Ascultă Radio România Iași Live

Calendarul evenimentelor de 1 Decembrie 2022

Calendarul evenimentelor de 1 Decembrie 2022

Publicat de Andreea Drilea, 1 decembrie 2022, 11:05

Calendarul evenimentelor de 1 Decembrie 2022, în județele Moldovei.

1 decembrie 2022 – Iași – În fiecare an, ziua de 1 Decembrie este marcată la laşi printr-o serie de manifestări oficiale de tradiţie, ceremonialuri militare şi religioase, masa tradiţională, dar şi prin ample acţiuni cultural-artistice care reconstituie atmosfera istorică premergătoare Unirii de la 1 Decembrie 1918, când Transilvania s-a unit cu Principatele Române.

La ora 9.30, în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu va avea loc ceremonia semnării oficiale a documentelor de înfrățire a Municipiului Iași cu municipiile Bălți și Hîncești din Republica Moldova. Municipiul laşi este strâns legat de oraşele Moldovei lui Ştefan cel Mare prin istoria comună, tradiţii, limbă şi trăire românească. în prezent, ne dorim întărirea acestor legături prin încheierea de parteneriate şi înfrăţiri între oraşele noastre şi iniţierea de schimburi culturale, economice, academice, sportive, turistice.

La ora 10.00 va începe în Piața Palatului Culturii un spectacol folcloric cu participarea Ansamblului „Constantin Arvinte”, artiștilor Ștefan Pintilii, Beatrice Duca și unor tinere talente.

Ora 11.00 va prilejui în Piața Palatului Culturii desfășurarea unui ceremonial militar, depuneri de coroane, serviciu religios, alocuțiuni și paradă militară.

Programul artistic va fi reluat la ora 12.30, fiind urmat de o masă populară.

Seara zilei de 1 Decembrie va fi rezervată tradiționalei Retrageri cu torțe, cu începere de la ora 19.00.

Iași – Restricții de circulație de Ziua Națională a României

Pentru buna desfăşurare a manifestărilor organizate cu prilejul zilei de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, se închide/restricționează circulația vehiculelor pe străzile din Municipiul Iași, funcție de necesități, după cum urmează:

  1. Închiderea circulației în data de 29.11.2022, între orele 09.00 – 12.00, pentru repetiția generală, pe următoarele artere:

– str. Anastasie Panu, de la intersecția cu str. Elena Doamna până la intersecția cu str. Palat;

– str. Palat, de la intersecția cu str. Anastasie Panu până la intersecția cu str. Sf. Lazăr.

  1. Închiderea circulației rutiere, în funcție de necesități, în Piața Palatului Culturii, între liniile de tramvai, și str. Anastasie Panu în perioada 30.11.2022, ora 08.00 – 01.12.2022, ora 18.00, în vederea amplasării gardurilor de protecție.
  2. Restricționarea circulației pe prima bandă a str. Anastasie Panu, la intersecția cu bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în perioada 30.11.2022, ora 08.00 – 01.12.2022, ora 18.00, în vederea amplasării scenotehnicii.
  3. Închiderea circulației rutiere, în funcție de necesități, în data de 01.12.2022, între orele 06.30 – 14.30, pe următoarele artere:

– str. Anastasie Panu, de la intersecția cu str. Elena Doamna până la intersecția cu str. Palat;

– str. Palat, de la intersecția cu str. Anastasie Panu până la intersecția cu str. Sf. Lazăr.

După încheierea paradei militare circulația va rămâne închisă doar pe str. Anastasie Panu, de la intersecția cu str. Sf. Lazăr până la intersecția cu str. Palat, și pe str. Palat, de la intersecția cu str. Anastasie Panu până la intersecția cu str. Sf. Lazăr, pentru desfășurarea spectacolului folcloric.

  1. Restricționarea circulației auto și a tramvaielor, în funcție de necesități, în data de 01.12.2022, între orele 19.00 – 19.30, pe traseul Piața Unirii – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – Esplanada Palatului Culturii, pentru Retragerea cu torțe.

