Aportul albinelor sălbatice la polenizarea culturilor agricole ajunge la miliarde de dolari (studiu)
Publicat de Andreea Drilea, 17 iunie 2015, 08:37
Aportul pe care albinele sălbatice îl au în polenizarea culturilor agricole este evaluat la peste 3.250 de dolari (2.880 de euro) pe hectar anual, potrivit unui studiu publicat, marţi, în revista Nature Communications, transmite AFP.
Pe ansamblu, contribuţia albinelor sălbatice la sistemul alimentar mondial este evaluată la ‘miliarde de dolari’ subliniază autorii studiului, care au urmărit timp de trei ani peste 90 de proiecte cu privire la polenizare derulate în 1.394 de câmpuri din întreaga lume. În total, au fost urmărite peste 74.00 de albine din mai mult de 785 de specii.
Concluzia studiului este că aportul albinelor sălbatice este de 3.251 de dolari pentru fiecare hectar de cultură, iar cel al coloniilor de albine domestice de 2.913 dolari per hectar.
De asemenea, studiul arată că doar 2% din speciile de albine sălbatice sunt responsabile pentru 80% din culturile polenizate de albine la nivel mondial.
În SUA, principala specie de albine sălbatice este Bombus impatiens, iar în Europa este albina bondar (Bombus lapidarius). Celelalte specii de albine sunt importante pentru ecosistem, dar mai puţin pentru agricultură.
‘Specii rare şi ameninţate pot juca un rol economic mai puţin important, dar aceasta nu înseamnă că protecţia lor este mai puţin importantă’, a subliniat David Kleijn, profesor la Universitatea din Wageningue (Olanda), care a condus aceste studii, insistând pe importanţa menţinerii biodiversităţii în sânul speciilor.
În Europa, la fel ca şi în America de Nord, albinele, în special cele domestice, producătoare de miere sunt afectate de mai mulţi ani de o diminuare semnificativă a numărului de colonii, cauza principală fiind pesticidele, dar şi viruşii sau paraziţii.
Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), aproximativ 80% dintre speciile de plante cu flori sunt polenizate de insecte, precum şi de păsări sau lilieci. Începând de la cacao şi cafea şi până la numeroase soiuri de fructe şi legume, cel puţin o treime din recoltele mondiale depind de aceşti lucrători neplătiţi, subliniază FAO.
În 2005, valoarea economică a polenizării a fost estimată la 153 miliarde de euro, adică 9,5% din producţia alimentară mondială destinată omului.
(Agerpres/FOTO arhivă obiectivbr.ro)