Ascultă Radio România Iași Live

Bacău: Proiecții aniversare, spectacole de teatru și ateliere pentru copii, la „CineCopilăria de Elisabeta Bostan”

Bacău: Proiecții aniversare, spectacole de teatru și ateliere pentru copii, la „CineCopilăria de Elisabeta Bostan”

Publicat de gabrielarotaru, 18 aprilie 2024, 09:15 / actualizat: 18 aprilie 2024, 11:24

Proiecții aniversare, spectacole de teatru și ateliere pentru copii, la „CineCopilăria de Elisabeta Bostan”

O ediție cu Marian Râlea, Ioana Pavelescu, Izabela Bostan, Laurențiu Damian, Bianca Brad

Orașul natal al celei cunoscută și sub numele de regizoarea filmelor pentru copii – Buhuși, județul Bacău, va găzdui o nouă ediție a festivalului „CineCopilăria de Elisabeta Bostan”. Organizat de Primăria Orașului Buhuși și produs de Asociația Artis, proiectul, unic în țară, ajunge anul acesta la a treia ediție.

În cele trei zile de festival, respectiv 26, 27 și 28 aprilie 2024, locuitorii județului Bacău și toți cei care o iubesc pe regizoarea Elisabeta Bostan sunt așteptați la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan” Buhuși.

Cu o selecție remarcabilă de filme românești pentru copii, festivalul promite o incursiune fascinantă în lumea creată de Elisabeta Bostan. Cei mici vor avea privilegiul de a (re)descoperi pe marele ecran povești îndrăgite din toate timpurile, iar întreaga familie va putea lua parte la evenimente speciale, interactive.

Organizatorii au pregătit o ediție dedicată amintirilor din copilărie, mai ales că anul acesta – 2024 se împlinesc 60 de ani de la lansarea filmul inspirat din opera lui Ion Creangă – Amintiri din copilărie (regia: Elisabeta Bostan).

Suntem extrem de încântați să aducem în atenția publicului o nouă ediție a Festivalului  «CineCopilăria de Elisabeta Bostan», chiar în inima orașului natal al ilustrei regizoare. Privim cu entuziasm către viitorul acestui proiect, conștienți de puterea și de impactul său în comunitate, având în vedere reacția publicului și a partenerilor la edițiile anterioare, în care am fost martorii unei deschideri extraordinare din partea locuitorilor și a autorităților locale din Buhuși. Cu fiecare ediție, ne-am dat seama din ce în ce mai mult de potențialul creativ vast al orașului. Pentru această ediție, am pregătit o serie de momente interactive, unice, care să îmbogățească experiența participanților. În plus, pe lângă proiecțiile de filme din program, organizăm, pentru al doilea an consecutiv, o competiție de scurtmetraje, oferind o platformă tinerilor talentați pentru a-și exprima creativitatea și pentru a-și împărtăși povestea lor prin intermediul cinematografiei. Invitații din program completează perfect viziunea noastră inițială pentru acest festival: recunoașterea și aprecierea unei vieți dedicate artei cinematografice pentru copii”, declară Andrei Giurgia, coordonatorul proiectului „CineCopilăria de Elisabeta Bostan”.

Festivalul de artă cinematografică pentru copii  «CineCopilăria de Elisabeta Bostan» se află în pragul celei de-a treia ediții. Acest festival a pornit cu ocazia împlinirii a 90 de primăveri a doamnei Elisabeta Bostan, fiică a orașului Buhuși. Intenția noastră, a buhușenilor, prin Primăria Orașului Buhuși, a fost aceea de ai aduce un omagiu celebrei regizoare și de a ne exprima recunoștința și prețuirea pentru Doamna filmului românesc pentru copii și nu numai. Ne-a impresionat bucuria și entuziasmul regizoarei Elisabeta Bostan, care a îmbrățișat această idee, precum și energia de care a dat dovada în organizarea primelor două ediții. Ca o adevărată regizoare, atunci cand am avut onoarea să o vizităm la locuința dumneaei, ne-a așezat pe fiecare la locul nostru și a stabilit ce și cum are fiecare de făcut. A fost un moment copleșitor ce ne-a făcut să înțelegem că valoarea nu se estompează cu trecerea anilor, ci dimpotrivă, strălucește și împărtășește din lumina sa bucurie tuturor celor apropiați. Prin calitatea și varietatea activităților festivalului, viața culturală din orașul natal al regizoarei Elisabeta Bostan a cunoscut o nouă dimensiune: proiecții de film pentru copii, spectacole de teatru și muzică, ateliere de creație pentru tinere talente, invitați și oaspeți de valoare din lumea cinematografică, expoziții de carte, etc. Mulțumesc pe această cale și Asociației Artis din Iași, coordonată de Andrei Giurgia – o adevărată  «inimă» a festivalului și un mare iubitor și promotor al valorilor din cinematografia românească. Vă așteptăm cu drag la cea de-a treia ediție a acestui unic festival”, subliniază Vasile Zaharia, primarul Orașului Buhuși.

