Ascultă Radio România Iași Live

Charlie Chaplin: „La răscruce de viaţă nu există indicatoare”

Charlie Chaplin: „La răscruce de viaţă nu există indicatoare”
Foto: Charlie Chaplin and Albert Einstein at the world premiere of City Lights, 1931

Publicat de nicolaetomescu, 25 decembrie 2021, 19:35

Actor, creatorul celebrului personajCharlot”, regizor, scenarist, compozitor şi producător american de film de origine engleză, Chaplin nu a vorbit prea mult despre tehnicile lui de a face filme, susţinând că „este ca şi cum un magician şi-ar dezvălui propriile iluzii”. De fapt, până să înceapă să facă filme cu dialog („Dictatorul” este începutul),

https://youtu.be/IJOuoyoMhj8

Chaplin filma, mereu, înainte de sfârșitul scenariului. Metoda pe care a dezvoltat-o a fost să înceapă de la o premisă vagă („Charlie intră la saună” sau „Charlie lucrează la un magazin de amanet”), după care dezvolta ideea şi avea grijă de acţiune sau de glume. Odată duse ideile pe un plan superior, se adăuga o structură narativă, din cauza căreia Charlie trebuia să re-filmeze unele scene (acestea nu corespundeau „poveştii”). Tehnicile unice ale lui Chaplin au devenit cunoscute abia după moartea sa, când filmele au fost examinate (în anul 1983) în documentarul britanic „Necunoscutul Chaplin”; rămâne unul din motivele din cauza cărora Chaplin îşi termina filmele într-un timp mai lung decât rivalii săi. Pe de altă parte, Chaplin, regizor scrupulos, le arăta actorilor „exact cum vroia el ca aceştia să interpreteze”. Animatorul Chuck Jones, care locuia (pe vremea când era copil) lângă studioul lui Chaplin, şi-a amintit cum tatăl său îi zicea că l-a văzut pe Chaplin filmând aceeaşi scenă de aproape 100 de ori. Combinaţia dintre improvizația circumscrisă poveştilor şi un perfecţionism neînduplecat (care a avut ca rezultat zile întregi de efort şi metri de peliculă irosite, toate la un preţ enorm) s-a dovedit a fi foarte costisitoare pentru Chaplin; din frustrare, îşi certa actorii, îi punea să aştepte ore întregi sau, în cazuri extreme, închidea producţia…

 

Charles Spencer Chaplin s-a născut pe 16 aprilie 1889, la Walworth-Anglia, din Hannah Harriet Pedlingham (Hill) și Charles Chaplin[1]

Chaplin și-a început cariera oficială de actor la vârsta de opt ani[2]. La 18 ani, a inceput sa concerteze cu trupa lui Fred Karno; a călătorit spre vest, în California (decembrie 1913) și a semnat cu Mack Sennett, regizorul de comedie al lui „Keystone Studios”[3]. Charlie i-a scris, imediat, fratelui Syd, cerându-i să devină directorul său. În noiembrie 1914, a părăsit „Keystone…”[4].

Primul său mare scandal (prima sa mare controversă) s-a produs în timpul Primului Război Mondial; i-a fost pusă la îndoială loialitatea sa față de Anglia, țara de origine; Chaplin nu a solicitat, niciodată, cetățenia americană, a susținut că era un „vizitator plătitor” în Statele Unite ale Americii[5]. Un alt scandal a avut loc atunci când Chaplin a intrat într-o relație amoroasă cu Joan Barry, de 22 de ani[6]. Totodată, Chaplin a fost „examinat” cu asprime pentru „sprijinul acordat luptei sovieticilor” împotriva naziștilor invadatori în timpul celui De-Al Doilea Război Mondial[7].

Chaplin s-a căsătorit de patru ori[8] și a avut 11 copii.

Spre deosebire de multe dintre personajele lui ciudate, Chaplin era, în aparență, un om liniștit care își păstra calmul; în deschiderea articolului, ați remarcat că viața profesională nu probează acest tip de comportament… A avut, de asemenea, un mod de viață diferit de al unui „milionar”; chiar și după ce a acumulat o avere impresionantă, a continuat să trăiască în locuințe modeste.

În 1921, Chaplin a fost decorat de guvernul francez pentru munca remarcabilă a regizorului și a fost ridicat la rang de „ofițer al Legiunii de Onoare” (în 1952). În 1972, a fost onorat cu un premiu Academiei pentru „efectul său incalculabil în producerea filmelor de artă în formatul secolului”[9]; a fost numit „comandant-Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic” în Lista de Onoare de Anul Nou (1975)[10].

