Beneficiile vitaminei C pentru organism
Publicat de , 22 august 2018, 17:42
Vitamina C este o o vitamină solubilă în apă, un puternic antioxidant, care coperează cu vitaminele A şi E în apărarea organismului împotriva radicalilor liberi şi a stresului oxidativ.
Importanţa vitaminei C este dată de următoarele aspecte, spun specialiştii: este antiinfecțioasă, tonifiantă, antitoxică; participă la asimilarea de către organism a fierului; previne și vindecă scorbutul; mărește rezistentă vaselor sanguine; contribuie la formarea globulelor roșii, a dinților și oaselor; are rol de reglare a nivelului glicemiei și al colesterolului, de distrugere a toxinelor acumulate în organism; intervine în bună funcționare a țesuturilor, precum și a diferitelor organe; participă la transformările chimice ale proteinelor, lipidelor și glucidelor, la formarea substanțelor intercelulare; diminuează perioadele de convalescență; este eficientă în reducerea ritmului de opacifiere a cristalinului (îndeosebi la persoanele vârstnice); întârzie apariția cataractei și-i reduce gravitatea cu aproximativ 50%; împiedică depunerea grăsimilor la nivelul ficatului asigură funcționarea normală a celulei hepatice; intervine în metabolismul carotenilor; are acțiune antialergica; scade incidență apariției de cheaguri în vasele sanguine; mărește gradul de absorbție a fierului organic; asigură coeziunea celulelor proteice, mărind astfel durată vieții.
Aportul zilnic recomandat de vitamina C este de 35 pana la 65 mg pentru copil, de la 60 la 100 mg pentru adulti si adolescenti.
Fumătorii au un deficit mai mare de vitamina C, faţă de nefumători. Pentru aceştia este recomandat un aport crescut, de cel puţin 120 mg pe zi.
Lipsa de vitamina C poate provoca: scorbut, boală care cauzează hemoragii, pierderea dinților și umflarea gingiilor; vindecarea lentă a rănilor și fracturilor; încheieturi umflate sau dureroase; apariția de umflături și vânătăi pe suprafața pielii; sângerări nazale; probleme digestive; lipsă poftei de mâncare; articulații dureroase.
În contrast, consumul excesiv de vitamina C (1000-5000 mg pe zi) poate provoca: apariția de pietre la rinichi, afectarea sistemului imunitar, simptome de amețeală și greață. Această vitamină este ușor oxidabila și foarte sensibilă la căldură și la radiații infraroșii și ultraviolete.
Iată câteva recomandări de alimente ce conţin vitamina C:
1. Coacazele negre.
2. Kiwi.
3. Brocooli.
4. Ardeii iuţi.
5. Papaya şi capsunile.
(Claudia Mihaela Ciornilă/FOTO ziarelive.ro)