Descoperire inedită: O lăcustă prinsă timp de 128 de ani în pânza unui tablou de Van Gogh
Publicat de Andreea Drilea, 9 noiembrie 2017, 10:36
Un muzeu din Missouri, Statele Unite, a făcut o descoperire inedită în timp ce studia la microscop un tablou de Vincent Van Gogh: o lăcustă prinsă timp de 128 de ani în pânza tabloului, aproape de colţul din stânga jos, informează AFP.
Mary Schafer, directoarea muzeului de artă Nelson-Atkins din Kansas City, a descoperit insecta maronie în timp ce analiza tabloul ”Măslini”, pictat de artistul olandez în 1889.
”Încercam să înţeleg compoziţia tabloului analizându-i diferitele straturi şi aşa am descoperit corpul acestei mici lăcuste”, a explicat aceasta pentru AFP. ”Este o modalitate amuzantă de a pune într-o nouă perspectivă opera lui Van Gogh”, a adăugat aceasta.
Descoperirea poate fi explicată prin faptul că artistul obişnuia să picteze în aer liber, unde vântul ducea deseori cu sine insecte, praf sau fire de iarbă.
”A trebuit să culeg vreo 100 de muşte de pe cele patru tablouri pe care le vei primi, ca să nu mai vorbesc de praf şi de nisip”, scria, spre exemplu, Vincent Van Gogh într-o scrisoare către fratele său, Theo, în 1885.
Cu toate acestea, pictorul olandez nu este ”responsabil” de moartea insectei, care nu mai are abdomen şi torace. Potrivit paleotologului Universităţii din Kansas, Michael Engel, pe pânză nu a fost identificat nicio urmă de mişcare în jurul insectei, semn că era deja moartă când a ajuns pe pânză.
Cu ajutorul razelor ultraviolete, razelor X şi microscoapelor, restauratorii şi directorii muzeului de artă Nelson-Atkins îşi propun să analizeze cele 104 picturi realizate de artişti francezi pentru a le vedea într-o nouă perspectivă.
Tabloul ”Măslini” face parte din seria de 18 tablouri consacrate acestor arbori şi realizate de Van Gogh la Saint-Rémy-de-Provence în 1889, în azilul în care fusese internat. Artistul a murit anul următor.
(Agerpres/FOTO indy100.com)