„Delgaz Grid” a câştigat „Trofeul Electricianului 2019” la Secţiunea „Mentenanţă”
Publicat de nicolaetomescu, 12 iulie 2019, 11:30
„Trofeul Electricianului” desemnează un concurs profesional longeviv şi de anvergură. Istoria competiţiei este strâns legată de capitala Moldovei. Prima ediţie a avut loc în 1977 la Iaşi, derulându-se, până astăzi, cu o pauză de trei ani în anii ’90 (1990, 1991, 1992). În 1993, la reluarea competiţiei, Trofeul s-a „născut” a doua oară/tot la Iaşi. De-a lungul timpului, a fost şi continuă să fie o sursă de inspiraţie şi motivaţie pentru generaţii de electricieni. În fiecare an, faza naţională se desfăşoară în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, patronul şi protectorul celor ce lucrează în sectorul energetic. Alegerea Iaşiului pentru evenimente dedicate domeniului energiei electrice nu este deloc întâmplătoare: 28 ianuarie 1873 reprezintă prima atestare documentară a folosirii, în România, a electricităţii pentru iluminat, atunci fiind iluminat, ocazional, patinoarul. Şi „Grădina Copou” trebuie înscrisă în istoria energiei electrice, în anul 1883, parcul fiind iluminat electric,timp de o seară, cu ocazia inaugurării statuii lui Ştefan cel Mare, eveniment la care a participat Regele Carol I.
La ediția din 2019
- Cei mai buni electricieni din ţară au fost premiaţi la Iaşi, în cadrul evenimentului aniversar „Trofeul Electricianului”;
- 12 premii, dintre care 6 premii întâi, au revenit echipelor „Delgaz Grid” şi, individual, reprezentanţilor companiei;
- Organizator al evenimentului de la Iaşi alături de Electrica, „Delgaz Grid” a predat ştafeta către „E-Distribuţie”, companie care va organiza ediţia de anul viitor a „Trofeului Electricianului”;
Ediția aniversară /cu numărul 40/ a competiției, care a reunit cei mai buni electricieni din țară, a adus echipei „Delgaz Grid” locul I şi Trofeul Electricianului la secţiunea „Mentenanţă”. Alte trei locuri întâi au revenit echipelor „Delgaz Grid” la specializările: exploatare de medie şi joasă tensiune, montare şi reparaţii instalaţii de medie şi joasă tensiune şi defectoscopie. Performanţele „Delgaz Grid” din acest an nu s-au oprit aici, 2 premii întâi individuale fiind adjudecate la defectoscopie şi montare şi reparaţii instalaţii de medie şi joasă tensiune. Joi, 11 iulie, la festivitatea de premiere reprezentanţii „Delgaz Grid” au urcat pe podium de 12 ori pentru a-şi ridica trofeele, premiile şi menţiunile câştigate după trei zile de concurs. Prima zi de concurs a debutat cu proba teoretică, cea de-a doua zi fiind dedicată probei practice, aceasta reprezentând nu doar un test profesional contra-cronometru, ci şi o excelentă pregătire pentru situaţiile dificile din activitatea de zi cu zi a electricienilor. După cumularea rezultatelor celor două probe a urmat spectaculoasa probă pe scenă, cu public, care a desemnat câştigătorii competiţiei la cele şapte categorii din concurs. „Este extraordinar să vezi această desfăşurare de forţe la Iaşi, oraşul care va rămâne în istoria industriei energetice ca fiind gazda primului concurs profesional dedicat electricienilor. Le mulţumim tuturor participanţilor care au dovedit că se descurcă excelent şi găsesc soluții în orice situaţie de pe teren, fiindcă meseria de electrician presupune nu de puține ori gestionarea unor situații mai dificile” a declarat Csulak Ferenc, directorul general al „Delgaz Grid”.
La competiția din Iaşi au participat peste 120 de specialişti de la principalele companii de distribuţie a energiei electrice şi companii prestatoare de servicii energetice: Societăţile de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord, E-Distribuţie, Distribuţie Oltenia, ADREM şi Delgaz Grid. Specializările de concurs au fost: exploatare staţii de transformare, exploatare reţele de medie şi joasă tensiune, PRAM (protecţii şi automatizări), măsură energie electrică, montare şi reparaţii echipament primar 110 kV şi medie tensiune din staţii de transformare, montare şi reparaţii instalaţii de medie şi joasă tensiune (posturi de transformare, linii electrice aeriene şi subterane) şi defectoscopie linii electrice subterane de medie şi joasă tensiune.
Despre Delgaz Grid
„Delgaz Grid”, compania de distributie din cadrul Grupului german „E.ON”, operează o reţea de gaze naturale de circa 22.650 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, „E.ON” a investit circa 1,6 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2 miliarde de euro.