Austrian showcase @Classix Festival 2024 Concert, expoziție, proiecție de film
Publicat de Andreea Drilea, 16 februarie 2024, 13:28
Dorința, ca scânteie a creației, aprinde și programul Classix 2024 (18–25.02.2024), cel mai mare festival independent de muzică clasică din România, organizat la Iași de Asociația Industrii Creative și Showberry.
Cea de-a cincea ediție explorează arta dorinței și ideea de dorință în cele șapte arte prin opt concerte cu repertorii și tematici neașteptate, dar și printr-o serie de evenimente conexe. Partener instituțional cu greutate încă de la înființarea Classix Festival în 2020, Forumul Cultural Austriac propune, în cadrul acestei mari întâlniri a artelor, trei „I wish for/îmi doresc” în muzică, sunete și imagini – un concert, o expoziție, o proiecție de film experimental.
20.02.2023, ora 19.00, Palatul Culturii din Iași (Bd Ștefan cel Mare și Sfânt 1) – Concert „The Classic Theory” cu Chaos String Quartet. Eveniment SOLD OUT.
Programul aduce împreună într-un mod original clasicul și contemporanul în muzică – două compozitoare din epoci diferite, în prima parte, alături de o capodoperă beethoveniană, reper în istoria cvartetelor de coarde. „The Classic Theory” promite o seară de explorare muzicală, unde vocile istoriei rezonează cu cele ale zilelor noastre, în interpretarea plină de vitalitate și originalitate a Chaos String Quartet (parte a programului #NASOM – New Austrian Sound of Music).
Caroline Shaw (n. 1982): Entr’acte (2011);
Fanny Mendelssohn (1805 – 1847): Cvartet în mi bemol major (1834);
Ludwig van Beethoven (1770 – 1827): Cvartetul de coarde nr. 14 do diez minor, op. 131 (1826)
21.02.2023, ora 14.00, Cupola Palatului Braunstein (Str. Cuza Vodă 2) – Vernisajul expoziției „Almost. O călătorie în jurul lumii la Viena” a fotografului Wojciech Czaja (perioada expoziției – 21.02 – 01.03.2024).
Intrarea liberă.
București, Timișoara, Paris, Istanbul, un templu din Tibet și chiar podul Golden Gate din San Francisco. Sau aproape… Și toate la Viena! Încă din prima perioadă de carantină („lockdown”) din primăvara anului 2020, călare pe un scuter Vespa, jurnalistul de arhitectură Wojciech Czaja a început să exploreze Viena, locul în care trăiește, unde a descoperit nenumărate clădiri, ornamente, spații care amintesc de alte orașe de pe glob, de mari metropole internaționale. Rezultatul acestui periplu se dezvăluie în expoziția de mare succes „Almost. O călătorie în jurul lumii la Viena”. Ceea ce surprinde cu adevărat, în acest demers, este însăși revelația faptului că dorința de a călători departe poate fi uneori îndeplinită chiar și pe o rază de doar zece kilometri în jurul propriei locuințe.
Partenerii evenimentului – Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași, Palatul Braunstein, Biblioteca Austria Iași
21.02.2024, ora 20.00, la Acaju Café (Str. Anastasie Fătu nr. 2A) – Proiecție specială „Ars Electronica Animation Festival on Tour”. Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.
Porțile viitorului se deschid din nou la Classix Festival grație proiecției speciale cu cea mai nouă selecție de scurtmetraje inovatoare premiate de renumitul festival de film de animație digitală Ars Electronica din Linz, selecție prezentată cu aceasta ocazie în premieră absolută în România.
Programul din acest an care va fi prezentat la Iași face tranziția de la spectrul redus al animației pe computer la vastul teritoriu al Noii Arte a Animației electronice. Aceasta regândește tehnicile narative, explorează concepte și noi tehnologii originale, oferind totodată și un spațiu de manifestare a angajamentului cineaștilor în ceea schimbările sociale și dimensiunile politice ale noilor forme de creație vizuală.
Două secțiuni ale programului „Ars Electronica Animation Festival on Tour”, organizat de Ars Electronica în cooperare cu Ministerul austriac pentru Afaceri Europene și Internaționale prin Forumul Cultural Austriac București, vor putea fi vizionate la Iași, prezentând o varietate largă de stiluri și tehnici – Electronic Theater și Austrian Panorama.
Partenerul evenimentului – Acaju Café
Detalii despre toate aceste programe pe – http://bit.ly/AustriaClassix2024
Organizat din 2020 de Asociația Industrii Creative și Showberry, Classix a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale independente din România, ce a adunat peste 14.000 spectatori în săli și 200.000 în mediul online, 200 de artiști internaționali din 18 țări, 20 de parteneri culturali și diplomatici, în 28 de concerte, 14 panel-uri, 2 prelegeri, 2 vernisaje, o lansare de carte, 8 proiecții de film, 121 masterclass-uri și 15 burse pentru artiști în valoare de 15 000 euro.
Pentru contacte de presă și programări de interviuri, vă rugăm să luați legătura cu Andrei Popov, responsabilul pentru relația cu presa al Forumului Cultural Austriac (Andrei.POPOV@bmeia.gv.at ; 0723.17.47.96)