Ascultă Radio România Iași Live

Consumul de alimente ultra-procesate creşte riscul de hipertensiune şi hiperlipidemie (studiu)

Consumul de alimente ultra-procesate creşte riscul de hipertensiune şi hiperlipidemie (studiu)

Publicat de Andreea Drilea, 15 noiembrie 2021, 14:20

 Consumul ridicat de alimente ultra-procesate creşte riscul de hipertensiune şi nivel mărit de grăsimi în sânge în rândul întregii populaţii, dar şi riscul de inflamaţie la persoanele care suferă de boala ficatului gras non-alcoolic, conform constatărilor unui studiu recent, condus de cercetători de la Universitatea din Haifa, Israel, relatează agenţia TPS.

”Consumul ridicat de alimente procesate în rândul celor care suferă de ficat gras este asociat cu exacerbarea bolii, în special în rândul fumătorilor”, a explicat unul dintre autorii studiului, Dana Ivancovsky-Wajcman de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii din Haifa.

Ficatul gras non-alcoolic este răspândit cu precădere în rândul persoanelor cu greutate excesivă, care au diabet şi/sau care au o alimentaţie nesănătoasă. Aceasta este cea mai frecventă boală hepatică din lume şi este întâlnită la aproximativ 30% din populaţia generală adultă din Israel. Această boală hepatică este cauzată în principal de alimentaţia nesănătoasă, lipsa activităţii fizice şi obezitate şi poate fi tratată prin modificarea stilului de viaţă.

Alimentele ultra-procesate se caracterizează adesea prin calitate nutriţională scăzută, pe de o parte, şi densitate energetică ridicată, pe de altă parte.

Astfel de alimente sunt comercializate în ambalaje închise şi conţin diverşi aditivi meniţi să îmbunătăţească aroma sau durata de valabilitate a produsului. Aceste substanţe includ zaharuri, uleiuri şi diverse grăsimi, cum ar fi uleiul de palmier, care este grăsime saturată, sare, antioxidanţi, stabilizatori şi conservanţi. Alimentele procesate sunt acelea care au suferit procedee de procesare, precum încălzirea sau gătitul, însă fără adaos de substanţe industriale.

”Studiile anterioare au demonstrat că un consum sporit de alimente ultra-procesate este asociat cu mortalitatea şi morbiditatea cronică. Cu toate acestea, asocierea cu boala ficatului gras nu a fost examinată”, au explicat cercetătorii.

În acest studiu, Shira Zelber-Sagi, directoarea Şcolii de Sănătate Publică de la Universitatea din Haifa şi doctoranda Dana Ivancovsky-Wajcman, alături de Revital Kariv, Oren Shibolet, Naomi Fliss-Isakov şi Muriel Webb de la Centrul Medical din Tel Aviv şi de Itay Bentov de la Universitatea din Washington au dorit să analizeze asocierea dintre consumul de alimente ultra-procesate şi sindromul metabolic, boala ficatului gras şi afectarea ficatului.

În total, 789 de persoane, bărbaţi şi femei, au participat la acest studiu, dintre care 39% au fost diagnosticate cu boala ficatului gras.

Rezultatele studiului, care a fost publicat în jurnalul Liver International, au arătat că persoanele care consumă o cantitate mare de alimente ultra-procesate se confruntă cu un risc de 1,5 ori mai mare de a suferi de hipertensiune arterială, hipertrigliceridemie, adică un exces de grăsimi în sânge, şi niveluri scăzute de ”colesterol bun” (HDL).

În plus, consumul ridicat de alimente ultra-procesate aproape dublează riscul de a dezvolta sindrom metabolic şi derivate ale acestuia (cel puţin trei dintre următoarele simptome: glicemie mare, obezitate abdominală, niveluri crescute de lipide în sânge, hipertensiune arterială şi nivel scăzut de HDL).

”Rezultatele studiului vin în completarea studiilor anterioare care indică o corelaţie între alimentele ultra-procesate şi obezitate şi apariţia cancerului, diabetului şi bolilor de inimă. Rezultatele evidenţiază importanţa consumului de alimente preparate în casă şi alimente neprocesate sau minim procesate, cum ar fi legume, fructe, seminţe, nuci, leguminoase, produse lactate neîndulcite, peşte, pui şi carne de vită neprocesată”, a subliniat Shira Zelber-Sagi.

În rândul persoanelor cu boala ficatului gras, s-a constatat că un consum de alimente ultra-procesate este asociat cu un risc de 1,89 ori mai mare de apariţie a unor semne la nivelul sângelui ce sugerează o inflamaţie a ficatului gras şi un risc de 2,26 ori mai mare de hipertensiune arterială. Mai mult, în rândul pacienţilor cu ficat gras care sunt fumători, un consum ridicat de alimente ultra-procesate este asociat cu un risc de 3,5 ori mai mare de apariţie a semnelor care sugerează prezenţa fibrozei.