–        1 decembrie 2022Vrancea – Peste 100 de elevi focşăneni vor forma tricolorul, de Ziua naţională a României, din baloane de heliu pe care ulterior le vor lansa în Piaţa Unirii din Focşani, a anunţat, primarul Cristi Misăilă.

‘După doi ani de restricţii, se reia la Focşani tradiţia defilării cu personal şi tehnică militară, eveniment mult aşteptat de toţi participanţii. Fiind Oraş al Unirii, la Focşani se va cânta şi la 1 Decembrie 2022 ‘Hora Unirii’, în interpretarea artiştilor de la Ansamblul Folcloric ‘Ţara Vrancei’. Totodată, Consiliul Local al Tinerilor Focşani, în parteneriat cu Primăria Municipiului Focşani, va marca Ziua Naţională a României prin proiectul ‘104 baloane tricolore pentru 104 ani de la Marea Unire’. Astfel, 104 liceeni focşăneni vor forma, din baloane umplute cu heliu, tricolorul, iar pe acordurile Imnului Naţional ‘Deşteaptă-te române!’, cele 104 baloane tricolore vor fi înălţate spre cer, de pe treptele Monumentului Unirii, Obeliscul din Focşani’, a declarat primarul.

Joi, 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, focşănenii sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii, de la ora 10,00, unde vor avea loc mai multe evenimente organizate de primărie, Garnizoana Focşani, Instituţia Prefectului Vrancea, Consiliul Judeţean şi Consiliul Local al Tinerilor Focşani. 

–        1 decembrie 2022 – Vaslui – Cu ocazia Zilei Naționale a României, Consiliul Județean Vaslui, Primăria și Consiliul Local Vaslui, alături de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui vor organiza, în Centrul Civic al municipiului Vaslui, un spectacol folcloric.

Momentele artistice vor fi precedate, începând cu ora 10.00 de manifestări oficiale în care va avea loc salutarea drapelului de luptă de către o gardă militară, intonarea imnului național, primirea oficialităților și prezentarea onorului.

De la ora 10.05 se va oficiat serviciul religios, urmat de alocuțiunea „Semnificația Zilei Naționale a României – 1 Decembrie”, susținută de prof. univ. dr. Ionuț Nistor, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

De la ora 10.40 vor avea loc depuneri de coroane și jerbe de flori, pentru ca, de la ora 11.00, să se desfășoarea defilarea și prezentarea onorului de către garda de onoare. Spectacolul folcloric va debuta la ora 14.00 cu Ansamblul „Ștefan Vodă” și Tudor Ungureanu, urmat de Grupul „Rândurile” de la Muntenii de Sus. 

–        1 decembrie 2022 – Suceava – Fălticeni – Ziua Naţională a României va fi marcată la Fălticeni prin depuneri de coroane de flori în cardul unui ceremonial organizat la Altarul Eroilor din vecinătatea Primăriei, de la ora 12,00.

După intonarea imnului României, un sobor de preoți vor oficia o slujbă religioasă de pomenire a eroilor, după care vor fi depuse coroane de flori. 

–         1 decembrie 2022 – Galați – Gălăţenii vor avea din nou parte, de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, de o paradă militară, pe strada Brăilei, zona Țiglina I. La defilare participă cu detașamente și tehnică UM01552, UM01551, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Galați, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră, Poliția Locală și Penitenciarul Galați. 

Programul manifestărilor cuprinde Te Deum la Catedrala Arhiepiscopală, ceremonial militar și religios la Mausoleul Eroilor, precum și defilarea cu trupe și tehnică militară pe strada Brăilei, zona Țiglina (Arcada).

Ceremoniile vor începe la Catedrala Arhiepiscopală unde în intervalul 10,30-11,00 va fi oficial un Te Deum.