Întâlniri cu film, teatru și fotografie, în lumea lui Nică și a magicianului Marian Râlea

Deschiderea celei de-a treia ediții a festivalului „CineCopilăria de Elisabeta Bostan” va avea loc vineri, 26 aprilie 2024, la ora 18.00, la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan” din Buhuși. Momentul va cuprinde: discursuri inaugurale, lansare MasterClass de realizare scurtmetraje susținut de Izabela Bostan, lansarea competiției de scurtmetraje „Amintiri din copilărie” și vernisajul expoziției de fotografie „Amintiri din copilărie” (60 de ani de la lansarea filmului). Seara va continua cu proiecția aniversară a filmului „Amintiri din copilărie” (regia Elisabeta Bostan), în prezența invitaților: Ioana Pavelescu, Izabela Bostan, Laurențiu Damian.

A doua zi de festival, sâmbătă, 27 aprilie 2024, va începe la ora 11:00, la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan” din Buhuși, cu „Eroi din povești – Spectacol Abracadabra pentru copii cu Marian Râlea”. Acest moment dedicat întregii familii va fi urmat, de la ora 15:00,  de „Clipe de poveste alături de Bianca Brad” și de un atelier de construcție de păpuși. Marele ecran va fi deschis, în a doua zi de festival, de la ora 18:00, cu proiecția filmului „Chiar super”  (regia Rasmus A. Sivertsen, Jean-Luc Julien), 2024.

În ultima zi de festival, duminică, 28 aprilie 2024, de la ora 11:00, cei mici sunt așteptați la spectacolul de teatru „Sarea în bucate” (regia Erica Moldovan) – o producție a Ateneului Național din Iași. În aceeași zi, de la ora 15:00, va rula, la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan” din Buhuși, filmul „Superpietonii Zurli”. Festivitatea de închidere a  ediției a III-a a festivalului „CineCopilăria de Elisabeta Bostan” va avea loc de la ora 17:30, cu prezentarea și premierea scurtmetrajelor câștigătoare, înscrise în competiție, dar și cu prezentarea scurtmetrajelor realizate în timpul MasterClass-ului susținut de Izabela Bostan.

Toate evenimentele din cadrul proiectului vor avea loc în prezența invitaților, care se vor întâlni și vor interacționa cu publicul: Marian Râlea, Ioana Pavelescu, Izabela Bostan, Laurențiu Damian, Bianca Brad.

Intrarea la toate evenimentele este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

PROGRAMUL EDIȚIEI

 Vineri, 26 aprilie 2024

 

18.00Deschiderea oficială – Festivalul CineCopilăria, ediția a III-a

*discursuri inaugurale

*lansare MasterClass de realizare scurtmetraje susținut de conf.univ.dr. Izabela Bostan (UNATC București) – 1 minut, o poveste, ediția a II-a

*lansare competiția oficială de scurtmetraje, ediția a II-a

*vernisajul expoziției de fotografie Amintiri din copilărie – Universul lui Nică (60 de ani de la lansarea filmului)

 

18.30Prezentare Making Of „CineCopilăria de Elisabeta Bostan”, ediția a II-a, 2023 – realizator Ramona Lazăr

*Interviu (rezumat) cu Elisabeta Bostan – realizator Andrei Giurgia, producție Cinemaraton 2022

 

19.00Amintiri din copilărie – (regia Elisabeta Bostan), 1964 Proiecție aniversară – 60 de ani de la lansare

Invitați: Ioana Pavelescu, Izabela Bostan, Laurențiu Damian

Prin telefon: Ion Bocancea, cel care a interpretat rolul lui Nică în Amintiri din copilărie

Sâmbătă, 27 aprilie 2024

 

11.00Eroi din povești – Spectacol Abracadabra pentru copii cu Marian Râlea

15.00 Amintiri cu bucurie, din copilărie – Clipe de poveste alături de Bianca Brad

16.00 – Atelier de construcție de păpuşi cu Ilinca Istrate. Copiii vor avea ocazia să-și dezvolte imaginația și abilitățile artistice construindu-și propriile lor marionete unice.


18.00
Proiecție film – Chiar super – (regia Rasmus A. Sivertsen, Jean-Luc Julien), 2024 –  AG/ Dublat în limba română.

Duminică, 28 aprilie 2024

 

Ora 11.00 – Sarea în bucate – Spectacol de teatru pentru copii – (regia Erica Moldovan) – O producție Ateneul Național din Iași.

