul Tehnologic din Mexic.
‘Dacă, brusc, muţi foarte mulţi oameni într-o locaţie diferită, este important ca această nouă locaţie să fie una productivă’ iar calitatea internetului este crucială pentru creşterea productivităţii, susţine Steven J. Davis.
Pe baza calculelor autorilor studiului, care se bazează pe un sondaj derulat în rândul angajaţilor şi angajatorilor privind munca de acasă, oferirea de internet de mare viteză ar creşte productivitatea muncii ajustată la salarii cu aproximativ 1,1%. Aceste calcule sunt ajustate la salarii pentru că o mare parte din cei care vor lucra de acasă în viitor vor fi lucrători cu calificare superioară şi bine plătiţi. Aşa cum s-a demonstrat în timpul pandemiei, multe joburi cu un nivel redus de calificare nu permit munca de acasă.
De asemenea, cercetătorii au ajuns la concluzia că un acces mai bun la internet acasă ar creşte disponibilitatea de a lucra de acasă în viitor. În această situaţie ar creşte ‘uşor’ şi estimările privind câştigurile de productivitate, susţin autorii studiului. Un acces mai bun la internet ar ajuta de asemenea ca economia să fie mai rezilientă în timpul viitoarelor dezastre care vor limita călătoriile şi activităţile interpersonale. AGERPRES