De asemenea, a scris două cărți autobiografice: Autobiografia mea (1964) și volumul său „însoțitor”, My Life in Pictures (1974).

Chaplin a murit[11] la vârsta de 88 de ani… În 1978, cadavrul lui a fost furat din mormânt și nu a fost recuperat timp de trei luni[12]Șase dintre filmele lui Chaplin[13] au fost selectate pentru a fi conservate[14] în Biblioteca Națională de Film

[1] Interpreți într-o sală de muzică, s-au căsătorit la 22 iunie 1885… După ce tatăl a divorțat de Hannah (în New York City), aceasta a încercat să-și reînvie cariera scenică; din păcate, vocea ei a avut tendința de „a se rupe” în momente neașteptate; când s-a întâmplat „fenomenul”, managerul de scenă l-a văzut pe tânărul Charlie stând în culise și l-a condus în partea special amenajată din incinta sălii de spectacole – la cinci anișori, copilul a început să cânte o melodie populară… Charlie și fratele său, Syd Chaplin, și-au petrecut viața în și prin casele de caritate și casele de muncă, „navigând” între momentele de nebunie ale mamei lor; în mai 1903, Hannah s-a „angajat”  în azilul „Cane Hill” și a locuit acolo până în 1921, atunci când Chaplin a mutat-o ​​în California…

[2] În turneul din Lancashire Lads…

[3] Care l-a văzut pe scena din New York… La „Keystone…”, Chaplin a apărut și a regizat 35 de filme („Little Tramp”, în aproape toate)/viziunea pozitivă a personajului asupra vieții într-o lume plină de haos; spiritul uman va rămâne, mereu, același)…

[4] Și a semnat cu „Essanay” (acolo a realizat 15 filme)… În 1916, a semnat cu „Mutual”  și a făcut 12 filme. În iunie 1917, Chaplin a semnat cu „First National Studios”, după care a construit studiourile „Chaplin”. În 1919, el și Douglas Fairbanks, Mary Pickford și D.W. Griffith au format „UA”…

[5] Destui cetățeni britanici l-au numit pe Chaplin „un laș și un slăbănog”. Aceasta și unele excentricități ale carierei sale au provocat suspiciuni ale șefului FBI, J. Edgar Hoover, inclusiv ale „Comitetului de acțiune (HUAC)”, care credea că Chaplin „injectează propaganda comunistă” în filmele sale. „Dictatorul” (1940), primul său „talkie”, a creat, de asemenea, agitație; în film, Chaplin a imaginat o caricatură plină de umor a lui Adolf Hitler, dar unii considerau că filmul a fost „prost făcut și prost gustat”; cu toate atacurile detractorilor, pe baza filmului au fost încasate peste 5 milioane de dolari și „Dictatorul” a câștigat cinci nominalizări la „Oscar”…

[6] Relația cu Barry s-a încheiat în 1942, după o serie de acțiuni hărțuitoare din partea tinerei. În mai 1943, Barry s-a întors să-l „informeze” pe Chaplin că era însărcinată și a depus un proces de paternitate (susținea că tatăl copilului nenăscut este Charlie Chaplin); pe timpul procesului din 1944, testele de sânge au demonstrat că Chaplin nu era tatăl, dar, în momentul respectiv, erau probe inadmisibile și actoruluii i s-a impus să plătească 75 de dolari pe săptămână până când copilul va împlini vârsta de 21 de ani…

[7] Guvernul Statelor Unite ale Americii a pus la îndoială opiniile sale morale și politice, suspectându-l că are legături comuniste; din acest motiv, HUAC l-a convocat în 1947, dar a decis, în cele din urmă, că nu mai este necesar ca Chaplin să apară în calitate de martor; în schimb, atunci când Chaplin și familia sa au călătorit la Londra pentru premiera flmului „Luminile rampei” (1952), i s-a refuzat reîntoarcerea în S.U.A.; guvernul american nu a avut aproape nicio dovadă care să certifice faptul că Chaplin a reprezentat o amenințare la adresa securității naționale; actorul și soția de atunci sa au decis să se stabilească în Elveția…

[8] În 1918, s-a căsătorit cu Mildred Harris și au avut un fiu împreună, Norman Spencer Chaplin, care a trăit doar trei zile; Chaplin și Mildred au divorțat în 1920. S-a căsătorit cu Lita Gray (în 1924), rezultând doi fii, Charles Chaplin Jr. și Sydney Chaplin; soții au divorțat in 1927. În 1936, Chaplin s-a căsătorit cu Paulette Goddard. Finalmente, a fost (în 1943) Oona O’Neill (Oona Chaplin), fiica dramaturgului Eugene O’Neill; Oona a născut opt ​​copii – Geraldine Chaplin, Michael Chaplin, Josephine Chaplin, Victoria Chaplin, Eugene Chaplin, Jane Chaplin, Annette-Emilie Chaplin și Christopher Chaplin…