”Este o idee bună reducerea consumului de alimente şi băuturi care vin în ambalaje, gata pentru consum, inclusiv a produse de patiserie ambalate, gustări de diferite feluri, deserturi îndulcite pe bază de lapte şi, desigur, carnea procesată şi băuturile îndulcite. În schimb, este important şi benefic să se consume alimente proaspete, să se gătească acasă şi, desigur, să se mănânce multe legume, fructe, leguminoase şi cereale integrale. Acest stil de viaţă este benefic pentru sănătatea ficatului şi pentru sănătatea noastră în general”, a concluzionat Zelber-Sagi.AGERPRES

TUIASI va avea cele mai moderne cămine din Iași: proiect de peste 10 milioane de euro pentru reabilitarea a trei cămine și a sălii de sport
Fapt divers luni, 4 noiembrie 2024, 11:23

TUIASI va avea cele mai moderne cămine din Iași: proiect de peste 10 milioane de euro pentru reabilitarea a trei cămine și a sălii de sport

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a obținut finanțare, prin PNRR, pentru reabilitarea și eficientizarea energetică...

TUIASI va avea cele mai moderne cămine din Iași: proiect de peste 10 milioane de euro pentru reabilitarea a trei cămine și a sălii de sport
Şoferii au obligaţia să aibă maşinile echipate cu anvelope de iarnă, dacă pe şosea este polei, gheaţă sau zăpadă
Fapt divers duminică, 3 noiembrie 2024, 07:03

Şoferii au obligaţia să aibă maşinile echipate cu anvelope de iarnă, dacă pe şosea este polei, gheaţă sau zăpadă

Poliţiştii rutieri reamintesc şoferilor că au obligaţia să aibă maşinile echipate cu anvelope de iarnă, dacă pe şosea este polei, gheaţă...

Şoferii au obligaţia să aibă maşinile echipate cu anvelope de iarnă, dacă pe şosea este polei, gheaţă sau zăpadă
Ce aşteptări au unii liceeni de la şcoala în care învaţă
Fapt divers sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 10:01

Ce aşteptări au unii liceeni de la şcoala în care învaţă

Aproximativ trei milioane de elevi vor reveni luni pe băncile şcolilor când va începe modului al doilea de predare, învăţare, evaluare....

Ce aşteptări au unii liceeni de la şcoala în care învaţă
TAROM oferă preţuri promoţionale pentru şase destinaţii din Europa, renumite pentru târgurile de Crăciun
Fapt divers vineri, 1 noiembrie 2024, 10:37

TAROM oferă preţuri promoţionale pentru şase destinaţii din Europa, renumite pentru târgurile de Crăciun

Operatorul naţional de transport aerian, TAROM, pune la dispoziţia călătorilor, în perioada 1 – 3 noiembrie, bilete cu preţuri începând...

TAROM oferă preţuri promoţionale pentru şase destinaţii din Europa, renumite pentru târgurile de Crăciun
Fapt divers luni, 28 octombrie 2024, 11:05

„Studio Deschis” – Dansul dă viață fiecărui spațiu pe care îl atinge

„Studio Deschis” – Dansul dă viață fiecărui spațiu pe care îl atinge „Studio Deschis”, un proiect cultural care revitalizează scena...

„Studio Deschis” – Dansul dă viață fiecărui spațiu pe care îl atinge
Fapt divers luni, 28 octombrie 2024, 10:23

TUIASI – A fost realizat „Copacul Cunoașterii”, pictura murală spectaculoasă, de 220 de metri pătrați, care marchează intrarea în Campusul „Tudor Vladimirescu”

Artistul Harcea Pacea a realizat o spectaculoasă pictură murală, de 220 de metri pătrați, pe fațada căminului T18 din Campusul „Tudor...

TUIASI – A fost realizat „Copacul Cunoașterii”, pictura murală spectaculoasă, de 220 de metri pătrați, care marchează intrarea în Campusul „Tudor Vladimirescu”
Fapt divers luni, 28 octombrie 2024, 06:38

Peste două milioane de turişti străini sunt aşteptaţi în Bulgaria în sezonul de iarnă

Ministrul bulgar interimar al turismului, Evtim Miloşev, a declarat că peste două milioane de turişti străini sunt aşteptaţi în Bulgaria, în...

Peste două milioane de turişti străini sunt aşteptaţi în Bulgaria în sezonul de iarnă
Fapt divers luni, 28 octombrie 2024, 06:23

INS: Numărul conexiunilor de Internet a crescut cu 2,4% în 2023

Numărul conexiunilor de Internet a crescut, în 2023, cu 2,4% comparativ cu anul anterior, cel al conexiunilor în reţeaua telefonică mobilă s-a...

INS: Numărul conexiunilor de Internet a crescut cu 2,4% în 2023