La Mausoleul Eroilor – Cimitirul Eternitatea va avea loc în intervalul 11,30 – 12,00 ceremonialul militar și religios urmat de alocuțiuni şi depunere de coroane de flori.

Pe strada Brăilei (Țiglina I), în intervalul 13,00 – 14,00 se va desfăşura defilarea cu personal și tehnică. Va fi intonat Imnului de stat al României, iar după evocarea importanței zilei de 1 Decembrie, mesajul Guvernului şi momente artistice va urma parada militară.

Meșteri populari din diferite zone ale țării se vor aduna în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2022, în Grădina Publică, la „Târgul de Sfântul Apostol Andrei”. Vor avea loc spectacole de muzică populară în fiecare seară, iar aprinderea oficială a iluminatului festiv este programată miercuri, 30 noiembrie, la ora 17,30.

Primăria municipiului Galați a făcut public programul complet al „Târgului de Sfântul Apostol Andrei”. Aici, atmosfera tradiţională românească va fi întreținută de 35 de artizani şi meşteri populari specializaţi în domeniul olăritului, confecționării iilor, a lumânărilor, a lânii împâslite, aranjamentelor florale, picturii naivă, pielăriei şi cojocăriei, cioplirii lemnului, sculpturii icoanelor, accesoriilor şi costumelor populare.

Evenimentul, organizat de Primăria municipiului Galați, cu sprijinul Consiliului Județean Galați, este prilejuit de sărbătoarea închinată ocrotitorului orașului și totodată marchează trecerea către sezonul sărbătorilor de iarnă.

Programul de spectacole va fi următorul:

Miercuri, 30 noiembrie 2022

17,00 – 17,50 Concert susținut de elevi ai Școlii de canto „Theo Music Academy” Galați: Antonia Anton, Andreea Radu, Diana Iancu, Selena Lupu, Ana Onofrei, Eliza Irimia, George Constantinescu, Liviu Satmare;
17,30 – Aprinderea oficială a iluminatului festiv;
18.30 – 19.30 Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului”;
Ansamblul de dans popular „Dor de tei”;
Soliști: Georgiana Chiper, Sorina Caranfil, Mirela Lepădatu;
19.30 – 20.15 Invitat special: Valentin Sanfira.

Joi, 1 decembrie 2022

18.00 – 19.15 Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului”;
Soliști: Aurică Totolici, Mandola Munteanu, Marieta Ion, Lucian Vintilescu;
19.15 – 20.00 Invitat special: Laura Lavric.

Vineri, 2 decembrie 2022

18.00 – 19.15 Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului”;
Soliști: Grigoraș Moisă, Mihaela Ursu, Ana-Maria Budescu, Cristian Ciaușu;
19.15 – 20.00 Invitat special: Viorica Macovei.

Sâmbătă, 3 decembrie 2022

18.00 – 19.15 Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului”;
Participă: Sorina Caranfil, Georgiana Chiper, Mirela Lepădatu;
19.15 – 20.00 Invitat special: Veta Biriș.

Duminică, 4 decembrie 2022

18.00 – 19.15 Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului”;
Participă: „Gemenele Maramureșului” – Suzana și Daciana Vlad, Lucian
Vintilescu, Leonard Petcu;
19.15 – 20.00 Invitat special: Adriana Ochișanu.

–        1 decembrie 2022 – Botoșani – De Ziua Naţională a României, Orchestra „Rapsozii Botoşanilor” – Ioan Cobâlă invită botoşănenii la spectacolul „Hai Români la Hora Mare”, ce se va desfăşura la Cinematograful Unirea, începând cu ora 17.30.

În cadrul spectacolului vor evolua soliştii vocali şi instrumentişti ai orchestrei: Elena Mândrescu, Petronela Rusu, Alina Huţu, Constantin Petrescu, Loredana Călin, Mitică Ştefan, Oleg Sacaliuc, Alexandru Todirel Marin, Ionuţ Scripcariu, Alexandru Hriţcu, alături de Grupul Vocal Bărbătesc „Ciobănaşul” al Centrului Cultural Bucecea şi Andreea Gheorghiţă.

