Avionul Solar Impulse 2 se pregătește să încheie un istoric înconjur al lumii
Publicat de Andreea Drilea, 25 iulie 2016, 18:28
Solar Impulse 2 se apropia luni de Abu Dhabi, unde avionul care poate zbura zi și noapte doar cu energie solară urmează să încheie un înconjur al lumii fără precedent, provocare tehnică și în aceeași măsură umană.
Pilotat de elvețianul Bertrand Piccard, aparatul ar trebui să aterizeze marți pe aeroportul Al-Bateen din apropierea capitalei Emiratelor Arabe Unite, de unde a plecat în 9 martie 2015 într-un periplu de peste 42.000 de kilometri, realizat fără nicio picătură de carburant, relatează AFP.
Luni la prânz, avionul a survolat nordul statului Qatar, îndreptându-se spre Abu Dhabi, potrivit site-ului internet al expediției care vizează să promoveze utilizarea energiilor regenerabile. El a parcurs 2.225 de kilometri în 37 de ore și 37 de minute de când a plecat de la Cairo (duminică în zori), unde a așteptat peste o săptămână condiții meteo favorabile.
Bertrand Piccard (58 de ani) și Andre Borschberg (63 de ani), care s-au succedat la comanda avionului, urmează să vorbească despre experiența lor într-o conferință de presă organizată de oficiali ai Masdar, oraș ecologic în construcție în emiratul Abu Dhabi, unul din sponsorii proiectului.
Cântărind 1,5 tone, dar la fel de lat ca un Boeing 747, Solar Impulse 2 a zburat cu o viteză medie de circa 80 de kilometri pe oră cu ajutorul bateriilor care înmagazinează energia solară captată de circa 17.000 de celule fotovoltaice plasate pe aripile sale.
„Am lansat proiectul @solarimpulse în 2003 pentru a transmite mesajul că tehnologiile curate pot realiza imposibilul”, a amintit Piccard într-o postare pe Twitter. El este pe punctul să își împlinească visul, după ce înconjurul lumii, la peste 8.500 de metri altitudine uneori, a durat mai mult de un an și patru luni. Era prevăzut ca aventura să dureze cinci luni, dintre care 25 de zile de zbor efectiv.
Bertand Piccard a făcut prima traversare a Atlanticului (6.765 de kilometri), iar Andre Borschberg a intrat în legendă pilotând aparatul deasupra Pacificului 8.924 de kilometri în ceva mai puțin de cinci zile și cinci nopți, cel mai lung zbor solitar realizat vreodată.
În afară de faptul că este o performanță tehnologică, înconjurul lumii efectuat cu Solar Impulse 2 este și o realizare umană excepțională. Cei doi elvețieni au pilotat pe rând într-o cabină de 3,8 metri pătrați, fără aer condiționat sau încălzire, dar dotați cu butelii de oxigen, pentru a permite piloților să respire, și cu un echipament toaletă. Cabina este căptușită cu o spumă izolantă pentru atenuarea temperaturilor extreme întâlnite în timpul zborului, între +40 și—40 de rade Celsius. Această situație l-a făcut pe Andre Borschberg să spună că a fost „o provocare mai degrabă umană decât tehnică”.
„Foarte curând, vor exista pasageri pe avioane electrice care vor fi încărcate la sol”, a susținut Piccard, adăugând în schimb că va mai trece ceva timp până la zboruri comerciale cu avioane solare.
(Agerpres/FOTO arhivă en.wikipedia.org)