Deşeurile electronice şi electrocasnice sunt un ‘tsunami mondial’ cu efecte grave asupra sănătăţii
Publicat de Andreea Drilea, 5 mai 2015, 06:37
Deşeurile de la aparatele electronice şi electrocasnice se transformă într-un veritabil ‘tsunami mondial’, cu efecte grave asupra sănătăţii oamenilor şi a naturii, a avertizat, luni, la Geneva, directorul executiv al Programului ONU pentru mediul înconjurător (United Nations Environment Programme, UNEP), Achim Steiner, relatează EFE şi AFP.
Expertul brazilian a făcut această declaraţie la inaugurarea unei conferinţe referitoare la gestionarea produselor chimice şi a reziduurilor periculoase, care reuneşte, timp de două săptămâni, 1.500 de delegaţi din 180 de ţări.
‘Ne aflăm în faţa unei mari stupizenii economice, pentru că aruncăm la gunoi mari cantităţi de materii prime care s-ar putea reutiliza’, a comentat Achim Steiner.
În 2014, s-au aruncat 41,8 milioane de tone de produse electronice şi electrocasnice – mai ales aparatură pentru bucătărie, maşini de spălat rufe şi instalaţii pentru baie -, cantitate echivalentă cu încărcătura a ‘1,15 milioane de camioane cu 18 roţi’. Sugestiva comparaţie a fost făcută de Rolph Payet, secretarul executiv al trei convenţii vizând protecţia mediului (Basel, Rotterdam şi Stockholm).
‘Trăim într-o perioadă în care substanţele chimice se găsesc peste tot şi, tot mai mult, în corpul nostru’, a mai afirmat Achim Steiner, reamintind numărul foarte mare de decese provocate de mânuirea acestor substanţe în cursul unor activităţi profesionale, în special în agricultură.
Până la 15 mai, experţii reuniţi la Geneva vor analiza legiferarea la nivel internaţional în legătură cu o serie de produşi chimici şi vor încerca să definească cu claritate deşeurile electronice şi electrocasnice, aceasta fiind o primă etapă înainte de a stabili modul în care trebuie gestionate aceste produse extrem de toxice, reciclate corect doar într-o mică măsură în prezent (unul din şase obiecte, în 2014).
(Agerpres/FOTO ubifrance.com)