În cadrul programului artistic, elevul Rareş Prisacariu va susţine momente poetice. Conducerea muzicală va fi asigurată de maestrul dirijor Ion Oloieru.

Intrarea la spectacol este liberă, iar accesul în sala de spectacol se va face până în ora 17.15.

–         1 decembrie 2022 – Piatra Neamț – În data de 1 decembrie 2022, începând cu ora 12.00, în Piaţa Ştefan cel Mare din municipiul Piatra-Neamţ, va avea loc ceremonia militară urmată de o defilare cu trupe şi tehnică, organizată de Garnizoana Piatra-Neamţ cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Din detaşamentele de defilare fac parte Drapelele de Luptă şi militari din cadrul Batalionului 634 Infanterie „Mareşal Józef Piłsudski” din Piatra-Neamţ, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ şi tehnică militară/autospeciale aparţinând Batalionului 634 Infanterie „Mareşal Józef Piłsudski”, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, Direcţiei Regionale de Informaţii Moldova Nord şi Poliţiei Locale Piatra-Neamţ.

După defilare va fi prezentat un spectacol artistic de către Ansamblul de cântece populare ,,Nemţişorul”, Grupul Vocal ,,Floare de Colţ” şi Ansamblul Folcloric ,,Brâul Roşu”, cu sprijinul Centrului pentru Cultură şi Arte ,,Carmen Saeculare” Neamţ, instituţie de cultură parteneră a Cercului Militar Piatra-Neamţ.

–       1 decembrie 2022 – BacăuPrimăria Municipiului Bacău, în parteneriat cu Garnizoana Bacău, organizează două ceremonii militare și religioase, în ziua de 1 decembrie 2022, după cum urmează:

 – între orele 09:00 – 10:00, în Cimitirul Eroilor din str. Constanței, va avea loc oficierea serviciului religios de pomenire a eroilor și ceremonia de înhumare a osemintelor eroilor români, urmată de depuneri de coroane și buchete de flori.

 – între orele 11:00 – 12:00, în Piața Tricolorului, va avea loc un Te-Deum de mulțumire, alocuțiuni, moment artistic și defilarea trupelor din cadrul detasamentului de onoare. In aer, vor survola aeronave ale Bazei 95 Aeriene „Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu”.

 După acest eveniment oficial, atât asistența, cât și cetățenii municipiului sunt invitați la un program artistic, pana la aproximativ orele 14:30, în Piața Tricolorului.

Pe scena amplasată în fața Palatului Administrativ, vor evolua:

 Mihaela  Iordache 

 Madalina Petrache si Grupul Vocal “Florile Siretului”

 Elisabeta Unguru si Ansamblul “Saratelul”

 Diana Sarbu

– Colegiul de Artă ”George Apostu” – Grupuri de Folclor

Date diverse:

1. Baza 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu a comunicat faptul ca, aeronavele IAR-99 Șoim și IAR-330 SOCAT aparținând Bazei 95 Aeriană vor survola, în data de 1 decembrie 2022, mai multe orase printre care si Bacăul, la înălțimi cuprinse între 100 și 300 de metri, cu ocazia ceremoniilor dedicate Zilei Naționale a României.

În acest sens, vor avea loc antrenamente marți, 29 noiembrie, în municipiul Bacău.

Survolul aeronavelor se va executa cu respectarea reglementărilor aeronautice în vigoare şi vor fi luate toate măsurile de siguranţă necesare, astfel încât impactul asupra comunităţii locale să fie minim.

