Beneficii ale fructului mango asupra sănătăţii
Publicat de gabrielarotaru, 14 ianuarie 2015, 08:00
MANGO – este un fruct delicios cu o aromă unică care diferă prin formă şi culoare de la soi la soi. Fructul de mango se consumă în stare proaspătă mai mult decât orice alt fruct din lume. Are un gust atât de bun încât oamenii uită că acest fruct este şi sănătos! Se presupune că numele de „mango” provine de la Malayalam manga, terminologie împrumutată în portugheză, iar de aici a trecut şi în limba engleză.
Mango este un fruct aparținând genului Mangifera, care constă din numeroase specii de fructe tropicale aparținând familiei Anacardiaceae. Arborele se pare că provine din Asia de Est, Myanmar, Assuma.Mango este fruct național în India, Pakistan și Filipine.
Un mango conţine 96% din cantitatea zilnică recomandată de Vitamina C, care protejează sistemul imunitar, inima şi vederea, asigură sănătatea pielii, menţinând-o tânără mai mult timp.
Previne cancerul – Cercetarile au aratat faptul ca fructele de mango contin compusi antioxidanti care protejeaza impotriva cancerelor de colon, de san, leucemie si cancer de prostata. Acesti compusi includ quercetina, izoquercitrina, astragalina, fisetina, acidul galic si galatul de metil, precum si foarte multe enzime.
Mango este recunoscut pentru conţinutul său de antioxidanţi şi carotenoizi, având un important rol antiinflamator (ajută mult în procesul de vindecare împotriva cancerului), are rol în protejarea creierului şi a sistemului nervos, este un bun protector împotriva razelor solare, benefic persoanelor cu angină, colesterol ridicat, boli de inimă sau acnee.
Scade nivelul de colesterol – Nivelurile ridicate de fibre, pectina si vitamina C ajuta la scaderea nivelului de colesterol, in special lipoproteine de densitate joasa, LDL (chestia rea)
Curata pielea – In cazul pielii, fructul poate fi folosit atat intern cat si extern. Mango curata porii infundati, astupati si contribuie la eliminarea cosurilor.
Sanatatea ochilor- O cana plina cu felii de mango furnizeaza 25% din valoarea zilnica necesara de vitamina A, care promoveaza o vedere buna si previne fenomenul de orbire pe timpul noptii precum si ochii uscati.
Ajuta in diabet – Frunzele de mango contribuie la normalizarea nivelului de insulina din sange. Remediul traditional, preparat acasa, implica fierberea frunzelor in apa, lasarea lor in lichid peste noapte si ulterior consumul decoctului filtrat a doua zi dimineata. Fructele de mango au, de asemenea, un indice glicemic relativ scazut (41-60), astfel incat cantitati moderate nu vor determina cresterea nivelului de zahar. (ro.wikipedia.org/ FOTO en.wikipedia.org)