Copiii din Cantus Mundi cer un armistițiu de Crăciun
Publicat de Andreea Drilea, 19 decembrie 2023, 11:35
Copiii din Cantus Mundi cer un armistițiu de Crăciun
19 decembrie 2023, București
Cu ocazia Zilei Internaționale a Solidarității Umane, sărbătorite pe 20 decembrie în întreaga lume, sute de copii din corurile Cantus Mundi, alături de bine-cunoscuți artiști și jurnaliști din România, transmit tuturor un gând de pace, iubire și iertare. Copiii din corurile Cantus Mundi pornesc la colindat și cer lumii un armistițiu de Crăciun – o pauză de la ură, o pauză de la orgolii, o pauză de la războaie – așa cum au făcut, de-a lungul istoriei, soldații aflați în situații de conflict, cerând un răgaz de pace.
DECRET DE PACE SI IUBIRE
„Noi, copiii, vrem un Armistițiu de Crăciun! Vrem o zi în care să trimitem, toți în lume, câte un gând de pace.
Vrem o pauză de la lupte, războaie si nepăsare. Vrem o zi, măcar, în care să dăruim, să fim mai buni unii cu ceilalți și cu cei aflați în nevoie. Sa iertăm, să iubim, să zâmbim, să fim recunoscători pentru ce avem. Să facem pace cu cei de lângă noi, oricât de diferiți ni s-ar părea.
Și haideți să nu ne oprim nici în zilele ce vor urma. Vrem să trăim și să creștem mari în pace, fără ură, fără frică de războaie. Vrem un viitor bun pe acest pământ, cu toți oamenii împreună, cu gânduri și fapte mai bune.”
Pe 19 și 20 decembrie 2023, copii din corurile Cantus Mundi vor colinda Bucureștiul, de la spații comerciale până la redacții de știri, de la comunități de sprijin destinate persoanelor vârstnice până la cele destinate copiilor. Colindele și mesajul lor de pace vor fi amplificate de fiecare om care se va opri din drum și îi va asculta.
Armistițiu de Crăciun este o campanie a copiilor din Cantus Mundi, cel mai amplu program național de integrare socială prin muzică a copiilor din România.
Programul Național Cantus Mundi, inițiat de dirijorul Ion Marin, este derulat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” din anul 2011, iar în prezent reunește peste 1.800 de coruri și peste 63.000 de copii din România și diaspora.
CORUL MADRIGAL
Înființat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieții muzicale și diplomației culturale naționale și internaționale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare.
Repertoriul său este îndreptat către renaștere, muzica preclasică și clasică, romantism, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. Prezența scenică și componența ansamblului au fost în permanență rafinate, astfel încât performanța sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.
În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de
Religie, Pace şi Securitate.
Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.