AVOCADO, avocatul sănătății
Publicat de gabrielarotaru, 3 februarie 2015, 18:14
AVOCADO
Este un tip unic de fruct. Dacă majoriatea fructelor sunt compuse în principal din carbohidraţi, avocado are un conţinut ridicat de grăsimi sănătoase. Şi acesta nu este singurul motiv de a-l include în dieta în mod regulat
Ceea ce noi numim „avocado“ este fructul arborelui numit Persea americana. Acest fruct este preţuit pentru concetnraţia şi variatatea mare de nutrienţi, dar şi pentru faptul că este un igredient versatil, ce poate fi adăugat într-o multitudine de feluri de mâncare, datorită aromei delicate şi texturii bogate. Există mai multe tipuri de avocado, cu formă şi culoare diferite. Există soiuri care au fructe rodunde, dar şi unele care le au în formă de pară. În ceea ce priveşte culoarea, aceasta poate varia de la verde la negru.
De asemenea, fructele pot să cântărească între 220 de grame şi 1.4 kilograme. Cel mai popular tip de avocado este Hass avocado, numit adesea „para-aligator“, ceea ce este foarte descriptiv pentru felul în care arată: tinde să aibă conturul unei pere, iar coaja sa verde închisă, neregulată, pare a fi pielea unui aligator. De fiecare dată când mâncăm avocado, îi asigurăm organismului o hrană extraordinară. Numeroase studii vin să demostreze că acest aliment are proprietăţi sanogene extraordinare. Există cel puţin 10 motive întemeiate de a-l pune în farfurie, potrivit Business Insider. 1. Este incredibil de nutritiv Avocado figurează pe lista alimentelor cu cele mai înalte valori nutriţionale, conţinţnd o mare varietate de substanţe nutritive, inclusiv 20 vitamine şi minerale.
Aici sunt doar câteva dintre elemetele pe care le găsim în 100 de grame de fruct:
• Vitamina K: 26% din necesarul zilnic;
• Acidul folic: 20% din necesarul zilnic;
• Vitamina C: 17% din necesarul zilnic;
• Potasiu: 14% din necesarul zilnic;
• Vitamina B5: 14% din necesarul zilnic;
• Vitamina B6: 13% din necesarul zilnic;
• Vitamina E: 10% din necesarul zilnic;
Important este că avocado nu conţine nicio urmă de colesterol sau sodiu şi are un procent scăzut de grăsimi saturate.
Fructele de avocado sunt o sursă generoasă de potasiu, 100 grame asigurând 14% din necesarul zilnic, comparativ cu doar 10% cât acoperă bananele, considerate în mod obişnuit un aliment bogat în potasiu.
Mai multe studii arată că, având un aport ridicat de potasiu, consumul de avocado contribuie la reducerea tensiunii arteriale, un factor major de risc pentru infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral şi insuficienţa renală.
Este un aliment delicios, uşor de introdus în dietă. Avocado nu e numai un aliment sănătos, ci şi unul foarte delicios. Îl putem consuma ca atare sau îl putem adăuga în salate şi o varietate de reţete. Pulpa sa are o textură cremoasă, ce poate fi combinată uşor cu divers alte ingrediente. Guacamole este poate felul de mâncare cel mai cunoscut în care este utilizat avocado. Nutrienţii din avocado se pot oxida destul de repede după decojire, dar dacă se adaugă zeamă de lămâie viaţa lor se prelungeşte semnificativ. (adevarul.ro/ FOTO autmillennium.org.nz)