Cum deosebim ciupercile otrăvitoare de cele comestibile?
Publicat de , 9 august 2018, 17:16
Ciupercile otrăvitoare pot fi confundate cu cele comestibile deoarece acestea seamănă foarte mult.
Trebuie să fim atenţi atunci când le alegem deoarece, există foarte multe ciuperci otrăvitoare, care ne pot pune viaţa în pericol.
Unele specii sunt greu de recunoscut chiar şi de către specialişti.
Iată cum deosebim ciupercile otrăvitoare de cele comestibile:
- Se introduce o linguriţă de argint în mâncarea de ciuperci cât timp este pe foc. Dacă linguriţa se înnegreste, ciupercile sunt otravitoare.
- Se pune patrunjel verde în mâncarea de ciuperci şi dacă acesta se îngălbeneşte, inseamnă că ciupercile sunt toxice.
- Se pun ciupercile la fiert împreună cu o ceapă tăiată în două. Daca cel puţin o ciupercă din oală este otravitoare, ceapa se albăstreşte, se învineţeşte sau se înnegreşte. Nu este adevarat că ciupercile culese din locurile puţin umblate sunt comestibile.
Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minimum 15 minute pâna la 12 ore sau chiar mai mult, de la ingestie, şi se manifestă prin greţuri, vărsături, tulburări intestinale, scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.
În formele severe se instalează insuficienţa hepato-renală, comă cuevoluţie fatală, deces.
Specialiştii recomandă să sunăm imediat la 112, iar până la sosirea echipajelor medicale să îi oferim persoanei intoxicate cât mai multă apă, 2-3 litri.
Totuşi, autorităţile recomandă iubitorilor de ciuperci să consume doar ciuperci achiziţionate din locuri autorizate, să nu le consume crude, să evite locurile unde s-au folosit pesticide şi ierbicide, dar şi ciupercile comercializate pe marginea drumului.
(Claudia Mihaela Ciornilă/FOTO avantaje.ro)