În doar câteva săptămâni, Iașul va deveni, pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Capitala Filmului Românesc, iar cinefilii se vor putea bucura de un program complex de filme la Serile Filmului Românesc (SFR). Anul acesta, în cadrul secțiunii „Documentar”, vor rula, în prezența echipei filmelor și a altor invitați speciali, producții așteptate, recent lansate.
De 15 ani, festivalul aduce în prim-plan filme în avanpremieră și premieră, invitați și momente dedicate celor care au adus o contribuție în teatrul și cinematografia românească. Ediția a 15-a a SFR se va desfășura în perioada 31 iulie – 4 august, în mai multe spații din Iași, printre care Piața Unirii – Open Air, Ateneul Național din Iași, Amfiteatrul Palas, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași.
DOCUMENTARE LA SFR 15
Chipuri: Victor Rebengiuc (2023) | Joi, 1 august 2024, ora 17.00, Cinema Ateneu
În cadrul aceluiași eveniment, va rula și scurtmetrajul „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea” (regia: Cristi Puiu), într-o proiecție specială – 20 de ani de la lansare.
Filmul este o fuziune între căldura confesiunii dintr-un interviu și forța imaginilor de arhivă, care exemplifică diversitatea rolurilor abordate de maestrul Victor Rebengiuc.
Provocarea acestui film este ca spectatorul să perceapă fenomenul prin care fața omului Victor Rebengiuc preia subtil, gradat caracteristicile personajelor sale. Filmul are această capacitate de a aduce într-un spațiu emoțional Actorul și câteva dintre Chipurile sale.
Cazul inginerului Ursu | Joi 1 august 2024, ora 18.00, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași
Regia: Liviu Tofan, Șerban Georgescu
Invitați: Liviu Tofan, Irina-Margareta Nistor, Daniel Șandru
Filmul urmărește complicatul drum al lui Andrei Ursu spre un adevăr care ne privește, în egală măsură, pe noi toți. Obiectivul camerei de filmat surprinde cu emoție strânsa legătură dintre un tată și fiul său, o legătură care, asemenea unui stâlp de rezistență bine proiectat de un inginer constructor, a sfidat toate cutremurele ultimelor decenii.
Eveniment organizat în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
*Proiecție urmată de dezbaterea Represiunea comunistă: de la torționari la cazul Ursu
Participă: Liviu Tofan, Stejărel Olaru, Daniel Șandru, Dan Mihai Țălnaru
Enigmele României (2023) | Sâmbătă, 3 august 2024, ora 13.00, Cinema Ateneu
Produs de Chainsaw Film Productions pentru History Channel
Difuzarea a două episoade prezentate și narate de Marcel Iureș:
*Furtul tablourilor de la Brukenthal
*Moartea lui Mihai Eminescu
Regia: Marin Dinescu
Invitați: Marcel Iureș, Dan Drăghicescu, John Florescu
„Marcel Iureș prezintă Enigmele României” este cea de-a doua serie locală a televiziunii în România, formată din șase episoade de 30 de minute, în care consacratul actor Marcel Iureș va cerceta o serie de enigme fără răspuns, care se axează pe istorie, geologie, castele, crime, lumini cerești, tulburări mentale și ritualuri religioase ascunse.
Colecționarul de fluturi (2024) | Sâmbătă, 3 august 2024, ora 15.00, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași
Regia: Dragoș Zămosteanu
Invitați: Dragoș Zămosteanu, Irina-Margareta Nistor, Mihai Sarca
Povestea unui om – Mihai Sarca – pentru care teatrul înseamnă totul și care o viață întreagă s-a autodefinit prin pasiunea pentru scenă și pentru oamenii care o slujesc, devenind astfel trezorierul unei colecții de arhivă și, în același timp, o enciclopedie vie a fenomenului teatral din România ultimului secol.
În cadrul proiecției, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, spectatorii vor putea vedea o parte dintre materialele de colecție cu actori, pe care le are în arhivă Mihai Sarca – omul pentru care teatrul înseamnă totul și care o viață întreagă s-a autodefinit prin pasiunea pentru scenă și pentru oamenii care o slujesc.
Insula Fondane (2024) | Sâmbătă, 3 august 2024, ora 21.00, Baia Turcească
Regia: Valentin Mocanu
Invitați: Andrei Sava, Ada Lupu, Emil Coșeru, Anamaria Rusu, Valentin Mocanu
A reconstitui o viață de om din fragmente disparate poartă mai mult titlul de încercare. De aceea INSULA FONDANE este un eseu, cuvânt care își revendică semnificația de la verbul francez essayer – a încerca. Acest film este un eseu documentar, fiindcă face apel la documente, dar el încearcă de fapt să facă mult mai mult. Încearcă să umple spațiul dintre documente, să suplinească golul dintre informații, pentru a da consistență și veridicitate unui portret – acela aparținând lui Benjamin Fondane. Despre Benjamin Fondane se poate vorbi în multe feluri. A fost poet, cărturar, om de teatru și film. Dar mai presus de toate un om „care nu semăna cu nimeni”, „un spirit frământat”, un Ulysse modern, un rătăcitor, un filosof „fără barbă” și „cu cravate de gigolo”, un cinic, un histrion, un Don Quijote, un naiv, „un om nobil într-o epocă sinistră”, o insulă de umanitate într-un ocean furibund. INSULA FONDANE își propune să reconstituie acest portret complex și contradictoriu al unui om care „avea conștiința nefericirii”, dar care știa să vorbească despre propria existență cu umor rafinat și ironie.
Tovarășu’: facerea, gloria și desfacerea unui dictator (serial în trei episoade) | Duminică, 4 august 2024, ora 15.30, Cinema Ateneu
Documentarul spune povestea vieții lui Nicolae Ceaușescu, un fiu de țăran care a reușit să ajungă cel mai puternic om din România. Filmul dezvăluie din secretele unuia dintre cei mai controversați dictatori, secrete pe care regimul comunist le-a ținut ascunse 25 de ani.
Povestea este spusă de către cei care l-au cunoscut îndeaproape: colegi de închisoare, „sosia” sa, asistenți personali, traducătorul său, diplomați, miniștri, membri ai familiei, dar și de cei care au suferit în timpul regimului lui. Despre politica sa internatională, ne vorbesc trei președinți americani, fostul șef al CIA, Prințul Filip, teroristul Carlos „Șacalul”, Ilie Năstase.
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii
Organizatori: Asociația Artis și Ateneul Național din Iași
Susținut de: Primăria Municipiului Iași și Consiliul Județean Iași
Partener media oficial: Europa FM
Cu sprijinul: UCIN, Dacin Sara
Partener de ospitalitate: Unirea Hotel & Spa
Transportator oficial: Tarom
Mașina oficială: Ford ATI Motors Holding
Asigurător oficial: Groupama
Cafeaua oficială: Noir Coffee Roasters
Parteneri oficiali: Iulius, Cinema Ateneu
Parteneri media: Agerpres, TVR Iași, All About Romanian Cinema, Radio Iași, Radio
România Cultural, MovieNews, Ziarul de Iași, Viva FM, Evenimentul Regional,
Cinemaraton, Radio Hit, InOras, Apollonia TV, Zile și nopți, Iași TV Life, Gândul, Cancan,