Consumăm, sau nu, coaja fructelor? Specialiștii spun că da, dar dacă ținem cont de recomandări
Publicat de isoreanu, 22 ianuarie 2018, 09:32
Tot ce este mai mai bun într-un fruct se află înăuntrul său, dar şi în coaja sa, şi de aceea este bine ca ele să fie consumate cu coajă.
Totuşi, aici se află pesticidele, fapt care conduce la o dilemă: fructele trebuie curăţate de coajă?
Specialiştii recomandă ca fructele să fie ţinute într-un litru de apă cu 10 grame de drojdie, timp de un sfert de oră. Această procedură permite eliminarea a două pesticide (tiabendazol și fosmet) de pe suprafața fructului.
În Europa, fosmetul este un insecticid autorizat în cultivarea merelor și a strugurilor. Thiabendazolul este un fungicid interzis în cultivarea fructelor. După 12 până la 15 minute, se elimină 80% din tiabendazol și 96% din fosmet.
O soluție de clor sau pur şi simplu apa de la robinet sunt mai puțin eficiente.
20% din tiabendazol pătrunde foarte adânc în coaja fructelor, iar concentraţia de fosmet este sub 5%. Cantitățile de pesticide utilizate pe fructele proaspete sunt controlate cu atenție și, în general, ele rămân sub normele de securitate stabilite, dar consumul de fructe organice este totuși cel mai bun mod de a evita pesticidele. (Rador/ FOTO GradinaMea.ro)