[9] Alte lucrări ale lui Chaplin au inclus scopuri muzicale (a compus pentru multe dintre filmele sale)…

[10] Nu a fost enumerat niciun motiv oficial pentru onoarea care i s-a făcut… pur și simplu, pentru „Charles Spencer Chaplin, actor și producător de film”…

[11] Din cauze naturale, pe 25 decembrie 1977, la domiciliul său din Vevey, Elveția… Înmormântarea a fost o ceremonie anglicană mică și privată, conform dorințelor sale…

[12] A fost re-îngropat într-un seif înconjurat de ciment…

[13] Imigrantul (1917), The Kid (1921), The Gold Rush (1925), City Lights (1931) 1936) și Marele Dictator (1940).

[14] De către Biblioteca Congresului Statelor Unite…


            
            
                            
Etichete:
Primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru realizarea lucrărilor de modernizare a 13 străzi din toate zonele orașului
Fapt divers vineri, 10 ianuarie 2025, 12:37

Primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru realizarea lucrărilor de modernizare a 13 străzi din toate zonele orașului

Primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru realizarea lucrărilor de modernizare a 13 străzi din toate zonele orașului:  strada Fermei...

Primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru realizarea lucrărilor de modernizare a 13 străzi din toate zonele orașului
2024 a fost primul an în care încălzirea globală a depăşit 1,5 grade Celsius, spun oamenii de ştiinţă
Fapt divers vineri, 10 ianuarie 2025, 08:12

2024 a fost primul an în care încălzirea globală a depăşit 1,5 grade Celsius, spun oamenii de ştiinţă

Omenirea tocmai a încheiat primul an în care temperaturile globale au depăşit pragul de 1,5 grade Celsius în comparaţie cu epoca...

2024 a fost primul an în care încălzirea globală a depăşit 1,5 grade Celsius, spun oamenii de ştiinţă
Teatrul Luceafărul Iași – Primul spectator din 2025
Fapt divers luni, 6 ianuarie 2025, 09:58

Teatrul Luceafărul Iași – Primul spectator din 2025

2025 este un an cu o semnificație specială pentru Teatrul Luceafărul Iași, care aniversează 75 de ani de existență. ”Înființat la 1 Martie...

Teatrul Luceafărul Iași – Primul spectator din 2025
Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat, la Los Angeles, primul său Glob de Aur
Fapt divers luni, 6 ianuarie 2025, 08:13

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat, la Los Angeles, primul său Glob de Aur

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat azi-noapte, la Los Angeles, primul său Glob de Aur. A fost recompensat cu Premiul...

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat, la Los Angeles, primul său Glob de Aur
Fapt divers luni, 6 ianuarie 2025, 06:37

Globurile de Aur 2025: Lista premiilor

Prezentăm mai jos lista completă a premiilor atribuite la cea de-a 82-a ediţie a galei de decernare a Globurilor de Aur, organizată de Asociaţia...

Globurile de Aur 2025: Lista premiilor
Fapt divers vineri, 3 ianuarie 2025, 12:37

Hanoi, declarat cel mai poluat oraş din lume; autorităţile încearcă să ia măsuri

Capitala Vietnamului, Hanoi, învăluită într-un strat dens de smog în ultimele săptămâni, se află în fruntea celor mai poluate oraşe din...

Hanoi, declarat cel mai poluat oraş din lume; autorităţile încearcă să ia măsuri
Fapt divers joi, 2 ianuarie 2025, 17:59

Studiu – 2024 a fost anul cu cea mai mică ofertă de locuri de muncă în străinătate din ultimii 5 ani

2024 a fost anul cu cea mai mică ofertă de locuri de muncă în străinătate din ultimii 5 ani, arată un studiu făcut de platforma de recrutare...

Studiu – 2024 a fost anul cu cea mai mică ofertă de locuri de muncă în străinătate din ultimii 5 ani
Fapt divers marți, 31 decembrie 2024, 14:27

MAI: 37.977 de români sunt născuţi pe 31 decembrie, iar 91.505 în prima zi a Anului Nou

Peste 129.000 de români sunt născuţi în ultima zi din an şi în prima zi a celui care urmează, arată datele publicate marţi pe site-ul...

MAI: 37.977 de români sunt născuţi pe 31 decembrie, iar 91.505 în prima zi a Anului Nou