Botoşani: Pianul lui Enescu, principala atracţie a Muzeul Memorial de la Dorohoi
Publicat de gabrielarotaru, 27 aprilie 2015, 13:28
Un pian care i-a aparţinut compozitorului George Enescu constituie principala atracţie a Muzeului Memorial din municipiul Dorohoi.
Pianul, realizat în anii ’20, era folosit de Enescu ori de câte ori revenea în casa tatălui său, Costache Enescu, care, de altfel, adăposteşte şi muzeul care îi poartă numele. Pianul i-a fost oferit lui George Enescu de una dintre mătuşile sale, Tinca (sora lui Costache Enescu), fiind cumpărat special de la Viena.
În colecţia de obiecte care i-au aparţinut lui Enescu expusă în muzeul din Dorohoi se mai află trei viori pe care le-a folosit marele muzician, una de producţie românească, una franţuzească, iar cea de-a treia de origini necunoscute.
Pianul, viorile, o baghetă, dar şi o statuetă pe care marele muzician a primit-o când a fost desemnat cetăţean de onoare al municipiului Dorohoi fac parte din tezaurul muzeului, ele fiind incluse pe lista bunurilor din Patrimoniul Cultural Naţional.
‘Muzeul s-a deschis în 1957, după doi ani de la moartea lui Enescu şi a început cu o colecţie de peste o sută de obiecte, iar treptat colecţia a ajuns la 1.200 de obiecte, câte sunt astăzi. Mare parte dintre obiecte s-au adus de la muzeul din Bucureşti. Foarte multe obiecte care au aparţinut familiei s-au pierdut în momentul în care casei de la Cracalia i s-a dat foc’, a afirmat muzeograful Liliana Adumitrăchioaie.
Colecţia de la Dorohoi mai deţine piese de mobilier (recompunând atmosfera de epocă), partituri, manuscrise (printre care şi opera Oedip, şi testamentul muzicianului), fotografii şi fotocopii, scrisori originale, cărţi, picturi, mulajele mâinilor sale, masca mortuară, obiecte de îmbrăcăminte, afişe, dar şi distincţiile primite. (agerpres/ FOTO commons.wikimedia.org)