Alessandro Safina va concerta cu ocazia împlinirii a 400 de ani de când Tg Mureş a devenit oraş liber regesc
Publicat de Andreea Drilea, 30 aprilie 2016, 06:42
Unul dintre cei mai cunoscuţi tenori ai lumii, Alessandro Safina, va concerta la Târgu Mureş în a doua zi de Paşti, în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 400 de ani de la primirea rangului de oraş liber regesc, ocazie cu care vor fi inaugurate şi lucrările de restaurare a Cetăţii Medievale, a declarat vineri, pentru AGERPRES, primarul Dorin Florea.
Potrivit edilului, Alessandro Safina va susţine concertul extraordinar alături de Orchestra Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, în Cetatea Medievală, care a fost reabilitată complet în urma unui proiect cu finanţare europeană în valoare totală de peste 29,2 milioane de lei.
Concertul lui Alessandro Safina va marca şi debutul sezonului estival la Târgu Mureş, la Complexul de Agrement şi Sport Mureşul şi la Platoul Corneşti.
Cetatea Târgu Mureş, în care va concerta celebrul tenor, a luat forma pe care o vedem astăzi în perioada 1602 – 1652, sub conducerea judelui Borsos Tamas, însă prima fortăreaţă a fost construită pe acest amplasament în anul 1492, din dispoziţia voievodului Transilvaniei, Ştefan Bathory.
Primăria Târgu Mureş a reuşit să obţină o finanţare europeană pentru un amplu proiect de restaurare şi valorificare a Cetăţii Medievale, cu o suprafaţă de aproape 4,3 hectare, pentru introducerea ansamblului în circuitul turistic al zonei, punerea în siguranţă şi refuncţionalizarea clădirilor şi a incintei. Din valoarea totală a proiectului, de peste 29,2 milioane de lei, peste 21,7 milioane de lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional, iar contribuţia municipalităţii este de 1,9 milioane de lei.
Au fost reabilitate astfel cele 7 bastioane – Tăbăcarilor, Mic, Porţii, Croitorilor, Măcelarilor, Dogarilor şi Blănarilor – cărora li s-au stabilit deja destinaţiile (centre de conferinţe, săli de expoziţii, ateliere, săli de spectacole, centre de informare turistică, spaţii muzeale etc), au fost restaurate toate componentele artistice – picturi, stucaturi, fresce, elemente decorative exterioare, tâmplării – au fost amenajate căile de acces pietonale, zidurile exterioare şi interioare şi a fost amenajat un parc arheologic.
În timpul lucrărilor de reabilitare, în Cetate au fost făcute şi o serie de descoperiri arheologice extrem de importante, care sunt puse în valoare – un atelier de prelucrare a bronzului din secolul al XV-lea, care este prima structură industrială de acest fel cel puţin în Transilvania, pivniţa unei case din secolul al XV-lea care are o adăugire din secolul al XVI-lea, de asemenea o fabrică de cărămidă din perioada secolelor XVI-XVII, care s-a dovedit a fi primul monument industrial din România, o bucătărie aproape completă din secolul al XVII-lea.
(Agerpres/FOTO arhivă unian.info)