ADI ZMI demarează campania de sterilizare gratuită a câinilor fără stăpân, din localitățile zonei metropolitane
Publicat de Andreea Drilea, 17 februarie 2023, 09:53
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI) anunță că va desfășura o amplă campanie de sterilizare gratuită a câinilor fără stăpân în perioada martie-august 2023. Proiectul este inițiat de către membrii metropolitani și sprijinit de către Consiliul Județean Iași, prin majorarea cotizației pentru anul 2023, cu suma de 150.000 lei.
Neîndeplinirea vaccinării animalului de companie poate să atragă o amendă cuprinsă între 5000 și 10000 lei. Legea stabilește și alte sancțiuni pentru proprietarii de câini, în funcție de prevederea încălcată. Un studiu dat publicității anul trecut estima că
aproape jumătate dintre români au un animal de companie, însă nu se știe cu exactitate care e procentul câinilor față de pisici, de exemplu.
„Dacă ne dorim să rezolvăm problema câinilor comunitari, primul pas este sterilizarea. Câinii nu apar pe străzi de nicăieri. Câinii comunitari s-au înmulțit și din cauză că proprietarii de câini de rasă comună și de metiși nu au ținut cont de lege, de obligațiile pe care le au în calitatea lor de stăpâni ai câinilor. Nu e momentul să arătăm cu degetul, important este ca proprietarii de câini să înțeleagă că animalele lor nu pățesc nimic dacă sunt sterilizate și microcipate. Cu atât mai mult, interesul nostru este să le venim în sprijin, iar campania de sterilizare gratuită a câinilor este o dovadă în acest sens.
Noi facem, însă fără o cooperare din partea proprietarilor de câini, rezultatele pozitive nu au cum să se vadă! Avem la dispoziție un buget care ne este de mare folos pentru a rezolva chiar și parțial problema. Noi sperăm că vom avea atât de multe cereri, încât vom fi nevoiți să alocăm și alte fonduri. Ce mi-aș dori ca oamenii să știe e că această campanie de sterilizare gratuită a fost gândită în acord cu cei care lucrează în permanență cu animalele și ne-au explicat care sunt pașii și cum putem să mai reducem treptat numărul de câini comunitari. Îndrăznesc să fiu sincer și să spun treptat pentru că realistic vorbind, nimic nu se întâmplă peste noapte. Din discuțiile pe care le-am avut cu primarii, am înțeles că în multe cazuri, câinii sunt abandonați strategic în alte localități. Oamenii vin și-i abandonează pur și simplu și-și văd de drum. De aceea spun că oamenii, adică proprietarii de câini, trebuie să fie conștienți că un câine le aduce și obligații clar stabilite de lege! Am văzut cu toții ce poate face un câine nervos, ce tragedii se pot întâmpla. Sterilizarea calmează animalul, deci agresivitatea acestuia se diminuează! Acest lucru înseamnă siguranța cetățenilor, iar siguranța cetățenilor nu se negociază!”, a explicat Grigore Nepotu, Director Executiv ADI Zona Metropolitană Iași.
Câinele de rasă comună este definit, potrivit HG 1059/2013, ca fiind orice câine care nu aparține niciunei rase omologate. Pe de altă parte, metisul este rezultatul împerecherii a două exemplare din rase diferite de câine. OUG 155/2001 stabilește că proprietarii de câini de rasă comună ori de metiși au obligația de a-și steriliza patrupedele. În plus, aceiași proprietari au obligația de a înregistra câinii în Registrul de evidență a câinilor cu stăpâni. Acest lucru se face prin microcipare. Microcipul este extrem de util atunci când stăpânul își pierde câinele. Cine îl găsește, merge la veterinar, care verifică dacă câinele are sau nu microcipul care oferă toate datele despre stăpân.
Dacă este microcipat, proprietarul este imediat identificat și poate fi contactat cu ușurință pentru a-i fi înapoiat animalul de companie.
Link site AICI