Ora 15.00 – Proiecție film – Superpietonii Zurli – (regia Cătălin Dascălu, Mirela Retegan), 2023 – AG

*Proiecție scurtmetraj Pupăza din tei – (regia Elisabeta Bostan)

*Moment surpriză cu baloane, face painting oferit de Animatori KinderFest

Ora 17.30 – Festivitatea de închidere a Festivalului CineCopilăria, ediția a III-a

*Prezentarea și premierea scurtmetrajelor câștigătoare, înscrise în competiție

*Prezentarea scurtmetrajelor realizate în timpul MasterClass-ului susținut de Izabela Bostan și Making Of

*Concluziile ediției

 

_______________________

Organizator: Primăria Orașului Buhuși

Produs de: Asociația ARTIS

Susținut de: Cinemaraton

Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii

Cu sprijinul: Uniunea Cineaștilor din România, Institutul Cultural Român, Dacin Sara

Partener de ospitalitate: Podu’ cu lanțuri

Sponsori: Mageca, Inter Trans Com, Stofe Buhuși, Bonito, Aqua Vitamin

Parteneri: Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Asociația Studenților Jurnaliști Iași, Cărturești

Parteneri media: Agerpres, Radio România Iași, Radio România Cultural, Adevărul, Deșteptarea, Itsy Bitsy, VIVA FM, Ziarul de Iași, Suplimentul de Cultură, Movie News, Plus TV Bacău, inoras.ro

 

DESPRE FESTIVAL

 

Festivalul CineCopilăria de Elisabeta Bostan este organizat de Asociația Artis din Iași și Primăria Buhuși, orașul în care s-a născut regizoarea filmelor pentru copii, Elisabeta Bostan. Proiectul a debutat în 2022, iar la primele două ediții a adunat aproximativ 3.000 de spectatori.

Etichete:
Primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru realizarea lucrărilor de modernizare a 13 străzi din toate zonele orașului
Fapt divers vineri, 10 ianuarie 2025, 12:37

Primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru realizarea lucrărilor de modernizare a 13 străzi din toate zonele orașului

Primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru realizarea lucrărilor de modernizare a 13 străzi din toate zonele orașului:  strada Fermei...

Primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru realizarea lucrărilor de modernizare a 13 străzi din toate zonele orașului
2024 a fost primul an în care încălzirea globală a depăşit 1,5 grade Celsius, spun oamenii de ştiinţă
Fapt divers vineri, 10 ianuarie 2025, 08:12

2024 a fost primul an în care încălzirea globală a depăşit 1,5 grade Celsius, spun oamenii de ştiinţă

Omenirea tocmai a încheiat primul an în care temperaturile globale au depăşit pragul de 1,5 grade Celsius în comparaţie cu epoca...

2024 a fost primul an în care încălzirea globală a depăşit 1,5 grade Celsius, spun oamenii de ştiinţă
Teatrul Luceafărul Iași – Primul spectator din 2025
Fapt divers luni, 6 ianuarie 2025, 09:58

Teatrul Luceafărul Iași – Primul spectator din 2025

2025 este un an cu o semnificație specială pentru Teatrul Luceafărul Iași, care aniversează 75 de ani de existență. ”Înființat la 1 Martie...

Teatrul Luceafărul Iași – Primul spectator din 2025
Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat, la Los Angeles, primul său Glob de Aur
Fapt divers luni, 6 ianuarie 2025, 08:13

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat, la Los Angeles, primul său Glob de Aur

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat azi-noapte, la Los Angeles, primul său Glob de Aur. A fost recompensat cu Premiul...

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat, la Los Angeles, primul său Glob de Aur
Fapt divers luni, 6 ianuarie 2025, 06:37

Globurile de Aur 2025: Lista premiilor

Prezentăm mai jos lista completă a premiilor atribuite la cea de-a 82-a ediţie a galei de decernare a Globurilor de Aur, organizată de Asociaţia...

Globurile de Aur 2025: Lista premiilor
Fapt divers vineri, 3 ianuarie 2025, 12:37

Hanoi, declarat cel mai poluat oraş din lume; autorităţile încearcă să ia măsuri

Capitala Vietnamului, Hanoi, învăluită într-un strat dens de smog în ultimele săptămâni, se află în fruntea celor mai poluate oraşe din...

Hanoi, declarat cel mai poluat oraş din lume; autorităţile încearcă să ia măsuri
Fapt divers joi, 2 ianuarie 2025, 17:59

Studiu – 2024 a fost anul cu cea mai mică ofertă de locuri de muncă în străinătate din ultimii 5 ani

2024 a fost anul cu cea mai mică ofertă de locuri de muncă în străinătate din ultimii 5 ani, arată un studiu făcut de platforma de recrutare...

Studiu – 2024 a fost anul cu cea mai mică ofertă de locuri de muncă în străinătate din ultimii 5 ani
Fapt divers marți, 31 decembrie 2024, 14:27

MAI: 37.977 de români sunt născuţi pe 31 decembrie, iar 91.505 în prima zi a Anului Nou

Peste 129.000 de români sunt născuţi în ultima zi din an şi în prima zi a celui care urmează, arată datele publicate marţi pe site-ul...

MAI: 37.977 de români sunt născuţi pe 31 decembrie, iar 91.505 în prima zi a Anului Nou