2. Ceremonia de înhumare a osemintelor eroilor români, se va desfasura in contextul in care s-au descoperit, accidental, 4 oseminte din primul Razboi Mondial, pe dealul Ciresoaia si culmea Cernica din Slanic Moldova. E vorba de doi militari, o femeie si un copil. Cele patru urne au fost analizate la IML Iasi si tocmai au ajuns la Biserica Militara „Sfantul Gheorghe si Eroii Neamului”.  In cadrul ceremoniilor, se vor depune in Cimitirul Eroilor.

Mormantul a fost amenajat cu sprijinul Primariei municipiului Bacau.

(Radio Iași/Andreea Drîlea)

Etichete:
UAIC va reabilita corpul R printr-un proiect PNRR în valoare de 18,5 milioane de lei
Fapt divers luni, 25 noiembrie 2024, 11:07

UAIC va reabilita corpul R printr-un proiect PNRR în valoare de 18,5 milioane de lei

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a câștigat proiectul „Corpul R: Reabilitarea sustenabilă pentru spații moderne de...

UAIC va reabilita corpul R printr-un proiect PNRR în valoare de 18,5 milioane de lei
UAIC a câștigat un proiect PNRR pentru a construi spații de cazare în Stațiunea de cercetare și practică studențească „Vasile Băcăuanu” din Ștefănești, județul Botoșani
Fapt divers luni, 25 noiembrie 2024, 11:06

UAIC a câștigat un proiect PNRR pentru a construi spații de cazare în Stațiunea de cercetare și practică studențească „Vasile Băcăuanu” din Ștefănești, județul Botoșani

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a primit finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru...

UAIC a câștigat un proiect PNRR pentru a construi spații de cazare în Stațiunea de cercetare și practică studențească „Vasile Băcăuanu” din Ștefănești, județul Botoșani
Când va avea loc aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă în municipiul Iași
Fapt divers vineri, 22 noiembrie 2024, 07:35

Când va avea loc aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă în municipiul Iași

Ziua Națională a României, 1 decembrie 2024, va fi marcată şi prin deschiderea amenajărilor specifice organizate de Primăria Municipiului...

Când va avea loc aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă în municipiul Iași
Concursul Vreau să povestesc, ediția a IV-a și-a ales câștigătorii
Fapt divers joi, 21 noiembrie 2024, 12:05

Concursul Vreau să povestesc, ediția a IV-a și-a ales câștigătorii

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova a organizat, în perioada 1 octombrie – 5 noiembrie 2024, Concursul Național de Scurte...

Concursul Vreau să povestesc, ediția a IV-a și-a ales câștigătorii
Fapt divers joi, 21 noiembrie 2024, 11:57

Au început înscrierile pentru Concursul Cangurașul matematician

21 Noiembrie, București Asociația Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație (IDEE) are plăcerea de a anunța deschiderea...

Au început înscrierile pentru Concursul Cangurașul matematician
Fapt divers marți, 19 noiembrie 2024, 17:31

Bacău: Tânăr rănit după ce s-a urcat pe capota unei maşini, iar şoferul a demarat

Un tânăr în vârstă de 18 ani, din Glăvăneşti, a fost rănit după ce s-a urcat pe capota unei maşini, iar şoferul a demarat, a informat,...

Bacău: Tânăr rănit după ce s-a urcat pe capota unei maşini, iar şoferul a demarat
Fapt divers luni, 18 noiembrie 2024, 08:28

În perioada 18 -24 noiembrie 2024, vor debuta noi evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România

În perioada 18 -24 noiembrie 2024, vor debuta noi evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România.     Luni,...

În perioada 18 -24 noiembrie 2024, vor debuta noi evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România
Fapt divers vineri, 15 noiembrie 2024, 12:46

„Povești în zbor cu zmeie și zei” – un nou atelier D.I.C.E. la Palatul Culturii

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, prin Secția Mediere culturală, Proiecte, Marketing și cu sprijinul activ al Muzeului Etnografic al...

„Povești în zbor cu zmeie și zei” – un nou atelier D.I.C.E. la Palatul Culturii